Facebook Pixel Sportdog.gr | Όλα τα μυστικά στη φόρα! Έτσι έγινε φέτες ο Ματ Ντέιμον
| 2021-10-10 19:28:00

Όλα τα μυστικά στη φόρα! Έτσι έγινε φέτες ο Ματ Ντέιμον

Sportdog Team
Όλα τα μυστικά στη φόρα! Έτσι έγινε φέτες ο Ματ Ντέιμον

Η προπόνηση που έκανε super fit τον δημοφιλή ηθοποιό.

Σε αυτό το άρθρο και με έμπνευση από τον Matt Damon, θα ασχοληθούμε με ένα πρόγραμμα προπόνησης που, με έναν βασικό εξοπλισμό, μπορείς να το κάνεις και στο σπίτι. Το σώμα του Αμερικανού ηθοποιού, βέβαια, δεν το λες και πρότυπο για μποντιμπιλντερά.

Ίσως γιατί έγινε διάσημος όχι μόνο από τις σκληρές περιπέτειες δράσης στις οποίες πρωταγωνίστησε, αλλά και από τις πιο "οικογενειακές" ταινίες του. Για κάθε Jason Bourne, υπάρχει ένα We Bought a Zoo. Για κάθε The Great Wall, ένα The Martian.

Κι όμως, δεν φοβάται να δουλέψει σκληρά το σώμα του όταν το απαιτεί ένας ρόλος. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ο τύπος που έκανε δημοφιλείς τις σώμα-με-σώμα μάχες μέσα από τα κατασκοπευτικά θρίλερ της σειράς Jason Bourne, αλλά και τον ρόλο του ως σωματώδη αρχηγού ομάδας ράγκμπι στο Invictus, του 2009.

Η μεταμόρφωση του ηθοποιού στο Elysium

Παρά το ότι ο ρόλος του στο δυστοπικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας Elysium του 2013 δεν ήταν ο πιο απαιτητικός σωματικά, ήταν εκείνος για τον οποίο χρειάστηκε να κάνει την πιο εντυπωσιακή του μεταμόρφωση. Ο Damon έβαλε όγκο και μείωσε το σωματικό του λίπος σε τέτοιο βαθμό που έδειχνε λες και στο πέρασμά του θα μπορούσε να γκρεμίσει όσους τοίχους κι ορθώνονταν μπροστά του.

 

Ο άνθρωπος πίσω από τη μεταμόρφωσή του ήταν ο Jason Walsh, ιδρυτής του Rise Nation, μίας παγκόσμιας αλυσίδας καινοτόμων χώρων προπόνησης. Οι δυο τους, συναντήθηκαν το 2012 και η γνωριμία έγινε μέσω του ατζέντη του Damon, που ήταν ήδη πελάτης του προπονητή, επί 15 χρόνια.

Ξεκινώντας με ένα σμπαραλιασμένο από τραυματισμούς σώμα

Ήταν μία περίοδος που ο Damon, στα 40 του, βίωνε με τον χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα της φθοράς στο σώμα του, από τις συνεχείς μεταμορφώσεις για τις ανάγκες των ρόλων του.

Όταν ο Walsh πήγε να του μιλήσει, ο Damon του είπε: "Άκου, είμαι γεμάτος τραυματισμούς. Η μέση μου είναι σμπαράλια, οι ώμοι μου είναι σμπαράλια. Κι όλα αυτά έγιναν από τους προπονητές. Δούλεψα με ντουζίνες από δαύτους και όλοι τους μου προξένησαν προβλήματα".

 

Ο Walsh, που εστιάζει σε χαρακτηριστικά της βιομηχανικής του σώματος κάθε πελάτη του ξεχωριστά, του ζήτησε μία εβδομάδα. Άρχισαν τις προπονήσεις διστακτικά, με διατάσεις και καλλισθενικές ασκήσεις χαμηλής επιβάρυνσης.

Στο τέλος της εβδομάδας, του πέταξε μία μπάλα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Και ο Damon την έπιασε, ενστικτωδώς, χωρίς να το σκεφτεί και χωρίς να νιώσει τον παραμικρό πόνο. Κι αφού κερδήθηκε η εμπιστοσύνη, ξεκίνησαν τη δουλειά.

Οι βάσεις για την απογείωση

Με τραυματισμούς που έπρεπε να θεραπευτούν, ο Walsh έδωσε βάση στις φυσικές, στοιχειώδεις ασκήσεις, με όχημα την καλλισθενική γυμναστική και το έρπειν ή, για να είμαστε πιο σαφείς, το μπουσούλημα, το οποίο είναι μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις που μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα. Η έμφαση, γενικότερα, δόθηκε σε λειτουργικές ασκήσεις που γυμνάζουν πολλαπλά μυϊκά συστήματα χωρίς να τα επιβαρύνουν.

Η προπόνηση του Matt Damon

Το πρόγραμμα δομήθηκε με βασικές ασκήσεις που όχι μόνο χτίζουν μύες αλλά, επίσης, "ανοίγουν" τους συνδέσμους, κάτι το οποίο βοηθάει στην πρόληψη τραυματισμών και την ευκινησία, η ύπαρξη της οποίας είναι ιδιαίτερη σημαντική, σε κάθε ηλικία.

 

Ξεκίνησαν το πρόγραμμα με καλλισθενικές ασκήσεις και μετά πρόσθεσαν τα βάρη ή την αύξηση της διάρκειάς τους. Παρότι, βέβαια, δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα που να μπορεί να ωφελήσει κάθε σώμα, αυτό που ακολουθεί αντλεί έμπνευση από εκείνο με το οποίο δούλεψαν με τον Damon.

ΠΗΓΗ: Esquire.com.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags