Και σίγουρα πέραν του ασυνήθιστου ρυθμού και αριθμού των αλλαγών, τις περισσότερες φορές η αιτιολογία που τις συνοδεύει, όταν υπάρχει, είναι τόσο αίολη που τείνει να καταστεί προσχηματική.

Αν προσεγγίσουμε δε το «φαινόμενο» με όρους πολιτικής επιστήμης, διαπιστώνεται ότι παρά τις εναλλαγές προσώπων ούτε ο «τύπος κράτους» (παραγωγική διαδικασία) αλλάζει, ούτε η «μορφή» (καθεστώς).

Επομένως οι αιτίες του «φαινομένου» πρέπει να εξετασθούν υπό το πρίσμα των εσωτερικών ισορροπιών του συστήματος (sic), που δείχνει να λειτουργεί καιροσκοπικά και με όρους αναλωσιμότητας του διαιτητικού υποκειμένου.

Η διαιτησία υπό τις συνθήκες που λειτουργεί και σε όλα τα επίπεδά της παραμένει κατ’ αρχάς αδιαφανής, κατ’ αρχήν αναξιόπιστη και για πολλούς πλήρως ποδηγετημένη.

Η α-συνέχεια της ΚΕΔ

Στις 30 Ιουλίου 2014 συγκροτήθηκε η νέα ΚΕΔ για τη σεζόν 2014- 15 και με διετή θητεία με πρόεδρο τον Γ. Καραμελίδη και μέλη τους Ντάλας, Καλύβα, Σωμαρακάκη, Γκρούτση και Μπριάκο για την εκπαίδευση. Ο Καραμελίδης ήταν σ’ αυτήν τη θέση από το 2012. Νέα πρόσωπα στην ΚΕΔ ήταν ο Σκωτσέζος Χιου Ντάλας από την επιτροπή διαιτησίας της UEFA που ήρθε, όπως έλεγε η ΕΠΟ, για να εξυψώσει το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για τα δύο επαγγελματικά πρωταθλήματα και οι Σωμαρακάκης, Γκρούτσης. Ο Καλύβας παρέμεινε από το 2012 ενώ ο «ισχυρός άνδρας» της ΚΕΔ τα τελευταία χρόνια, Θ. Μπριάκος, εκτοπίστηκε στην «εκπαίδευση διαιτητών».

Στις 3 Οκτωβρίου 2014 ο Γ. Γκιρτζίκης πήρε τη θέση του Καραμελίδη που παραιτήθηκε για… «προσωπικούς λόγους» ενώ τυπικά ήταν αυτός που έφερε τον Χιού Ντάλας στην Ελλάδα.

Επίσης μέλη της ΚΕΔ έγιναν οι Ζωγράφος, Αμυγδαλής και Μπέγκος παίρνοντας τις θέσεις των Καλύβα, Σωμαρακάκη και Γκρούτση που ξαφνικά άνευ λόγου και αιτίας παύτηκαν. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι παρότι είχαν προσληφθεί από την ΕΠΟ μόλις δύο μήνες πριν!

Στις 18 Νοεμβρίου 2014 ο «αναμορφωτής» Χιού Ντάλας παραιτήθηκε των καθηκόντων του ως υπεύθυνος στις δύο επαγγελματικές λίγκες «μέχρι να μάθει τους διαιτητές». Βέβαια τους διαιτητές δεν τους ήξερε ούτε στις 30 Ιουλίου, άρα ο λόγος παραίτησης από μόνος του δεν είναι πειστικός. Τη θέση του πήρε ο Ζωγράφος ενώ ο Ντάλας περιορίστηκε στην εκπαίδευση των διαιτητών των δύο επαγγελματικών λιγκών. Λέγεται μάλιστα ότι η μείωση των καθηκόντων του δεν συνεπάγεται μέχρι στιγμής μείωση αποδοχών. Επίσης ακούγεται αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει υπογράψει καν συμβόλαιο.

Στις 30 Ιανουαρίου 2015 ο Καραμελίδης ξανάγινε πρόεδρος της ΚΕΔ παίρνοντας τη θέση του Γκιρτζίκη που στις 25/1 έγινε πρόεδρος στην ΕΠΟ και λίγες ημέρες πριν είχε παραιτηθεί από την ΚΕΔ. Προφανώς οι προσωπικοί λόγοι που είχε επικαλεστεί ο κ. Καραμελίδης μέσα σε λίγους μήνες εξέλειψαν.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2015 έγινε γνωστή η λύση της συνεργασίας της ΕΠΟ με τον Μπριάκο που φαίνεται ότι ήταν πιο συμβατός με την προηγούμενη κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι στο μεταξύ η ΕΠΟ είχε προβεί σε εσωτερικές αλλαγές στην διοικητική της πυραμίδα αφού έφυγε η «ομάδα Σαρρή» και ανέλαβε η «ομάδα Γκιρτζίκη».

Τέλος στις 13 Φεβρουαρίου 2015 ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Βασάρα ως υπεύθυνου ανάπτυξης διαιτησίας, θέση από την οποία παύτηκε τον Νοέμβριο του 2012 λόγω της διαφοροποίησής του στον τρόπο καταρτισμού των πινάκων της σεζόν 2012-13, υπόθεση για την οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε μέλη της ΕΠΟ.

Όπως ακούγεται, αναμένεται σύντομα και νέα αλλαγή αφού η περιθωριοποιημένη θέση του Χιου Ντάλας κρίνεται πλέον επισφαλής.

Πηγή: soccerplus.gr