Τα φιλικά παιχνίδια του Ολυμπιακού στο τουρνουά του Ηρακλείου αποτέλεσαν τα επίσημα αποκαλυπτήρια της φετινής ομάδας. Μιας ομάδας που τουλάχιστον στη θεωρία πρόσθεσε λίγα κομμάτια στο παζλ ενός σταθερού τα τελευταία χρόνια πυρήνα. Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική…
Ο φετινός Ολυμπιακός δεν διαθέτει κατ΄αρχήν διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τις προηγούμενες ομάδες που παρουσίασε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Και αυτό είναι μάλλον λογικό καθώς ο έλληνας τεχνικός δεν παίρνει ρίσκα για το…ρίσκο αλλά προτιμάει τις κλασικές πρακτικές και δουλεύει με το ‘’βιβλίο του μπάσκετ’’. Χωρίς αυτό να σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι είναι συντηρητικός στις επιλογές ή την γενικότερη φιλοσοφία του. Φέτος, δεν θα προσπαθήσει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό σε σχέση με την περσινή ομάδα που ναι μεν κράτησε τα πρωτεία στην Ελλάδα αλλά έκανε ένα βήμα πίσω στην Ευρώπη αφού δεν κατάφερε να περάσει ούτε στην οκτάδα για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. Ο Σφαιρόπουλος βασίζει το μεγαλύτερο μέρος της λογικής του στην σκληρή άμυνα που δεν είναι δομημένη στη συνηθισμένη λογική. Οι περισσότεροι προπονητές προσπαθούν μανιωδώς σχεδόν να διαθέτουν μια επιθετική άμυνα. Για τον Ολυμπιακό αυτό είναι το μισό ζητούμενο αφού το άλλο μισό (και ίσως σημαντικότερο) είναι η ολοσχερής καταστροφή του επιθετικού παιχνιδιού του αντιπάλου. Ακόμη και αν αυτό δεν μεταφραστεί σε επιθέσεις ανοιχτού γηπέδου ή ευκαιρίες αιφνιδιασμού.
Ο Ολυμπιακός έχει αρκετά στάνταρ στο φετινό του ρόστερ και πολλά ερωτηματικά. Ας ξεκινήσουμε από τα ζητούμενα.
Κεφάλαιο Σπανούλης: Ο αρχηγός του Ολυμπιακού προέρχεται από μια απολύτως αντιφατική χρονιά. Σε όλη την αγωνιστική περίοδο οι επιδόσεις του δεν ήταν απλά πτωτικές αλλά οι χειρότερες από τη ‘’ρούκι’’ χρονιά του στην Ευρωλίγκα. Παρόλα αυτά έκλεισε τη σεζόν με θριαμβευτικό τρόπο αφού ήταν ο άνθρωπος των τελικών, εκεί δηλαδή που θύμισε τον κλασικό Σπανούλη. Αυτό του έδωσε ουσιαστικά και την μάλλον εύκολη ανανέωση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό χωρίς αναταράξεις και χωρίς στην ουσία να δημιουργηθεί κάποιο σίριαλ. Ο Σπανούλης έχει μπροστά του μια μεγάλη σε διάρκεια χρονιά και είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος προσεγγίζοντας πλέον επίπεδα δύσκολα για κάθε αθλητή. Το πρώτο ερώτημα είναι το εύρος της αντοχής του σε μια χρονιά 65-70 αγώνων με τις αντίπαλες άμυνες και πάλι επικεντρωμένες πάνω του. Ο Σπανούλης δεν μπορεί να παίξει χωρίς τη μπάλα στα χέρια του αλλά στο τουρνουά του Ηρακλείου έδειξε τη διάθεση να αφοσιωθεί περισσότερο στη δημιουργία και λιγότερο στην εκτέλεση. Δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί μια συνειδητή μεταστροφή ή απλά μια σύμπτωση. Συνήθως, ισχύει το δεύτερο αφού είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις στα χρονικά όπου παίκτες με DNA μεγάλου σκόρερ μεταλλάχθηκαν σε δημιουργούς. Αλλά αυτό θα το δούμε σε βάθος χρόνου.
Υπόθεση Γκριν: Για πρώτη φορά από την εποχή που πήγε ο Σπανούλης στον Ολυμπιακό πλαισιώνεται από ένα σπουδαίο περιφερειακό σκόρερ. Ο Γκριν πρώτος σκόρερ στο κολέγιο αλλά και στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ ήρθε με σπουδαίες περγαμηνές σκόρερ και πληρώθηκε αδρά ακριβώς για να αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση που ο Σπανούλης χρειαστεί ξεκούραση ή ένα παίκτη που θα τον βοηθήσει στο σκοράρισμα. Ενδέχεται σε πολλές στιγμές να τους δούμε παρέα στο παρκέ αλλά αυτό θα αποτελέσει ένα δυνατό γρίφο για τον Σφαιρόπουλο αφού και οι δύο παίκτες θέλουν τη μπάλα στα χέρια τους. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Γκριν εφόσον πάρει το πράσινο φως μπορεί να αναδειχθεί σε μια σπουδαία περίπτωση σκόρερ. Το ‘’πάντρεμα’’ του όμως με τον Σπανούλη θα είναι ένα ερωτηματικό μεγάλης διάρκειας.
