Facebook Pixel Sportdog.gr | Αποκάλυψη! Ισραηλινή εταιρεία πωλούσε λογισμικό κατασκοπείας σε κυβερνήσεις
Life
| 2021-07-20 02:31:00

Αποκάλυψη! Ισραηλινή εταιρεία πωλούσε λογισμικό κατασκοπείας σε κυβερνήσεις

Sportdog Team
Αποκάλυψη! Ισραηλινή εταιρεία πωλούσε λογισμικό κατασκοπείας σε κυβερνήσεις

Στο στόχαστρο αντιφρονούντες και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μία ισραηλινή εταιρεία που πουλά spyware, λογισμικό κατασκοπείας δηλαδή, συνδέεται με ψεύτικες ιστοσελίδες που χρησιμοποιήθηκαν για να χακάρουν στόχους, σύμφωνα με αναφορά του “Citizen Lab” του Πανεπιστημίου του Τορόντο και της Microsoft.

Ο λόγος για το «Candiru», η οποία είναι μία μυστική οργάνωση με έδρα το Ισραήλ και πουλεί λογισμικό κατασκοπείας αποκλειστικά σε κυβερνήσεις

Όπως αναφέρουν ειδικοί στον τομέα, αρκετές κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει εργαλεία ηλεκτρονικής κατασκοπείας που αναπτύχθηκαν από μια ισραηλινή ομάδα για να στοχεύσουν πολιτικούς, αντιφρονούντες, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτά τα ισχυρά «κυβερνο-όπλα» έχουν στοχεύσει συνολικά περισσότερους από 100 ανθρώπους παγκοσμίως, όπως μηνύματα από έναν αξιωματούχο ασφαλείας της Microsoft και το Citizen Lab.

Η Microsoft ισχυρίζεται ότι έχει τροποποιήσει το λειτουργικό της σύστημα Windows για να διορθώσει τα ελαττώματα που εκμεταλλεύεται ο ισραηλινός όμιλος. Σύμφωνα με το Citizen Lab, είναι μια ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου εταιρεία με έδρα το Τελ Αβίβ που πωλεί αποκλειστικά λογισμικό υποκλοπής spyware σε κυβερνήσεις που μπορούν να μολύνουν smartphone, υπολογιστές και υπηρεσίες cloud computing. Το επίσημο όνομά του είναι σήμερα Saito Tech Limited, αλλά είναι κυρίως γνωστό ως Candiru.

Οι ερευνητές στο Citizen Lab του βρήκαν στοιχεία ότι το λογισμικό κατασκοπείας μπόρεσε να εξαγάγει πληροφορίες από πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα θύματα, όπως το Gmail, το Skype, το Telegram και το Facebook.

Σύμφωνα με την εταιρεία υπολογιστών, η οποία ονομάστηκε το spyware “Devilstongue”, μπόρεσε να διεισδύσει σε δημοφιλείς ιστότοπους όπως το Facebook, το Twitter, το Gmail και το Yahoo για να συλλέξει πληροφορίες, να διαβάσει τα μηνύματα των θυμάτων και να λάβει φωτογραφίες.

“Έχουμε μοιραστεί την ασφάλεια με την κοινότητα ασφαλείας, ώστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και να μετριάσουμε αυτήν την απειλή.”, ανακοίνωσε η Microsoft.

Ως μέρος της έρευνας της, η Microsoft παρατήρησε, ότι τουλάχιστον 100 θύματα προέρχονταν από Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ιράν, Λίβανο, Υεμένη, Ισπανία. Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Αρμενία και Συγκαπούρη.

Πως γινόταν η κατασκοπεία

Πως το λογισμικό μόλυνε τους στόχους; Μέσω διευθύνσεις του web. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι το λογισμικό της εταιρείας συνδεόταν με διευθύνσεις URL που «μασκαρεύονταν» ως μεγάλες ΜΚΟ, όπως το Black Lives Matter και η Διεθνής Αμνηστία. Η έρευνα του Citizen Lab αποκάλυψε ιστοσελίδες που συνδέονται με την Candiru με ονόματα τομέα όπως “εκθέσεις Αμνηστίας”, “Διεθνής πρόσφυγας”, “μελέτες γυναικών”, “Euro News” και “CNN 24-7”.

Στην Αρμενία για παράδειγμα μία ψεύτικη ιστοσελίδα είχε δημιουργηθεί για να υποδυθεί το “Armenpress”, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Τί είναι το Spyware

Με τον όρο αγγλικό όρο spyware ή τον ελληνικό λογισμικό κατασκοπίας, αναφερόμαστε σε ένα είδος κακόβουλου λογισμικού το οποίο φορτώνεται κρυφά (με ύπουλο τρόπο) σε έναν υπολογιστή χωρίς να το ξέρει ο χρήστης και εκτελείται στο παρασκήνιο κάνοντας διάφορα πράγματα πίσω από την πλάτη του χρήστη.

Το Spyware κρύβεται ώστε να μην μπορεί το θύμα να τον εντοπίσει εύκολα, συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με το χρήστη (ιστοσελίδες που επισκέπτεται, κωδικούς πρόσβασης, ακόμη και αριθμούς πρόσβασης πιστωτικών καρτών). Επίσης αλλάζει ρυθμίσεις και εκτελεί άλλες κακόβουλες και ενοχλητικές δραστηριότητες.

Φοβού τη Mossad

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών, CP Consulting και εμπειρογνώμονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστα Πικραμένο, εταιρείες start-up στο Ισραήλ, έχουν ιδρυθεί από πρώην μέλη της μονάδας “8200” της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών, η γνωστή και ως AMAN, με κεφάλαια που προέρχονται κυρίως από Νέα Υόρκη. Μία τέτοια εταιρεία έχει ιδρύσει και ο πρώην διοικητής της Mossad, Ταμίρ Πράντο.

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags