Facebook Pixel Πρώην ανώτερος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ! Σταματήστε την Τουρκία
Life
| 2022-11-28 18:10:00

Πρώην ανώτερος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ! Σταματήστε την Τουρκία

Sportdog Team
Πρώην ανώτερος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ! Σταματήστε την Τουρκία

Ο Ντέιβιντ Λ. Φίλιπς, πρώην Ανώτερος Σύμβουλος και Ειδικός Εξωτερικών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί κυβερνήσεων Κλίντον, Μπους και Ομπάμα, κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. «Με το να κλείνεις τα μάτια καθιστά τις ΗΠΑ συνένοχες στα εγκλήματα της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Ντέιβιντ Λ. Φίλιπς, Διευθυντής του Προγράμματος για την οικοδόμηση της ειρήνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρώην Ανώτερος Σύμβουλος και Ειδικός Εξωτερικών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Κλίντον, Μπους και Ομπάμα, έγραψε ένα άρθρο στις 25 Νοεμβρίου καλώντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Ο Φίλιπς ξεκινά το άρθρο του που έγραψε για το PoliTurco περιγράφοντας τις επιθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή από τις 19 Νοεμβρίου. Σημειώνει ότι οι «απερίσκεπτες» ενέργειες της Τουρκίας, εκτός από τον κίνδυνο μιας περιφερειακής ανάφλεξης, «θέτουν και τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε κίνδυνο», αναφερόμενος στον βομβαρδισμό αμερικανικής βάσης στις 22 Νοεμβρίου, «στοχεύοντας τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τους εναντίον του ISIS».

Στο άρθρο του παραθέτει και ένα μήνυμα από τον συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που βρίσκεται στην περιοχή, ο οποίος δεν μπορούσε να κοιμηθεί τη νύχτα από την ένταση των βομβαρδισμών των drones και ένιωθε παγιδευμένος, δίχως να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την οικογένειά του σε ασφαλή τοποθεσία.

Ο Φίλιπς υπογραμμίζει το άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, το οποίο ορίζει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος της συμμαχίας αποτελεί επίθεση εναντίον όλων, και επισημαίνει την ειρωνεία ότι «δεν είχε προβλεφθεί ποτέ ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία σε αυτήν την περίπτωση, θα βομβάρδιζε στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρώην Ανώτερος Σύμβουλος εξηγεί πως παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν για αποκλιμάκωση στη Συρία, «το μήνυμα προφανώς δεν περνάει» και αποδοκίμασε «την πολιτική και ηθική ασάφεια σε μια περίοδο κρίσης».

«Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ οφείλουν να καταδικάσουν δημόσια την επιθετικότητα της Τουρκίας και να προσφέρουν εγγύηση ασφάλειας στους SDF. Τους το οφείλουμε καθώς λειτούργησαν ως οι χερσαίες δυνάμεις της Αμερικής στο έδαφος στη Συρία. Περισσότεροι από 11.000 μαχητές των SDF - κυρίως Κούρδοι - σκοτώθηκαν και 24.000 τραυματίστηκαν πολεμώντας το ISIS κατόπιν εντολής της Αμερικής. Οι SDF φρουρούν τον καταυλισμό αλ-Χολ όπου κρατούνται έως και 70.000 οικογένειες του ISIS».

Ο Φίλιπς σημειώνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα της «αντανακλαστικής και βιαστικής απάντησης» του Ερντογάν στον βομβαρδισμό της Κωνσταντινούπολης, για την οποία η Τουρκία, δίχως την κατάλληλη έρευνα, έχει κατηγορήσει τους Κούρδους, ενώ ο αμερικανός ειδικός καλεί για τη διεξαγωγή μίας νέας ορθής έρευνας με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Λέει επίσης ότι ο Ερντογάν ψεύδεται όταν ισχυρίζεται πως οι Κούρδοι επιτίθενται στην Τουρκία από τη Συρία, λέγοντας:

«Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι SDF είναι παρακλάδι του PKK, μιας ένοπλης ομάδας Τούρκων Κούρδων που αγωνίζεται για μεγαλύτερα πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα στην Τουρκία. Ισχυρίζεται ότι οι Κούρδοι χρησιμοποιούν τη Συρία ως βάση για επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας. Αυτά είναι ανακρίβειες.

Οι Κούρδοι δεν επιτέθηκαν ποτέ στην Τουρκία από συριακό έδαφος. Υπήρξε μια αντιπαράθεση το 2018 όταν η Τουρκία ξεκίνησε την «Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς» και επιτέθηκε στο Αφρίν, μια πολυεθνική πόλη στη Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι SDF απάντησαν με ένα περιορισμένο χτύπημα πυροβολικού».

Ο Φίλιπς επισημαίνει ότι η Τουρκία επιδίωκε εδώ και καιρό μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία και ότι κατέχει και ελέγχει τμήματα της Συρίας, όπου μερικές φορές γίνονται μάχες μεταξύ των Κούρδων και των τουρκικών στρατευμάτων που υποστηρίζονται από τους τζιχαντιστές της Άγκυρας. Παρατηρεί επίσης ότι οι Κούρδοι έχουν «αναδιπλωθεί για να αποφύγουν την κλιμάκωση».

Εφιστώντας την προσοχή στις απειλές του Ερντογάν για εισβολή στη βόρεια Συρία, ο Φίλιπς σημειώνει επίσης ότι επιτιθέμενος στους Κούρδους, ο Ερντογάν αναζητά ένα κύμα εθνικιστικής υποστήριξης για τις τουρκικές εκλογές του επόμενου έτους. «Το να διεξάγεις πόλεμο με τους Κούρδους αποτελεί καλή πολιτική στην Τουρκία», λέει.

Ο ειδικός αναλυτής προσθέτει ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή στο παρελθόν, αλλά πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι παγιδευμένη», καθώς δεν θέλει να ανταγωνιστεί την Τουρκία, φοβούμενη την απάντηση του Ερντογάν στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, και σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει «σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή σχετικά και με τις εγχώριες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

Καλεί τέλος τον Πρόεδρο Μπάιντεν να καταδικάσει την Τουρκία και να προειδοποιήσει τον Ερντογάν για το τίμημα που θα πληρώσει για την επιθετικότητά του. Ο Φίλιπς ολοκληρώνει το άρθρο του λέγοντας πως: «Η σιωπή είναι συνενοχή. Με το να κλείνεις τα μάτια καθιστάς τις ΗΠΑ συνένοχες στα εγκλήματα της Τουρκίας».

ΠΗΓΗ: Kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags