Facebook Pixel Ας μην το μετανιώσει…
Ποδόσφαιρο
| 2014-06-11 10:45:00

Ας μην το μετανιώσει…

Ας μην το μετανιώσει…

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει στον sportdog για το πρόβλημα της Εθνικής στην επίθεση και για τον Στέφανο Αθανασιάδη που έπρεπε να είναι στην επιλογή του Σάντος.

Ο ΠΑΟΚ θα μας δώσει αφορμές για σχόλια και αναλύσεις σε λίγες μέρες… Ακόμη δεν πήρε μπρος. Είναι γνωστό ότι …αργεί αλλά αν ξεκινήσει… Ας δούμε λίγο την Eθνική.

Έχουμε μπει στο κλίμα του Mουντιάλ. Είδαμε (και ξέρουμε) την ομάδα του Σάντος, παίρνουμε μία γεύση από τους άλλους, ετοιμαζόμαστε για τους αγώνες των ομίλων σε διοργάνωση που θα γίνει σε δύσκολες συνθήκες! Αυτό θα παίξει ρόλο. Εκπλήξεις έρχονται... Χλωμές είναι η Βραζιλία και η Ισπανία. Απλώς οι γηπεδούχοι δύσκολα θα χάσουν…

Για την Ελλάδα τώρα… Παίζει με διαφορετικές σχολές. Με ομάδες που έχουν περισσότερο ταλέντο (Κολομβία και Ακτή) αλλά και με τους πολύ γρήγορους Ιάπωνες. Η τακτική κυριαρχεί στην Ευρώπη και εδώ η Ελλάδα υπερτερεί. Αρκεί όμως αυτό, ειδικά όταν δεν παίζεις με Ευρωπαίους; Μπορείς να τα καταφέρεις με λιγότερο ταλέντο και ποιότητα στηριζόμενος στην τακτική και στο πλάνο; Ίσως. Μπορεί βέβαια να έρθουν και σφαλιάρες. Θέλουμε αρκετή τύχη… Καλύτερα να προηγηθούμε…

Πώς όμως;

Η ομάδα έχει αρχές και πλάνο. Εδώ και χρόνια αμύνεται υποδειγματικά. Με εννιά και δέκα παίκτες σε κάθε φάση, με αλληλοκαλύψεις, με φοβερό πάθος στην προσωπική μονομαχία, χωρίς να αιφνιδιάζεται, με συγκέντρωση στα στημένα του αντιπάλου. Εδώ θα παίξει ρόλο και η φυσική κατάσταση… Θα αντέξουν; Ο Κατσουράνης έχει παίξει μέχρι τώρα (σε όλη την σεζόν με ΠΑΟΚ και εθνική) 60 ματς! Και τώρα πρέπει να τρέξει στα χαφ… Μακάρι!

Στην επίθεση… το παλεύουμε. Δυσκολευόμαστε. Λίγοι αυτοματισμοί. Ποντάρουμε κυρίως στο λάθος του άλλου, παρά στη δική μας δημιουργία. Ελάχιστες ατομικές ενέργειες. Αν δεν είναι καλά και ο Σαμαράς… Ο Φετφατζίδης είναι αξιόλογος, αλλά …πολύ γύρω-γύρω. Ουσία; Έπαιξε ο Φετφατζίδης, ντρίμπλαρε, δημιούργησε από μόνος και εκτέλεσε, άρεσε γενικώς, αλλά …αποτέλεσμα μηδέν! Ο μέτριος Σαλπιγγίδης, που δεν φάνηκε και πολύ ούτε στα τελευταία φιλικά, έδωσε την άριστη τελική πάσα στον Κονέ κόντρα στη Βολιβία! Και ξέρουμε όλοι μας, ότι στην δύσκολη-κρίσιμη στιγμή, εκεί θα είναι…

Η Eθνική δύσκολα να κάνει διψήφιο αριθμό τελικών προσπαθειών σε κάθε παιχνίδι της. Λίγες φάσεις θα έχει και χρειάζεται ευστοχία. Ας αφήσουμε τα στημένα, όπου ο Θεός είναι μεγάλος!

Στις οργανωμένες επιθέσεις που θα καταλήξουν στον σέντερ φορ, έχουμε ανησυχία. Μήτρογλου και Γκέκας δείχνουν ντεφορμέ. Αλήθεια είναι ότι πολλοί αναλυτές και όχι μόνο, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα από την ημέρα της επιλογής. Όταν κόπηκε επιθετικός για να μπει στην αποστολή ένας ακόμη χαφ. Και όσο κι αν μας αρέσει πάρα πολύ ο Ταχτσίδης (όχι όμως και κάποιοι άλλοι νεαροί) όσο κι να ισχύει το …πες μου τα χαφ σου να σου πω τι ομάδα έχεις, το γκολ μας λείπει!

Το ξαναγράψαμε: Και σε επίπεδο ταλέντου, αλλά και σε φόρμα ο Αθανασιάδης δικαιούταν να είναι εκεί. Η Eθνική δικαιούταν τον Αθανασιάδη. Ήταν και φέτος ο πρώτος Έλληνας σκόρερ (μαζί με τον Μήτρογλου) με 17 γκολ (χωρίς πέναλτι), έπαιξε στα περισσότερα ματς (47) και απέδειξε με τον ΠΑΟΚ, ότι ακόμη και σε συνθήκες …ξεφωνητού (τα γνωστά δικά μας εδώ στη Θεσσαλονίκη) μπορεί και να σηκώσει το βάρος όλης της ομάδας (έχει και προσωπικότητα), αλλά και να αλλάξει το εναντίον του κλίμα.

Ας μην μετανιώσει ο Σάντος αυτή την επιλογή, γιατί θα είναι κρίμα να παίξει καλά η Eθνική και να χάσει πράγματα λόγω …ευστοχίας και γκολ.

Κατά τα άλλα και πριν ξεκινήσει η κορυφαία διοργάνωση: Αποτιμήθηκαν τα ρόστερ όλων των ομάδων: Η δική μας ομάδα κατατάσσεται στην 24η θέση. Ας ξέρουμε λοιπόν ποιοι είμαστε, πού πάμε και με ποιους αντιπάλους! Ποιος ή ποιοι είναι οι σούπερ σταρ της Ελλάδας; Αλήθεια; Έχουμε τέτοιους; Θέλετε να δείτε την Κολομβία; Την Ακτή που …σπρώχνονται Τουρέ, Ντρογκμπά και άλλοι;

Και όμως όλοι οι άλλοι, όλες οι άλλες ομάδες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (τύπου Ονδούρας!) έχουν παίκτες (2-3-4 τουλάχιστον η κάθε μία) που αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο.

Πριν δούμε λοιπόν, πριν αερολογήσουμε, πριν παρασυρθούμε, πριν κάνουμε τους προπονητές, ας έχουμε το γνώθι σ΄ αυτόν… 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags