ΤΟ σωστό να λέγεται. Ο Γιάννης Αλαφούζος δείχνει πνεύμα υψηλής εθνικής ευθύνης. Κάθε άλλο είναι παρά τυχαίο ότι από την περασμένη Τετάρτη και εντεύθεν έχει σηκώσει λευκή σημαία. Από τότε ανατρέχει η τελευταία μπιστολιά στον ανένδοτο αγώνα που έχει κηρύξει για την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατήγγειλε με ανακοίνωσή της την ανάλγητη Σούπερλιγκ, που αντί να σταθεί αρωγός στο μέλος του συνεταιρισμού της, ταυτίζεται με τη Νόβα. Εκτοτε ο Αλαφούζος έχει κηρύξει σιγή ασυρμάτου. Κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει υποστείλει τη σημαία του ανένδοτου αγώνα.

Οτι έχει δειλιάσει, ότι έχει φοβηθεί. Κάθε άλλο. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει προβεί σε μια άτυπη ανακωχή, σεβόμενος την εθνική ομάδα και τα δύο κρίσιμα παιχνίδια. Αυτό στο Λίχτενσταϊν της Παρασκευής κι αυτό με τη Λετονία σήμερα το βράδυ στο Καραϊσκάκη. Για εθνικούς και μόνο λόγους έχει σιωπήσει αυτές τις μέρες ο Παναθηναϊκός. Για να μη θεωρηθεί σαμποτέρ της εθνικής προσπάθειας για πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Τηρώντας τις παραδόσεις αλλά τιμώντας παράλληλα τα ιερά και τα όσια του ελληνισμού. Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν κάθε λογής εχθροπραξίες. Ετσι κι ο Γιάννης Αλαφούζος, έβαλε το σπαθί στο θηκάρι και σταμάτησε προσωρινά τον αγώνα κατά της παράγκας. Μέχρι να παρέλθουν τα δύο κρίσιμα επαναλαμβάνουμε παιχνίδια της εθνικής ομάδας. Κι από την Τετάρτη το πρωί θα είναι και πάλι πρώτος και καλύτερος, στον καλό αγώνα. Το ότι όλες αυτές τις μέρες ο ΣΚΑΪ έπαιζε το γνωστό μαϊμού-διαφημιστικό σποτ (και έξυπνο οφείλουμε να ομολογήσουμε) για την παράγκα και τη διαιτησία δεν έχει καμία σημασία.

Αλλο ΣΚΑΪ κι άλλο Παναθηναϊκός. Αυτά είναι λυμένα και ξεκαθαρισμένα και μόνο κακοήθεις και εμπαθείς μπορούν να τα συγχέουν. Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά. Ο Αλαφούζος έχει αρχίσει να κουνάει το τάβλι σχεδόν με το καλημέρα που πήγε στον Παναθηναϊκό. Να βγάλει το ποδόσφαιρο σκάρτο και το πρωτάθλημα σάπιο και στημένο. Δικαίωμά του. Με την προϋπόθεση ότι έχει κάποιο σχέδιο. Οτι κάπου το πάει. Οτι έχει έναν στόχο. Εχει διαπιστώσει κανείς τίποτα από τα παραπάνω; Δεν νομίζω. Ο Αλαφούζος λέει, για να λέει.

Φωνάζει, για να φωνάζει. Κάνει πόλεμο για να δείχνει ότι κάτι κάνει. Δεν γίνεται δηλαδή έναν χρόνο τώρα να παίρνει φόρα να χτυπάει στον τοίχο και φτου κι απ' την αρχή. Πάλι φόρα, πάλι με τα μούτρα στον τοίχο. Ο τοίχος όμως δεν πέφτει με τίποτα. Ούτε πρόκειται να πέσει ποτέ. Τι έχει κερδίσει δηλαδή έναν χρόνο τώρα ο Αλαφούζος; Εχει πάρει έστω και μια σπιθαμή εδάφους απ' τον αντίπαλο; Να το πάμε κι αλλιώς.

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι όλα αυτά που κάνει ένα χρόνο τώρα ο Αλαφούζος τα έκανε πρόεδρος του Ολυμπιακού; Αγώνας μέχρις εσχάτων κατά του πράσινου κατεστημένου. Τι θα είχε συμβεί; Δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη για να απαντήσεις: Θα είχε γκρεμιστεί η Ελλάδα. Θα είχανε κατεδαφιστεί τα μισά γήπεδα. Οι ορδές των γαύρων θα τα είχαν ισοπεδώσει όλα στο πέρασμά τους. Σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά.

Οι καταστροφές θα ήταν ιδίου επιπέδου με τον εμφύλιο πόλεμο. Για ποδόσφαιρο μιλάμε. Για συμμορίες ένθεν κι ένθεν. Για εγκληματικές οργανώσεις που βαράνε με ρόπαλα και χτυπάνε με μαχαίρια για πλάκα. Που βάζουνε μασούρια δυναμίτη και ανατινάζουν του συνδέσμους του άλλου. Κι ο Αλαφούζος προς τιμήν του πολεμάει έναν χρόνο τώρα και δεν έχει ανοίξει μύτη. Αυτά.

