Από την «Ενωση» έλειψε μόνο λίγη ενέργεια στο δεύτερο ημίχρονο: αν την είχε θα μπορούσε να κερδίσει. Για τον Ολυμπιακό, που έκανε ένα κακό ματς, το μόνο καλό είναι ότι στη ρεβάνς μετά από ένα μήνα θα παραταχθεί με μια ομάδα που θα γνωρίζει την ειδική δυσκολία του αγώνα.
Έγραφα χθες, ότι η μεν ΑΕΚ κατεβαίνει στο Καραϊσκάκη με το μεγάλο κίνητρο μιας ιστορικής πρόκρισης, ο δε Ολυμπιακός πρέπει να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί κάνοντας τη δουλειά του - πράγμα στην Ελλάδα δυσκολότερο. Εχω επίσης επισημάνει καιρό τώρα ότι με τον Περέιρα στον πάγκο, ο Ολυμπιακός παίζει σίγουρα καλύτερη άμυνα, ωστόσο το επιθετικό του παιχνίδι παραμένει συγχυσμένο, όσο και τον καιρό του Μίτσελ: στην ανάπτυξη της ομάδας δεν βλέπουμε παρά μόνο πολλή ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή παίκτες που παιδεύονται να κάνουν πολλά χωρίς να πολυσυνεργάζονται. Αν σε ένα ματς, δεν τραβήξουν ο Ντοσεβί, ο Τσόρι, ο Μήτρογλου, ο Αφελάι, ο Μασουακού ή όποιοι άλλοι αγωνίζονται στις θέσεις τους, ο Ολυμπιακός μοιάζει μπερδεμένος, καταντάει ακίνδυνος και ελπίζει να 'ρθει κάποιος από τον πάγκο να καθαρίσει. Συχνά αυτός «ο ήρωας της μιας βραδιάς» βρίσκεται, αλλά η αναζήτησή του δεν μπορεί να θεωρείται επιθετικό παιχνίδι.
Ελάχιστα
Όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα ο Περέιρα μπορεί να είναι μέχρι και ικανοποιημένος από την ισοπαλία: η ομάδα του έκανε ελάχιστα για να την πάρει. Οι αλλαγές του προπονητή στο β' ημίχρονο (κυρίως η ταυτόχρονη είσοδος του Μήτρογλου και του Αφελάι - αντί του ανύπαρκτου χθες Φουστέρ και του επιπόλαιου χθες Σαντάνα σε συνδυασμό με τη μετατόπιση του Μιλιβόγεβιτς στην άμυνα) κάπως βελτίωσαν την εικόνα μιας ομάδας που στο πρώτο ημίχρονο ήταν απολύτως νωθρή. Η γρήγορη ισοφάριση (από την κεφαλιά του Διαμαντάκου και την ακούσια σπόντα του Μιλιβόγεβιτς) ηρέμησε κάπως την ομάδα του Περέιρα, που, όμως, στάθηκε αδύνατο να εκμεταλλευτεί την κούραση της ΑΕΚ, που στο τελευταίο εικοσάλεπτο οπισθοχώρησε γιατί «άδειασε». Και στο δεύτερο ημίχρονο, που κάπως ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε, η ΑΕΚ είχε δυο μεγάλες ευκαιρίες να κερδίσει - αρχικά με τον Πλατέλλα και στη συνέχεια με τον Μάνταλο που δεν εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος γύρισμα του Ντουρμάζ.
Ποτέ
Το πρώτο ημίχρονο πιθανότατα ήταν το χειρότερο του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη φέτος. Ο Περέιρα αποφάσισε να αποκλείσει τους μισούς από τους βασικούς του στέλνοντας, πιθανότατα χωρίς να το θέλει, στην ομάδα του το μήνυμα ότι το παιχνίδι είναι ένα συνηθισμένο ματς Κυπέλλου. Για την ΑΕΚ ήταν το ματς της χρονιάς, το πρώτο μέρος ενός ραντεβού με την ιστορία, κι αυτό φάνηκε αμέσως. Στο πρώτο μισάωρο το πρέσινγκ της ομάδας του Δέλλα ήταν εξαντλητικό: ειδικά ο Σιόβας, ο Σαντάνα, ο Μασουακού κι ο Μιλιβόγεβιτς υπέφεραν από το κυνηγητό του Αραβίδη, του Μπαρμπόσα, του Πλατέλλα, του Μάνταλου, ενώ ο Τζανετόπουλος και ο Λαμπρόπουλος δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Η μπάλα δεν έφτανε ποτέ στους κυνηγούς των γηπεδούχων και γιατί Ντινγκά, Μιλιβόγεβτις, Φορτούνης δεν είχαν παίξει ποτέ μαζί. Μπαίνοντας στο γήπεδο ψυχωμένα η ΑΕΚ πάτησε περιοχή γρήγορα: είχε σουτ στο δοκάρι, στο 4' με τον Μπαρμπόσα και στο 14' ο Αραβίδης (με κούρεμα Ντέμη Νικολαΐδη) έκανε το 0-1, ενώ το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού πελαγοδρομούσε. Αυτό το γκολ ίσως στο ΟΑΚΑ σε ένα μήνα αποδειχτεί χρυσό.
Γηραιός
Νωρίτερα ο Ηρακλής είχε αποδείξει με τη σειρά του ότι στη Football League υπάρχουν κάμποσες ομάδες καλύτερες από αυτές που παίζουν στη Super League. Ψυχωμένος και οργανωμένος, όπως ακριβώς και στο ματς με τον Αστέρα, ο «Γηραιός» αρχικά ακύρωσε τον Πανιώνιο, στερώντας του τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει την μπάλα όπως αγαπάει, και μετά τον χτύπησε εκεί που πονάει, δηλαδή στο κέντρο της άμυνάς του: αυτή τη φορά ήταν η σειρά του έμπειρου Κόρμπου να κάνει το μεγάλο λάθος και να στείλει την μπάλα στα δύχτια της ομάδας του. Ο Πανιώνιος αντέδρασε, είχε ένα δοκάρι με τον Παντίδο, αλλά όταν με ένα φάουλ στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου ο Ρομάνο έκανε το 2-0, κατέρρευσε ψυχολογικά: δεν θυμάμαι τελική του προσπάθεια.
Ρεβάνς
Ο Ουζουνίδης άφησε εκτός ενδεκάδας τον Μπουμάλ, τον Ιμπαγάσα, τον Οικονόμου, τον Κολοβό κι έχασε νωρίς-νωρίς τον Σιόντη από τραυματισμό: σκέφτηκε το ματς με τον ΠΑΣ. Νομίζω ότι και να τους χρησιμοποιήσει όλους στη ρεβάνς, δύσκολα θα ανατρέψει αποτέλεσμα...
Αριστερή... Θάτσερ
Χαρούμενοι με τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή πρέπει να είναι όλοι οι (μονίμως) κατοικοεδρεύοντες στη ΓΓΑ συντάκτες νόμων, νομοθετημάτων κ.λπ. Και ο Κοντονής, ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων υφυπουργών Αθλητισμού θα πατάξει τη βία, θα τα βάλει με τη διαφθορά, θα λύσει όλα τα προβλήματα του Αθλητισμού κάνοντας αυτό που κάνουν πάντα οι υφυπουργοί Αθλητισμού, δηλαδή έναν νόμο. Μάλιστα ο Κοντονής είπε ότι βρήκε πολύ χρήσιμα ορισμένα σημεία του νόμου Ανδριανού, οπότε λογικά θα ζητήσει την τροποποίησή του από τους ίδιους τους συντάκτες του, στους οποίους λογικά θα προστεθούν κανά-δυο δικοί του καινούργιοι: παιδιά, εύχομαι σε όλους καλές δουλειές! Πρόσθεσε, μάλιστα, ο υφυπουργός, νωρίς-νωρίς, πως «δεν καταλαβαίνει από FIFA κ.λπ.» και πως αν οι ομάδες δεν συμμορφωθούν στα ζητήματα βίας π.χ. δεν αποκλείεται και να μείνουν εκτός Ευρώπης.
Κάποιος πρέπει να του εξηγήσει δύο πράγματα γιατί είναι μάλλον νέος στον χώρο. Το ένα ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί κατά παραγγελία ή α λα καρτ: αν η FIFA σε αποκλείσει ξεκινά πρώτα από όλα από τις Εθνικές ομάδες και το κάνει αν και εφόσον κρίνει πως δεν σέβεσαι το αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας της χώρας. Το δεύτερο ότι στην Αγγλία την πρόοδο του ποδοσφαίρου δεν την έφερε ο αποκλεισμός των ομάδων από την Ευρώπη, αλλά τα πολλά χρήματα που ήρθαν στα ταμεία των ομάδων μετά την ίδρυση της Πρέμιερ Λιγκ: αυτά τα χρήματα καταπολέμησαν τον χουλιγκανισμό και έκαναν τις ομάδες σοβαρότερες. Ούτε οι τιμωρίες ούτε πολύ περισσότερο οι νόμοι, που λεφτά δεν φέρνουν.
Εχει πάντως μια πλάκα ν' ακούς τον πρώτο υφυπουργό Αθλητισμού της Αριστεράς να υπόσχεται πρακτικές της νεοφιλελεύθερης Μάργκαρετ Θάτσερ...
Όλα και συμφέρει
Διάφοροι, ως γνωστόν, έχουν τρέξει να πιστωθούν την ήττα του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη στις εκλογές της ΕΠΣ Ξάνθης: καλά έκαναν αφού όλο και κάποιο κορόιδο θα τσιμπήσει και θα πιστέψει ότι είναι δυνατοί παρασκηνιακά κ.λπ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ένας από τους λίγους που μπορεί να λέει ότι τον έφαγε τον Γκιρτζίκη είναι ο Γιώργος Κασναφέρης, πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής στη διαδικασία. Αυτός έκρινε ποια σωματεία έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και ποια όχι κι αυτό ήταν που μέτρησε. Διαιτητής, παράγοντας, εκλογομάγειρας, ολυμπιακός, αντιολυμπιακός, ο «Κάσνα» τα κάνει όλα και συμφέρει...
Πηγή: sday.gr