Facebook Pixel Sportdog.gr | Viasat Nature: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ “Η επιστροφή των αρκούδων”
Life
| 2021-05-14 18:52:00

Viasat Nature: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ “Η επιστροφή των αρκούδων”

Viasat Nature: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ “Η επιστροφή των αρκούδων”

Ένα ντοκιμαντέρ του Viasat Nature εξηγεί πώς οι αρκούδες συνυπήρχαν για αιώνες με τους ανθρώπους στη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.

«Η επιστροφή των αρκούδων» είναι το νέο, συναρπαστικό ντοκιμαντέρ του Viasat Nature και παρουσιάζει το πιο συναρπαστικό και αντιφατικό πρόγραμμα οικολογικής αποκατάστασης στην ιστορία της Ευρώπης – της επιστροφής των αρκούδων, σε μια μάχη απέναντι στο χρόνο, καθώς η βιοποικιλότητα χάνεται σε όλο τον πλανήτη. Το ντοκιμαντέρ αναλύει πώς επιστήμονες στη Σλοβενία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ιταλία και τη Γαλλία προσπαθούν να καταλάβουν τις ανάγκες που έχουν οι αρκούδες στους οικότοπούς τους και να ταυτόχρονα να ενθαρρύνουν την επιστροφή τους στα ευρωπαϊκά εδάφη. Η πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Η επιστροφή των αρκούδων» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 18:05 στο Viasat Nature.

Στη Γερμανία, η τελευταία αρκούδα σκοτώθηκε το 1835. Το 1996 οι αρκούδες έφτασαν στα όρια του αφανισμού στα γαλλικά Πυρηναία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρα να αποφασίσει την ενίσχυση του πληθυσμού τους φέρνοντας αρκούδες από τη Σλοβενία. Πλέον στα ορεινά σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας διαβιούν περίπου 50 αρκούδες. Παρόλα αυτά, οι δεν λείπουν οι αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής, ειδικά τους κτηνοτρόφους.

Οι αρκούδες, όπως και οι λύκοι καθώς και άλλα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα, συνυπήρχαν για αιώνες με τους ανθρώπους σε περιοχές της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και κυρίως της Ρουμανίας. Αυτή τη στιγμή στη χώρα των Καρπαθίων βρίσκεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός αρκούδων στην Ευρώπη, ο αριθμός του οποίου κυμαίνεται από 5.000-6.000 ζώα. Οι παραπάνω χώρες απέδειξαν ότι η συνύπαρξη των αρκούδων με τους ανθρώπους είναι εφικτή και λειτουργική, ενώ τα παραδοσιακά μέτρα προστασίας της πανίδας είναι αποτελεσματικά.

Ποια είναι τα διδάγματα που μπορούν να αποκομίσουν οι χώρες στις οποίες οι αρκούδες έχουν αφανιστεί και πλέον υπάρχει η ανάγκη να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον; Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η επιστροφή των μεγάλων αυτών σαρκοφάγων θα ενισχύσει την βιοποικιλότητα και την ετερογένεια των οικότοπων, ενώ θα συμβάλει στη φυσική ισορροπία όλου του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος. Οι καφέ αρκούδες άλλωστε είναι γνωστές στη βιβλιογραφία ως είδος-ομπρέλα. Αν ένα οικοσύστημα τις αντέχει, τότε σημαίνει ότι είναι ένα οικοσύστημα υγιές, μεγάλο μια βιώσιμο.

Το ντοκιμαντέρ «Η επιστροφή των αρκούδων» παρουσιάζει τα διαφορετικά προγράμματα επαναεισαγωγής αρκούδων  που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι όμως η Γηραιά ήπειρος έτοιμη να τις δεχθεί;

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags