Με το 1/3 της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα συμπληρωμένο μπορούμε να βγάλουμε μερικά ασφαλή συμπεράσματα ρίχνοντας μια πιο…εξειδικευμένη ματιά στη βαθμολογία των 16 ομάδων. Πριν από δύο μήνες περίπου με το τέλος της 3ης αγωνιστικής είχαμε γράψει ότι το όριο πρόκρισης είναι οι 16 νίκες. Αυτό δηλαδή που αντιπροσωπεύει τους παράγοντες της εξίσωσης ν+1. Όπου το μάξιμουμ των εντός έδρας νικών που μπορεί να πετύχει μια ομάδα (15) και +1 η μια έξτρα εντός έδρας νίκη. Με απλά λόγια: Οι 16 νίκες δίνουν πρόκριση πλην κάποιου ακραίου σεναρίου με πολλαπλές ισοβαθμίες που αυτή τουλάχιστον τη στιγμή δεν μοιάζει πολύ πιθανό. Καιρός λοιπόν να δούμε ποια είναι η πραγματική συνθήκη για κάθε ομάδα. Και σίγουρα η βαθμολογία που θα δούμε μπορεί να μην απέχει πολύ από την πραγματική αλλά είναι διαφοροποιημένη και μας βοηθάει να βγάλουμε κάποια καινούργια συμπεράσματα.
Το βασικό ζητούμενο για τις ομάδες που κυνηγάνε την πρόκριση είναι να υπερασπίζουν την έδρα τους σε πρώτο χρόνο και να κατορθώνουν να έχουν μια παραπάνω νίκη από τις πιθανές εντός έδρας ήττες τους. Αυτή τη στιγμή μετά από 10 γεμάτες αγωνιστικές μόνο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει καταφέρει να κρατήσει αλώβητη την έδρα της. Και μετά το χθεσινό διπλό της Μπάμπεργκ μέσα στη ΝΟΚΙΑ Αρίνα του Τελ Αβίβ δεν υπάρχει πλέον ομάδα που να μην έχει κερδίσει μακριά από το γήπεδο της! Σε περίπτωση που κάποιος βιαστεί να συμπεράνει ότι οι υπολογισμοί που ακολουθούν είναι αβάσιμοι γιατί οι ομάδες δεν είχαν το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα αγώνων θα επισημάνουμε κάτι που τείνει να γίνει κανόνας: Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχει αποδειχθεί στις δέκα πρώτες αγωνιστικές ότι όλες οι ομάδες μπορούν να κερδίσουν και να χάσουν οπουδήποτε και οι διαφορές είναι μικρές. Ο μεγάλος αριθμός αγώνων και οι συνεχείς υποχρεώσεις έχουν καταστήσει τη φετινή Ευρωλίγκα παντελώς απρόβλεπτη. Ενδέχεται το πρόγραμμα να παίξει κάποιο ρόλο τον τελευταίο μήνα της σεζόν και στις καταληκτικές τρεις-τέσσερις αγωνιστικές που ενδέχεται να υπάρχουν ομάδες στην κορυφή ή την ουρά της βαθμολογίας που θα είναι αδιάφορες. Για την ώρα πάντως μικρό ρόλο έχει παίξει στη διαμόρφωση της κατάταξης. Ας δούμε λοιπόν την….κανονική βαθμολογία που βασίζεται όχι στον απόλυτο αριθμό νικών αλλά στο πόσες φορές μια ομάδα έχει κερδίσει εκτός έδρας και πόσες αντίστοιχα έχει νικήσει εκτός…
\
Με την παράθεση του συγκεκριμένου πίνακα γίνεται αντιληπτό ότι ο κανόνας του ν+1 αν τελείωνε τώρα η σεζόν θα έδινε την πρόκριση καθαρά στις έξι ομάδες που τον έχουν πετύχει και θεωρητικά είναι στον δρόμο για τις 16 επιθυμητές νίκες. Οι ομάδες με δείκτη 0 (ότι κερδίζουν εντός το χάνουν εκτός) βρίσκονται ακριβώς στο όριο και μια από αυτές θα έμενε έξω! Τέσσερις ακόμη ομάδες βρίσκονται σε θέση πρόκρισης ενώ οι τρεις ομάδες με δείκτη -2 )Ούνιξ, Γαλατασαράι, Μπάμπεργκ) δύσκολα θα προλάβουν το τραίνο της πρόκρισης.
Μερικά ακόμη επί μέρους συμπεράσματα: Η ΤΣΣΚΑ είναι ήδη με το ένα πόδι στον επόμενο γύρο. Ακόμη και αν δεν κερδίσει ξανά εκτός έδρας και χάσει τέσσερα ματς στο γήπεδο της θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την πρόκριση έχοντας κτίσει ένα πολύ εντυπωσιακό +5 στις πρώτες 10 αγωνιστικές. Ρεάλ και Φενέρ έχουν επίσης ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα ενώ πρότυπο σταθερότητας με βάση το δείγμα γραφής των 10 αγωνιστικών είναι η Μπασκόνια, η Εφές και ο Παναθηναϊκός. Κερδίζουν συνήθως εντός έδρας αλλά χάνουν εκτός χωρίς μεγάλες και εντυπωσιακές μεταπτώσεις. Αντίθετα παντελώς απρόβλεπτη είναι η κατάσταση με τρεις άλλες ομάδες και ειδικά με τη Μακάμπι που μοιάζει να μην παίζει κανένα ρόλο η έδρα που αγωνίζεται! Έχει κερδίσει τρεις φορές μακριά από το Τελ Αβίβ αλλά έχει χάσει τέσσερις φορές εντός έδρας!!! Περίπου ίδια είναι η εικόνα της Νταρουσάφακα που έχει κάνει τρεις εκτός έδρας νίκες αλλά έχει χάσει άλλες τόσες μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Προς τα ίδια επίπεδα κινείται και ο Ολυμπιακός που έχει ήδη τρεις εκτός έδρας νίκες αλλά το ΣΕΦ έχει αποδειχθεί ευάλωτο και έχει υποστεί ήδη δύο ήττες εντός έδρας.
Εντύπωση,τέλος, προκαλεί το αρνητικό πρόσημο στον απολογισμό του Ερυθρού Αστέρα με κριτήριο όχι την ποιότητα της ομάδας αλλά τη δύναμη της έδρας του που είναι από τις πλέον δύσκολες σε όλη την Ευρωλίγκα.
Αυτή λοιπόν είναι μια διαφορετική προσέγγιση στη βαθμολογία των 10 (συν ένα αγώνα) πρώτων αγωνιστικών που μας επιτρέπει να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι με τον ρυθμό που σπάνε οι έδρες είναι πολύ πιθανό στην επόμενη αντίστοιχη σύγκριση πολλά δεδομένα να έχουν ανατραπεί.
Να σημειώσουμε ότι μετά από 10 αγωνιστικές μόνο μια εβδομάδα (την 6η) δεν είχαμε ούτε μια εκτός έδρας νίκη και άλλη μια εβδομάδα (7η) είχαμε μόνο ένα διπλό στα οκτώ παιχνίδια του προγράμματος. Η 11η δεν θα αποτελέσει εξαίρεση αφού στον πρόωρο αγώνα Μακάμπι-Μπάμπεργκ είχαμε ήδη το πρώτο διπλό!
Πηγή: novasports.gr