Θέση 4: Και φέτος ο Σφαιρόπουλος αποφάσισε να μην πάρει ξένο παίκτη που θα αποτελούσε την εναλλακτική λύση πίσω από τον Πρίντεζη. Γεγονός που σημαίνει ότι ο έλληνας φόργουορντ θα σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος της θέσης και θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το σώμα του που τα τελευταία χρόνια κτυπήθηκε από διάφορους τραυματισμούς. Ο Σφαιρόπουλος πιστεύει ότι η μετατόπιση του Παπαπέτρου στο ‘’4’’ και η βοήθεια από τον ‘’μπαλαντέρ’’ Αγραβάνη θα αποτελέσουν τη λύση χωρίς να φανούν κενά και προβλήματα στη θέση. Πέρσι, πάντως δεν βρέθηκαν ανάλογες λύσεις τον καιρό που ο Πρίντεζης βρισκόταν στα ‘’πιτς’’ και όχι στο παρκέ.
Κεφάλαιο Μπιρτς: Στην χειμωνιάτικη αναζήτηση σέντερ ο Ολυμπιακός βρέθηκε πολύ κοντά στην απόκτηση του Καναδού και μάλιστα η συμφωνία χάλασε στην ουσία για μερικές μέρες. Το καλοκαίρι ο Μπιρτς ήταν μια από τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού. Ο Καναδός έχει εξαιρετικές προδιαγραφές να κάνει σπουδαία καριέρα στην Ευρωλίγκα. Αθλητικό σώμα, γρήγορα πόδια και όλο το πακέτο για να είναι ο επόμενος ψηλός που θα αναδείξει ο Ολυμπιακός μετά τους Χάινς, Ντάνστον, Χάντερ. Μόνο που έχει και κτυπητές ελλείψεις. Δεν διαθέτει σοβαρό επιθετικό παιχνίδι ούτε με πρόσωπο, ούτε με πλάτη, τελειώνει φάσεις μόνο ή κυρίως με καρφώματα και είναι αδύναμος αμυντικός ριμπάουντερ. Αντίθετα, έχει φοβερή έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ και δεν αποκλείεται με βάση το μέσο όρο των λεπτών συμμετοχής του να είναι ο πρώτος επιθετικός ριμπάουντερ στην Ευρωλίγκα. Όμως αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα ίδια πάνω κάτω στοιχεία περιλαμβάνονται και στο ρεπερτόριο του έτερου ψηλού της ομάδας του Πάτρικ Γιανγκ γίνεται αντιληπτό γιατί μετά τον αγώνα με την Εφές στο τουρνουά του Ηρακλείου ο Σφαιρόπουλος γκρίνιαζε για τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντς κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί αρκετές, ακόμη, φορές μέσα στη σεζόν. Επιθετικά, οι δύο ψηλοί του Ολυμπιακού θα δείξουν μέσα στη σεζόν σημεία μεγάλης βελτίωσης κάτι πολύ λογικό όταν θα βρίσκονται στη μια άκρη της πικ-εν-ρολ επίθεσης και στην άλλη άκρη της θα είναι ο Σπανούλης.
Στα χαρτιά ο Ολυμπιακός έκανε λιγοστές μεταγραφικές κινήσεις το καλοκαίρι. Στην πράξη όμως η ομάδα είναι με +3 παίκτες κάτι που αποτελεί το καλό νέο της υπόθεσης. Μιλάμε για τρεις παίκτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας βοήθησαν ελάχιστα πέρσι. Ο Λοτζέσκι ταλαιπωρήθηκε στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν με ένα πρόβλημα υγείας και αυτό στέρησε από τον Ολυμπιακό ένα από τους ικανότερους σουτέρ που διαθέτει στο ρόστερ του. Φέτος επιστρέφει και δείχνει σε φουλ φόρμα. Ο Παπανικολάου προσθήκη στα μέσα της περσινής σεζόν έπρεπε να πετάξει από πάνω του τη σκόνη της απραξίας για σχεδόν 1,5 χρόνο που βολόδερνε μεταξύ Χιούστον και Ντένβερ. Φέτος, έχοντας κάνει όλη την προετοιμασία, δείχνει να βρίσκει αρχικά τη σωματική του φόρμα και το επόμενο στάδιο είναι να βρει και την αγωνιστική κάτι που λογικά θα συμβεί σε μικρό βάθος χρόνου. Τέλος, ο Ολυμπιακός έχει απόλυτα υγιή τον Πάτρικ Γιανγκ που πέρσι βγήκε νοκ άουτ σχεδόν με το καλημέρα της σεζόν. Μια απώλεια που κτύπησε αλύπητα την περσινή ομάδα και τις ελπίδες της να κάνει μια μεγάλη πορεία στην Ευρωλίγκα αφού στην ουσία ποτέ δεν βρέθηκε ένας ικανός αντικαταστάτης. Στη λογική των τριών ’’εσωτερικών’’ μεταγραφών ο Ολυμπιακός ξεκινάει τη χρονιά με +3 παίκτες στο ρόστερ του.
Πηγή: novasports.gr