Facebook Pixel Sportdog.gr | Πώς να φτιάξετε την τέλεια ομελέτα
Life
| 2020-09-02 15:08:00

Πώς να φτιάξετε την τέλεια ομελέτα

Sportdog Team
Πώς να φτιάξετε την τέλεια ομελέτα

Η ομελέτα είναι σίγουρα ένα από τα «δώρα των θεών» στην ανθρωπότητα. Δυο-τρία αυγά, αλάτι και πιπέρι, ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας και ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων είναι έτοιμο. Δε χρειάζεται άλλωστε, κάτι πολύπλοκο για να ικανοποιήσουμε την πείνα και τον ουρανίσκο μας. Το λένε και οι σοφοί, στα απλά βρίσκεται η ομορφιά…

Ακόμα και αν είστε ο χειρότερος μάγειρας και η κουζίνα δεν σας εμπνέει καθόλου, μια ομελέτα σίγουρα έχετε φτιάξει στις μεγάλες πείνες, ενώ την έχετε πετύχει κιόλας και έχετε να το λέτε. Ποια είναι όμως, τα πραγματικά μυστικά και κόλπα για μια πραγματικά καλή ομελέτα και γιατί ο χρόνος και το μέγεθος του τηγανιού είναι μέγιστης σημασίας;

Τα υλικά και τα μυστικά

Σκεπτόμενοι απλά, λέμε ότι η ομελέτα σας είναι δύσκολο να μην πετύχει: η παρασκευή της είναι εύκολη και τα υλικά της καθόλου δυσεύρετα. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, καθώς η τέλεια παρασκευή απαιτεί καλή τεχνική και μερικά μυστικά.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η προσθήκη λίγου γάλακτος στην ομελέτα, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Μια άλλη εναλλακτική είναι ένα κουταλάκι κρύο νερό για κάθε αυγό. Αυτή η εκδοχή θα περίμενε κανείς να αραιώσει το μείγμα της ομελέτας, αλλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι το νερό εξατμίζεται από το ζεστό τηγάνι, δίνοντας παραπάνω όγκο στην ομελέτα μας.

Όσον αφορά στα υλικά, προτιμήστε τα αυγά μεσαίου μεγέθους και για την καλύτερη γευστική απόδοση, επιλέξτε βιολογικά. Δοκιμάστε οι ίδιοι τις εκδοχές με το νερό και το γάλα και τσεκάρετε και μια τρίτη συνταγή, λιώνοντας ένα κομμάτι βούτυρο στο τηγάνι πριν ρίξετε τα αυγά. Πριν όμως καταπιαστείτε με το χτύπημα των αυγών, φροντίστε να έχουν πάρει θερμοκρασία δωματίου και το τηγάνι να είναι αρκετά ζεστό, αφού ένα από τα μυστικά της ομελέτας είναι να πετύχετε γρήγορο ψήσιμο, γιατί αλλιώς δεν θα γίνει τόσο αφράτη.

Όσοι χρησιμοποιούν βούτυρο, γνωρίζουν ότι όταν το βούτυρο ζεσταίνεται, αφρίζει και καλό είναι να περιμένουμε να υποχωρήσει πρώτα ο αφρός και πριν αρχίσει να καφετίζει, να ρίξουμε τα αυγά στο τηγάνι.

Εξοπλισμός

Το τηγάνι παίζει μεγάλο ρόλο στην καλή ομελέτα, αφού το πλήθος των αυγών καθορίζει και το μέγεθος του τηγανιού που θα χρειαστεί και ο σωστός συνδυασμός είναι σημαντικός για το αν η ομελέτα θα βγει λεπτή ή πιο αφράτη, πολύ ψημένη ή πιο κρεμώδης. Για μια ομελέτα 2-3 αυγών, το τηγάνι διαμέτρου 23 εκ. είναι μια καλή επιλογή.

Μέθοδος και τεχνική

Στο κεφάλαιο του ψησίματος της ομελέτας, δυο είναι τα υποκεφάλαια. Το ένα προτείνει να πέφτουν τα αυγά στο τηγάνι και να τα αφήνετε «ανενόχλητα» για 20 δευτερόλεπτα. Ύστερα ανακινείστε το τηγάνι για να γυρίσει η ομελέτα από την άλλη πλευρά και να ψηθεί ομοιόμορφα, αλλά προσέξτε να μην μείνει η μία πλευρά στη φωτιά ούτε στιγμή παραπάνω, καθώς θα παραψηθεί. Το έτερο στρατόπεδο αφήνει στην ησυχία της την ομελέτα να ψηθεί μόνη της, χωρίς να την ταλαιπωρεί με σπάτουλες και βίαια ταρακουνήματα, καθώς το αποτέλεσμα έτσι είναι περισσότερο κρεμώδες και μαλακό.

Εάν όμως θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, με τινάγματα του τηγανιού και ιπτάμενες ομελέτες, καλό είναι να έχετε κάνει μια πρόβα πριν και να έχετε τσεκάρει τις ικανότητές σας. Αν δεν κατέχετε την τεχνογνωσία της «ιπτάμενης ομελέτας», η χρήση μιας βοηθητικής σπάτουλας ίσως σώσει την κατάσταση.

Ακόμα, μια έκδοση ελαφριάς και αφράτης ομελέτας, προτρέπει να χτυπήσετε τους κρόκους ξεχωριστά από τα ασπράδια και να τα ενώσετε την τελευταία στιγμή, πριν μπουν στο τηγάνι.

Συνοψίζοντας λοιπόν, για την ιδανική ομελέτα το μυστικό έγκειται σε 3+1 πράγματα: τα ποιοτικά υλικά, το σωστό μέγεθος τηγανιού, το καλό γύρισμα και –κυρίως- την ακρίβεια στον χρόνο.

Η τέλεια ομελέτα

2 αυγά

Αλάτι και πιπέρι

1 κ.σ. βούτυρο

• Ανακατέψτε με σύρμα τα αυγά και προσθέστε μετά το αλατοπίπερο.

• Ζεστάνετε το τηγάνι στη μεσαία φωτιά και προσθέστε το βούτυρο. Φροντίστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού και όταν υποχωρήσει ο αφρός, προσθέστε τα αυγά.

• Ανακινήστε το τηγάνι για την ισομερή κατανομή του μείγματος και αφήστε το 20 δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.

• Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή ενός πιρουνιού, διπλώστε τγ στη μέση κι αφήστε τη λίγο ακόμα στη φωτιά. Η ομελέτα θα είναι έτοιμη όταν στο κέντρο θα είναι ελαφρώς ρευστή.

• Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά, τοποθετείστε την ομελέτα σε ένα ζεστό πιάτο, γαρνίρετε με ότι τραβάει η όρεξή σας και καλή σας όρεξη!

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags