Στον κόσμο του σχεδιασμού ποδοσφαιρικών εμφανίσεων είναι δίκαιο να αναφέρουμε ότι κάποιες από τις πιο ωραίες ιδέες δεν έγιναν ποτέ… πράξη. Το αντίθετο βέβαια το έχουμε δει πολλές φορές, μιας και δεν έιναι λίγες οι φορές που ομάδες επιλέγουν πολύ περίεργα χρώματα και μοτίβα για να ντύσουν τους ποδοσφαιριστές τους.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η γραφειοκρατία των συλλόγων αναγκάζουν κάποιες από τις πιο ωραίες ιδέες να μένουν στα συρτάρια και οι άνθρωποι με νέες και έξυπνες ιδέες να βλέπουν τα project τους να μην μπορούν να προχωρήσουν.
Σήμερα θα δούμε κάποιες από τις εμφανίσεις που για κάποιο… λόγο δεν μπόρεσαν ποτέ να φορεθούν στο γήπεδο. Έτσι εμείς επιλέξαμε 8 από τις ωραιότερες… απαγορευμένες εμφανίσεις που έχει δει ποτέ το ποδόσφαιρο.
8. Τρίτη εμφάνιση της Βραζιλίας το 2013
Το 2013 η Nike αποφάσισε να κυκλοφορήσει αυτή την υπέροχη total black εμφάνιση για προμηθεύσει την εθνική Βραζιλίας. Το μοτίβο στο μπροστά μέρος έχει τα πέντε αστέρια και θυμίζει εκείνες που προσπάθησαν να φτιάξουν οι Βραζιλιάνοι μετά το 1950 και το κάζο στο Μουντιάλ της χώρας τους από την Ουρουγουάη. Όμως και πάλι αυτό δεν έφτανε για να φορεθεί από τους Καριόκας. Ο λόγος; Η πολιτική της Ομοσπονδίας της χώρας που έχει αποφασίσει να χρησιμοποιεί μόνο το κίτρινο, το μπλε ή το άσπρο για χρώματα της εμφάνισης της εθνικής.
7. Αργεντινή 1994/95
Το συγκεκριμένο σχέδιο το είχε ετοιμάσει η Adidas για να ντύσει την εθνική Αργεντινής στο Μουντιάλ της Αμερικής το 1994. Η εμφάνιση είχε τα παραδοσιακά χρώματα της χώρας, γαλάζιο και λευκό, αλλά το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις μαύρες ρίγες που χώριζαν τα δύο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τζούλιο Γκροντόνα το θεώρησε απαράδεκτο και ζήτησε νέο σχέδιο από την εταιρία, παρά το γεγονός ότι ο Γερμανικός κολοσσός είχε αρχίσει την παραγωγή της. Το καλύτερο είναι ότι λίγα χρόνια μετά, όταν προμηθευτής έγινε η Reebok η Αργεντινή αγωνίστηκε με παρόμοια, με το απαγορευμένο σχέδιο, εμφάνιση.
6. Φιορεντίνα 1992/93
Μόλις έγινε γνωστή η συγκεκριμένη φανέλα έκανε πάταγο στους οπαδούς της ομάδας, όμως τα πράγματα άλλαξαν από κάποιους πιο παρατηρητικούς που διαπίστωσαν ένα ατυχές μοτίβο μέσα στην εμφάνιση με αποτέλεσμα να αποσυρθεί άμεσα. Ο λόγος; Σε σημεία που το μαύρο και το μοβ ενώνονταν το σχέδιο που έβγαινε φαινόταν σαν σβάστικα. Η εμφάνιση αντικαταστάθηκε με μια απλή λευκή για το υπόλοιπο της σεζόν.
5. Καμερούν 2002
Μπορεί να ήταν από άκρως πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις που έχουμε δει, μιας και ένωνε το μπάσκετ με το ποδόσφαιρο, όμως η αμάνικη εμφάνιση του Καμερούν παραβιάζε τους κανόνες της FIFA. Η φανέλα προοριζόταν από την Puma για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 και προκάλεσε μόνο θετικά σχόλια. Δυστυχώς όμως η παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε ότι δεν ήταν στο πνεύμα του παιχνιδιού, θέτοντας… τελεσίγραφο είτε βάζετε μανίκια είτε δεν αγωνίζεστε στο Μουντιάλ.
4. Καμερούν 2004
Η αφρικανική χώρα πάντα πρωτοπορούσε σε εμφανίσεις και ιδέες έτσι δύο χρόνια μετά την αμάνικη εμφάνιση έφερε στο προσκήνιο μια άλλη η οποία ήταν μονοκόμματη. Τι σημαίνει αυτό; Μπλούζα και σορτσάκι ήταν ραμμένα μαζί. Όμως ο Σεπ Μπλάτερ ήταν για ακόμα μια φορά σαφής: Αυτή η εμφάνιση αντιβαίνει στους όρους του ποδοσφαίρου. Οι κανόνες είναι σαφείς. Χρειάζεται μια εμφάνιση, ένα σορτσάκι κι ένα ζευγάρι κάλτσες. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Δεν μπορείτε να παίζετε με τους νόμους. Η FIFA είναι ο θεματοφύλακας του ποδοσφαίρου και οι νόμοι ισχύουν για όλους.
Είναι σημαντικό να πούμε ότι τόσο η αμάνικη εμφάνιση, όσο και η μονοκόμματη μπορεί να μην φορέθηκαν σε διοργάνωση της FIFA, όμως θεωρήθηκαν απόλυτα αποδεκτές από την αφρικανική Ομοσπονδία με αποτέλεσμα το Καμερούν να αγωνιστεί και με τις δύο στο κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2002 και το 2004 αντίστοιχα.
3. Εκτός έδρας εμφάνιση Κίνας 2018/19
Αυτή μαύρη εμφάνιση με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του δράκου έφερε αντιδράσεις πριν καν παρουσιαστεί επίσημα, όταν ακόμα υπήρχαν διαρροές από τις διάφορες ιστοσελίδες. Έτσι λίγο πριν ολοκληρωθεί η παραγωγή της η κινέζικη Ομοσπονδία την διέκοψε. Επίσημος λόγος δεν υπήρξε ποτέ, όμως στην επίσημη παρουσίαση υπήρχε μόνο μια κόκκινη και μια κίτρινη εμφάνιση. Εικάζεται ότι το πρόβλημα ήταν ο δράκος, που στην Κίνα θεωρείται ιερό ζώο, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι το ζήτημα ήταν με το μαύρο χρώμα και με τα δύο πράγματα να μπορούν να ισχύουν. Βέβαια η απαγόρευση ήρθε λίγο αργά, μιας και αρκετές εμφανίσεις είχαν βγει στην αγορά με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον σπάνια και πολύ ακριβή στην τιμή αγοράς.
2. Μεξικό 1999
Η συγκεκριμένη εμφάνιση δεν απαγορεύτηκε ούτε από την FIFA, ούτε από την Ομοσπονδία της χώρας, αλλά από την Κυβέρνηση του Μεξικό. Η εγχώρια κατασκευάστρια εταιρία, Garcis, έφτιαξε μια εμφάνιση που στο μπροστά μέρος είχε το θυρεό της Δημοκρατίας του Μεξικό ως τιμή προς την χώρα και με τη λογική ότι η εθνική ομάδα είναι… στρατιώτες της χώρας. Λάθος εντύπωση! Η εμφάνιση δεν είδε το φως της… μέρας, με την εταιρία να φτιάχνει μια άλλη παρόμοια που έδειχνε το σήμα της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
1.Μπαρτσελόνα 2020/21
Από το 2019 η ισπανική ιστοσελίδα Mundo Deportivo έκανε αναφορές ότι η διοίκηση της Μπαρτσελόνα απέρριψε μια λευκή εμφάνιση που είχε ετοιμάσει η Nike για την επόμενη χρονιά, με πηγή έμπνευσης τον Άγιο Γεώργιο (προστάτη της Βαρκελώνης). Στο συγκεκριμένο σχέδιο εμφανιζόταν ο κόκκινος σταυρός του St. Jordi κάτι που για έναν άνθρωπο που δεν ήξερε θα το θεωρούσε σαν σημαία. Όμως δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα αυτό. Οι Καταλανοί θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν λευκή φανέλα, μιας και φοριέται από τους αιώνιους αντιπάλους τους, την Ρεάλ Μαδρίτης, όμως ο λόγος μάλλον είναι άλλος. Η Μπαρτσελόνα πουλάει εκατομμύρια φανέλες παγκοσμίως, έτσι αν κάποιος μουσουλμάνος έβλεπε αυτό το μοτίβο δεν θα την αγόραζε με αποτέλεσμα λιγότερα έσοδα.