Facebook Pixel Αυτό είναι είδηση! Ανοίγει εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τανκς στην Ελλάδα;
Life
| 2022-05-01 17:26:00

Αυτό είναι είδηση! Ανοίγει εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τανκς στην Ελλάδα;

Sportdog Team
Αυτό είναι είδηση! Ανοίγει εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τανκς στην Ελλάδα;

Τί παίζει με τα άρματα μάχης Made in Greece;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των γερμανικών αρμάτων μάχης «Leopard» σχολίασε ο Κωνσταντίνος Γρίβας.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μιλώντας στην εκπομπή “Ο Εξαρχείων” στον Παραπολιτικά FM υποστήριξε, ότι έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μίας πολύ μεγάλης βιομηχανικής συνεργασίας.

Ειδικά αν κτιστεί εργοστάσιο στην Ελλάδα, δεν θα είναι μόνο επένδυση για την ελληνική αγορά, επειδή έχει προκύψει το θέμα του επανεξοπλισμού της Γερμανίας.

Εκτός από την αναβάθμιση των γερμανικών «Leopard» υπάρχει στο προσκήνιο και το «Lynx», το οποίο δεν αποκλείεται να παραχθεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα άρμα μάχης, το οποίο διεκδικεί με αξιώσεις το πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού για το διάδοχο τεθωρακισμένο όχημα μάχης που θα αντικαταστήσει το «Bradley».

Ακούστε την παρέμβαση του καθηγητή:

Τί εστί Leopard

Το Leopard 2 είναι γερμανικό κύριο άρμα μάχης το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία Krauss-Maffei. Το τανκ έχει σχεδιαστεί σε δύο βασικές παρτίδες: την αρχική του Leopard 2A4 και την βελτιωμένη του Leopard 2A5 και μεταγενέστερων εκδόσεων, οι οποίες διαθέτουν ενισχυμένη πανοπλία και πυργίσκο καθώς και πλήθος άλλων βελτιώσεων. Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του στρατού της Δυτικής Γερμανίας, ενώ σήμερα υπηρετεί σε 15 χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 3.480 μονάδες.

Όλα τα μοντέλα διαθέτουν ψηφιακά συστήματα ελέγχου πυρός με αποστασιόμετρα λέιζερ, ένα πλήρως σταθεροποιημένο κύριο όπλο, πολυβόλα και προηγμένες λειτουργίες νυχτερινής όρασης και σκοπεύσεως (στα πρώτα μοντέλα γινόταν χρήση συστημάτων LLLTV, αργότερα έγινε εισαγωγή συστημάτων θερμικής απεικόνισης). Το Leopard 2 καθώς κινείται έχει την δυνατότητα να βαλει εναντίον άλλων κινούμενων στόχων χωρίς να επηρεάζεται από την μορφολογία του εδάφους.

Τα Leopard 2 έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Βοσνίας, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα στο Αφγανιστάν, τα Leopard ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωπα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, χωρίς όμως σημαντικές φθορές ή απώλειες. Μετά από επίθεση των Ταλιμπάν σε καναδικό Leopard 2A6M, ένας Καναδός αξιωματικός δήλωσε ότι «εάν η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε άλλο όχημα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα υπήρχαν επιζώντες».

Ο Ελληνικός Στρατός έχει στην κατοχή του 170 Leopard 2A6 HEL(ελληνική έκδοση του Leopard 2A6).

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags