Δεν μπόρεσα να πάω στην παρουσίαση της συνεργασίας των φορέων του ελληνικού ποδοσφαίρου με την περίφημη Sportradar, την εταιρεία που συνεργάζεται από το 2008 με την ΟΥΕΦΑ για την ανίχνευση της στοιχηματικής απάτης: είχα εκπομπή στο ράδιο. Αν πήγαινα θα έλεγα στον διευθυντή της κ. Αντρέας Κράνιχ πως πουθενά στην Ευρώπη η δουλειά της δεν έχει γελοιοποιηθεί τόσο όσο στην Ελλάδα. Οχι από τις ποδοσφαιρικές αρχές, αλλά από όλους τους υπόλοιπους.
Διαβάζοντας τα πρακτικά της παρουσίασης της συνεργασίας τής Sportradar με την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και τη Football League, το μάτι μου πήρε μια δήλωση του διευθυντή της εταιρείας, κ. Αντρέας Κράνιχ.
Τι είπε
«Πληροφορήθηκα», είπε ο Γερμανός, «πως στην Ελλάδα λέγεται ότι στους φακέλους ενημέρωσης που στέλνουμε για ματς του ελληνικού πρωταθλήματος περιέχονται αναφορές σε ποσά που παίζονται σε συγκεκριμένους ύποπτους αγώνες. Εμαθα χαρακτηριστικά ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι σε φάκελό μας αναφέρεται ότι σε ένα ματς (σ.σ.: πρόκειται για το φετινό ματς Ολυμπιακός-Βέροια) παίχτηκαν 6 εκατ. ευρώ και σε ένα άλλο (σ.σ.: πρόκειται για το ΠΑΟΚ-Βέροια) παίχτηκαν 4 εκατ. ευρώ. Ο κόσμος δεν πρέπει να στηρίζεται σε φήμες και βαρύγδουπους τίτλους. Κανείς μπουκμέικερ δεν αναφέρει τα ποσά που παίζονται, ούτε βγάζει προς τα έξω τι πλήρωσε. Ούτε φυσικά στους φακέλους που στέλνουμε είχαμε ποτέ αναφορές σε τέτοια ποσά! Αυτά είναι ανοησίες», είπε ο Γερμανός.
Χρήσιμη
Και τίποτα να μην αποδώσει η συνεργασία της ΕΠΟ με τη Sportradar το ότι στην παρουσίασή της υπήρξε αυτού του τύπου η δήλωση την καθιστά χρήσιμη. Για πρώτη φορά από τον πλέον ειδικό, δηλαδή έναν διευθυντή της Sportradar, έγινε ξεκάθαρο πως οι όποιες αναφορές σε χρήματα που παίζονται στα ματς είναι καθαρές ανοησίες -«bullshits», όπως είπε ο Κράνιχ χαρακτηριστικά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γερμανός ξεκαθάρισε πως επτά χρόνια τώρα, όποιος ισχυρίζεται ότι στους φακέλους που έρχονται υπάρχουν ποσά, λέει μπούρδες. Οχι πως είχα αμφιβολίες ότι αυτό κάνουν οι στοιχηματικοί αναλυτές που εμφανίζονται στη Δίκη: απλά πλέον υπάρχει και η επίσημη απόδειξη ότι λέγονται αδιανόητα ψέματα!
Αυτονόητο
Η σχέση της Sportradar με την Ελλάδα ήταν εξαρχής προβληματική -χωρίς γι' αυτό φυσικά να ευθύνεται η εταιρεία. Το 2009 η ΕΠΟ, όταν άρχισε να λαμβάνει τους φακέλους της από την ΟΥΕΦΑ, τους αντιμετώπισε με μια ακατανόητη μυστικοπάθεια με αποτέλεσμα αυτοί να μυθοποιηθούν. Για καιρό λέγονταν ότι στα γραφεία του Πιλάβιου αρχικά, και του Μπιτσαξή στη συνέχεια, υπάρχουν φάκελοι με φοβερά στοιχεία για χρήματα που παίζονται σε αγώνες της τότε Β' Εθνικής: φάκελοι υπήρχαν, μόνο που δεν ανέφεραν παρά μόνο τα χρήματα που παίζονταν δημοσίως στο ανταλλακτήριο της Bet fair. Η υποψία για τα ματς προέκυπτε αρχικά από την ανάλυση της αλλαγής των αποδόσεων κατά τη διάρκεια ενός ματς: συχνά η Sportradar υπογράμμιζε το αυτονόητο, δηλαδή πως γίνεται μια ομάδα να προηγείται κι αντί η ήττα της να πληρώνει στοιχηματικά περισσότερο, να πληρώνει λιγότερο!
Συλλήψεις
Οταν έγιναν οι συλλήψεις των παραγόντων το 2011 κι αποκαλύφθηκε πως σημαντικό μέρος της δικογραφίας της Παπανδρέου στηριζόταν στους φακέλους αυτούς, η χρησιμοποίησή τους άλλαξε άρδην. Η ΕΠΟ, αντί να τους κρατά προσπαθώντας να τους αξιολογήσει, τους πήγαινε στους εισαγγελείς που επειδή δεν καταλάβαιναν ούτε καν τι διάβαζαν τους έβαζαν στην άκρη. Η αρχειοθέτησή τους επέτρεψε τη δημοσιογραφική τερατολογία: άρχισαν οι αποκαλύψεις ότι οι φάκελοι αναφέρουν ποσά, συνοδεύονται από ειδικές βαθμολογικές κρίσεις για τους ποδοσφαιριστές, είναι γεμάτοι σχόλια για τις συμπεριφορές των παραγόντων κτλ. Ολα μπούρδες!
Κοντονής
Στο τέλος ήρθε ο Κοντονής και είπε ότι «όταν ένας φάκελος έρχεται πριν γίνει το ματς, θα αναβάλλεται ο αγώνας», προσθέτοντας μια ακόμα δόση σατανικότητας στη μαθηματική δουλειά της Sportradar. Πλέον η εταιρεία αυτή, σύμφωνα με δήλωση υφυπουργού, δύναται να γνωρίζει τι θα γίνει σε ένα ματς πριν αυτό γίνει: μιλάμε για φοβερά πράγματα και πάλι καλά που δεν έχει βγει κάποιος να πει ότι τα στήνει όλα η ίδια η Sportradar!
Ποτέ
Σε μια κανονική χώρα οι φάκελοι αυτοί θα ήταν μια καλή αφορμή για να γίνονται από τη δικαιοσύνη έρευνες: δουλειά των διωκτικών αρχών είναι να ανακαλύπτουν απατεώνες του Στοιχήματος. Εδώ δυστυχώς καμία έρευνα δεν έφτασε ποτέ σε βάθος για κανένα ματς: κατά καιρούς βρέθηκαν κάτι ελάχιστα χρήματα και κάτι ανόητα πονταρίσματα, αλλά οι φάκελοι ουδέποτε πραγματικά αξιοποιήθηκαν. Τουλάχιστον ένας υπεύθυνος της εταιρείας ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα τους επικαλούμαστε για να πούμε ανοησίες: δεν είναι και λίγο...
Βιάζεται
Είναι μεγάλος πειρασμός για τον Κώστα Σλούκα τα δύο (και πλέον) εκατομμύρια ευρώ που του προσφέρει για δύο χρόνια η Φενέρ: ο καθένας θα κολακευόταν από την πρόταση και θα σκεφτόταν πως επιτέλους εκτιμήθηκε σωστά η δυνατότητα προσφοράς του. Ομως αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη: η ατομική πρόοδος και η καριέρα.
Ο παμπόνηρος Ομπράντοβιτς υπόσχεται στον Σλούκα καλοκαιριάτικα ότι θα τον κάνει ηγέτη: δεν είναι τόσο απλό. Στην Τουρκία δεν υπάρχει η δική μας κουλτούρα του μπάσκετ και οι απαιτήσεις είναι θεότρελες: από έναν παίκτη στον οποίο θα δώσουν ένα μεγάλο συμβόλαιο, οι Τούρκοι θα περιμένουν να σκοράρει 25 πόντους στο ματς και να κερδίζει μόνος του. Είναι έτοιμος ο Σλούκας να κάνει κάτι τέτοιο; Ας μου επιτραπεί να αμφιβάλω: στο παζλ του Ολυμπιακού ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης, που ερχόταν από τον πάγκο για να πάρει πρωτοβουλίες και να αλλάξει τον ρυθμό, όμως ακόμα στόφα πρωταγωνιστή και σκόρερ δεν έχει. Είναι σε καλό δρόμο αυτά να τα αποκτήσει, αλλά για να το καταφέρει χρειάζεται μια ομάδα που τον πιστεύει, έναν προπονητή που θα του δίνει σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και συμπαίκτες που να του 'χουν εμπιστοσύνη. Κυρίως δεν χρειάζεται στην ηλικία του να μπει στη δοκιμασία να δίνει σε κάθε ματς εξετάσεις για να δικαιολογήσει το συμβόλαιό του: αυτό ακριβώς τον περιμένει στην Τουρκία και καλό είναι κάποιος να του το εξηγήσει. Ο μάνατζέρ του είναι λογικό να θέλει να του εξασφαλίσει τα χρήματα -αλλά άλλο είναι το βρίσκω ένα μεγάλο συμβόλαιο κι άλλο το χτίζω μια καριέρα.
Για τις τεράστιες απαιτήσεις των Τούρκων ας ρωτήσει τον Περπέρογλου, τον Βουγιούκα, τον Ζήση, αλλά και τον Λάσμε, τον Γκούντελοκ, τον Μπιέλιτσα: θα 'χουν να του πουν πολλά.
Κλάμα για τους Τούρκους
Να διαμαρτύρονται οι Τούρκοι επειδή η ΟΥΕΦΑ έδειξε κάποτε έλλειψη ανοχής στη Φενερμπαχτσέ και την τιμώρησε αυστηρότατα για στημένα ματς το καταλαβαίνω. Μου φαίνεται όμως, απίστευτο στην Ελλάδα να γίνεται αναπαραγωγή του παράπονου των Τούρκων, να το βλέπουμε με συμπάθεια και σχεδόν να χαιρόμαστε γιατί η Φενέρ μπορεί -λέει- να κάνει μήνυση στην ΟΥΕΦΑ, διότι έδωσε στον Αστέρα το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Αυτός ο Πήλιος Γούσης πρέπει να έχει πολλούς απόγονους τελικά...
Πηγή: sday.gr
*To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sportday στις 25/6