*«Η γερµανική πρεσβεία ενδεχοµένως να θέλει να µε εξοντώσει, να θέλει τον θάνατό µου».
-Γιώργος Τράγκας

Για βοηθό κοµµωτή τον κόβεις

ΟΛΑ τα λεφτά σ' αυτό το τουρνουά του Κόπερ είναι ο Αντρέα Τρινκιέρι. Κάτι µεταξύ Βαγγέλη Δουκάκου και (του συνονόµατου) Εθνικού Σταρ Αντρέα Ευαγγελόπουλου. Εχουµε δει φάτσες και φάτσες. Καλούπια και καλούπια. Προπονητές και προπονητές στους πάγκους. Αλλοι είναι κανονικοί, άλλοι έχουνε τις ιδιαιτερότητές τους, σαν τον Τρινκιέρι όµως κανένας. Αντε και τον βλέπεις στον δρόµο. Και σε ρωτάνε να απαντήσεις τι δουλειά κάνει αυτός. Τι θα πεις; Ούτε µία τοις εκατό δεν θα µπορέσεις να βρεις ότι πρόκειται για προπονητή στο µπάσκετ.

Για βοηθό κοµµωτή τον κόβεις. Για βοηθό µάγειρα επίσης. Ασφαλιστής, αν έχει τσάντα στο χέρι, πιθανόν. Για δάσκαλος µουσικής δείχνει. Οπως και για τέταρτος ρόλος σε σίριαλ. Να παίζει τον φίλο της πρωταγωνίστριας. Για ταµίας σε τράπεζα (πίσω από τον γκισέ) είναι ταµάµ. Οτιδήποτε µπορείς να πεις, κόβοντάς τον από φάτσα, παρά ότι ασχολείται µε τον αθλητισµό κι είναι προπονητής. Παρά ταύτα, όµως, στο σπρέχεν τουλάχιστον, που είναι βασικό κοµµάτι της προπονητικής, είναι καλός και µε το παραπάνω. Ξέρει να το λέει το ποίηµα. Πονηρός Ιταλιανός. Επί της ουσίας και το τι ψάρια θα πιάσουν αυτός και η οµάδα θα φανεί στο πρώτο χιαστί. Αν φτάσει µέχρι εκεί.

Οι πιθανότητες να χάσει ήταν πολύ περισσότερες

ΕΓΡΑΨΑ για τον Χαβενετίδη, σχετικά µε την υπόθεση των «στηµένων», ότι για το 2009 και το 2010 έχει πάρει βεβαιώσεις κερδών από το Στοίχηµα 8,7 εκατοµµυρίων γιούρο. Κατ' αρχάς οι Χαβενέτιδες είναι δύο: Δύο αδέλφια δηλαδή, ο Γιώργος και ο Κυριάκος. Το θέµα αφορά τον Γιώργο που µαζί µε τον περιβόητο Τζίµη είναι οι δύο µεγαλύτεροι παίκτες του Στοιχήµατος στην Ελλάδα και δηλώνει «κέρδη» εκατοµµυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Οχι µόνο του '09 και το '10. Χοντροπαίκτες µε τεράστιους τζίρους και οι δύο. Και κατά κύριο λόγο «παίζοντας» µε τις αποδόσεις. «Αγοράζοντας» και «καίγοντας» παιχνίδια µε κέρδος τη διαφορά. Που όταν µιλάµε για κατοσταριές χιλιάδες παιχνίδια κάθε άλλο είναι παρά αµελητέα. Τζίµης και Χαβενετίδης είχαν πάρει άλλωστε όλα τα «δώρα» του ΟΠΑΠ (φωτό), όταν είχε ξεκινήσει το Στοίχηµα. Μερσέντες και µετρητά εκατό εκατοµµυρίων δραχµών.

Οπως όµως και στο Χρηµατιστήριο, δεν σηµαίνει ότι αυτές οι βεβαιώσεις είναι καθαρά κέρδη. Από κει και πέρα στον τεράστιο αυτόν τζίρο του Χαβενετίδη βρέθηκαν δελτία που είχαν µέσα παιχνίδια που η UEFA είχε θεωρήσει ύποπτα και συµπεριλαµβάνονται στη λίστα των «στηµένων». Δύο τετράδες µε ένα ελληνικό και τρία ξένα. Παιχνίδι των 1.500 γιούρο, που έγραψε 71.500 κέρδη. Από κει και πέρα είναι θέµα του δικαστηρίου ν' αποδειχθεί αν ο Χαβενετίδης είχε πληροφόρηση ότι το συγκεκριµένο παιχνίδι ήταν «στηµένο». Αντε και είχε όµως. Από τη στιγµή που ήτανε σε τετράδα δεν ήταν δεδοµένο ότι θα κερδίσει σάβουαρ. Οι πιθανότητες να χάσει ήταν πολύ περισσότερες. Οψόµεθα.

Eίναι θέµα του δικαστηρίου ν' αποδειχθεί αν ο Χαβενετίδης είχε πληροφόρηση ότι το συγκεκριµένο παιχνίδι ήταν «στηµένο»

ΕΡΩΤΗΣΗ Απ' τη Φινλανδία;

Πηγή: Goal