Facebook Pixel O πλανήτης των Θησαυρών: η σειρά που μας ταξιδεύει στα πιο εντυπωσιακά θαύματα του πλανήτη
Life
| 2021-08-23 14:09:00

O πλανήτης των Θησαυρών: η σειρά που μας ταξιδεύει στα πιο εντυπωσιακά θαύματα του πλανήτη

Sportdog Team
O πλανήτης των Θησαυρών: η σειρά που μας ταξιδεύει στα πιο εντυπωσιακά θαύματα του πλανήτη

Ο Σερ Κρίστοφερ Κλαρκ και το Viasat History μάς προσκαλούν σε μια συναρπαστική περιήγηση σε όλη την υφήλιο.

Από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου έχουμε φτάσει σήμερα στους 1.121 πολιτιστικούς θησαυρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς απειλούνται από φυσικές καταστροφές, τον πόλεμο, την αστικοποίηση ή την εγκατάλειψη. Στα 6 επεισόδια του Πλανήτη των Θησαυρών, τη σειρά ντοκιμαντέρ του Viasat History, ο ιστορικός Σερ Κρίστοφερ Κλαρκ παρουσιάζει αυτές τις εντυπωσιακές τοποθεσίες με τα εντυπωσιακά φυσικά και πολιτιστικά μνημεία. Ξεκινά από την πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα και φτάνει έως τον εθνικό δρυμό Σερενγκέτι στην Τανζανία· από το παλάτι των ανέμων στο Τζαϊπούρ της Ινδίας μέχρι την έρημο της Ιορδανίας· από την παλιά πόλη της Βενετίας μέχρι την Τεοτιουακάν στο Μεξικό και τη Χουέ στο Βιετνάμ.

Στο πρώτο επεισόδιο ταξίδεψε στην Αφρική. Με αφετηρία την Αίγυπτο, εκεί όπου διατηρείται ακόμα η κληρονομία των Φαραώ. Οι πυραμίδες στην Γκίζα είναι το μοναδικό από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου που έχει διατηρηθεί άθικτο. Στην συνέχεια ο Κλάρκ πήγε στην Αιθιοπία, μια πάλαι ποτέ αυτοκρατορία και ο τόπος όπου βρίσκονται οι ρίζες του Χριστιανισμού στην Αφρική. Εκεί επισκέφθηκε τη Λαλιμπέλα, την  πόλη με τους χριστιανικούς ναούς που έχουν χτιστεί μέσα σε εντυπωσιακούς βράχους, αλλά και την Γκόνταρ, την πρωτεύουσα της αιθιοπικής αυτοκρατορίας. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς διέσχισε το εντυπωσιακό δρυμό του Σερενγκέτι στη Βόρεια Τανζανία και ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο νησί Λαμού που βρίσκεται απέναντι από τις ακτές της Κένυας.

 

Η συνέχεια ήταν εξίσου εντυπωσιακή καθώς ο Κλαρκ επισκέφθηκε την Ινδία για τις ανάγκες του 2ου επεισοδίου της σειράς. Η Ινδία φημίζεται για τα ιστορικά μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO. Αφετηρία του ήταν η ιερή πόλη των Ινδουϊστών, η Βαρανάσι που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γκανγκές. Η επόμενη στάση του ήταν στην Μουμπάι και στο νησί των Ελεφάντων, ενώ η συνέχεια τον βρήκε στα επιβλητικά κάστρα και στα μεγαλοοπρεπή ανάκτορα της Ρατζαστάν. Φυσικά, δεν γίνονταν να μην επισκεφθεί το Ταζ Μαχάλ στην Άγκρα, ίσως το πιο γνωστό μνημείο της χώρας. Τέλος, προσέγγισε με το τρένο το δάσος του Σούντορμπορν και στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.

Και από την Ινδία, ο Κλαρκ επισκέφθηκε τα πιο γνωστά μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στη Μέση Ανατολή. Συνάντησε τους Βέρβερους που ζουν ακόμα νομαδικά και περιηγήθηκε σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, την Ουάντι Ραμ, αλλά και την εμπορική πόλη της Πέτρα. Ο επόμενος προορισμός του η Περσέπολις, η πρωτεύουσα της Περσικής Αυτοκρατορίας πριν 2500 χρόνια και από εκεί έφτασε πρώτα στην Ισαφάν με τα υπέροχα τζαμιά, τα κυβερνητικά κτήρια και το Μεγάλο Παζάρι και έπειτα στα υψίπεδα της Γιαζντ στο Ιράν.

Η Λατινική Αμερική είναι ο τόπος όπου συναντιούνται ο παλιός με τον νέο κόσμο, εκεί όπου συνυπάρχει η ιστορία και η κληρονομιά του ανεπτυγμένου πολιτισμού των αυτόχθονων με την αποικιοκρατική αρχιτεκτονική και το ξεχωριστής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Εκεί λοιπόν ο Κρίστοφερ Κλαρκ επισκέφθηκε την Αβάνα και το Κίτο. Μια στάση στα απομονωμένα νησιά Γκαλάμπαγκος, που απέχουν 1000 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή, ήταν απαραίτητη προκειμένου να γνωρίσουμε μαζί του την άγρια ζωή της περιοχής.

Προτελευταία στάση η Ευρώπη. Η αρχή έγινε στη Βενετία, την πόλη που αποτέλεσε για περισσότερα από 1000 χρόνια ένα από τα ισχυρότερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, όμως τώρα απειλείται από τον μαζικό τουρισμό. Η συνέχεια τον βρήκε στα κάστρα του Ρήνου και από εκεί έφτασε στο Παρίσι, την πόλη του έρωτα και του φωτός. Περπάτησε δίπλα στον Σηκουάνα, επισκέφθηκε την Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο και τον πύργο του Άιφελ. Το ταξίδι του στην Ευρώπη συνεχίστηκε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο βιομηχανικό σύμπλεγμα του Φελκλιγκεν και ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο, στους βασιλικούς βοτανικούς κήπους.

Το τελευταίο επεισόδιο βρήκε τον Κρίστοφερ Κλαρκ στην οικονομικά εύρωστη νοοτιοανατολική Ασία. Η Άνγκορ στην Καμπότζη ήταν κάποτε η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου, αλλά τώρα τα ερείπια του ναού της αποτελούν το πιο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Ο Κλαρκ ήρθε σε επαφή με τον τρόπο ζωής των Βουδιστών στο Λουάνγκ Πραπάνγκ στο Λάος και επισκέφθηκε τα ανάκτορα και τους ναούς της πόλης. Έπειτα, βρέθηκε στους ορυζόνες στο Μπαλί και ολοκλήρωσε το δικό του ιδιαίτερο γύρο του κόσμου στο Βιετνάμ, τη χώρα που είναι γνωστή για τον κόλπο το Χα Λονγκ, εκεί όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα σπήλαια του πλανήτη.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Ο πλανήτης των θησαυρών» προβάλλεται όλο τον Αύγουστο στο Viasat History.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags