Oποτε παρατηρώ το καλαντάρι των αγωνιστικών υποχρεώσεων που έχουν οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στους λεγόμενους μεγάλους συλλόγους, οι οποίοι διακρίνονται στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχω πάντα την ίδια απορία. Τι είδους αντοχές έχουν αυτοί οι οργανισμοί των ποδοσφαιριστών, για την ακρίβεια τι είδους οργανισμοί είναι; Η σωματική καταπόνηση από τους συνεχείς αγώνες, τις προπονήσεις, τις μετακινήσεις χωρίς να υπολογίσω την ψυχολογική πίεση, πρέπει να κάνουν γκελ, με κάποιο τρόπο, πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό για να μην τον τσαλακώσουν, να μην τον καταστρέψουν τελείως.

 

 

 

ΓΝΩΡIΖΩ, φυσικά, πως για ποδοσφαιριστές αυτού του επιπέδου υπάρχει οργανωμένη και επιστημονική παρακολούθηση, ειδικό διατροφικό πρόγραμμα, προφανώς κάποια φαρμακευτική ενίσχυση μέσα σε επιτρεπτά όρια, διαμορφωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης και γενικά μία ζωή οργανωμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Οι κορυφαίοι σε αυτό επίπεδο παίρνουν αστρονομικές, παράλογες αμοιβές και απασχολούνται σε έναν κλάδο με πολύ υψηλά ποσοστά έντασης εργασίας, αλλά δεν είναι για λύπηση. Δεν πρόκειται για κάτι που τους επιβλήθηκε, μα για κάτι που επέλεξαν. Εκείνο που θα έπρεπε να μας απασχολήσει έχει να κάνει με τη μετατροπή του παιχνιδιού σε ένα προϊόν που διαμορφώνεται και διατίθεται στη ζούγκλα της καπιταλιστικής οικονομίας.

 

 

Αυτό, όμως, είναι μία άλλη συζήτηση που δεν είναι της παρούσης. Είναι δεδομένο πως το Μουντιάλ παρατείνει την αγωνιστική περίοδο και αυτή η παράταση γίνεται ακόμη πιεστικότερη για ποδοσφαιριστές που έχουν ήδη πολλούς αγώνες στα πόδια τους.

 

 

ΠΡΟΣΠΑΘΩ να καταλάβω πώς ανακάμπτουν ψυχολογικά οι ποδοσφαιριστές ύστερα από τέτοια πίεση. Είναι αρκετό το χρονικό διάστημα για ξεκούραση που μεσολαβεί μετά το τέλος των υποχρεώσεών τους στο Μουντιάλ μέχρι την έναρξη της νέας περιόδου; Κοιτώ τα ονόματα των μισών από τους 736 ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν το Μουντιάλ και των οποίων οι εθνικές ομάδες συνεχίζουν στη φάση των «16». Ο σύλλογος που έχει τους περισσότερους ποδοσφαιριστές στη φάση των «16» -και των «8», αφού η Γερμανία συνεχίζει μετά τον αποκλεισμό της Αλγερίας- είναι η Μπάγερν. Και ακολουθούν -πάντα με τα στοιχεία των ρόστερ στη φάση των «16»- δύο σύλλογοι, που προσωπικά θεωρώ ότι είναι έκπληξη, αφού οι χώρες τους έχουν αποκλειστεί. Η Νάπολι και η Πόρτο. Κάτι που μπορεί, για τους δύο αυτούς συλλόγους να αποδειχθεί και ιδιαίτερα προσοδοφόρο, τόσο για τα χρήματα της ημερήσιας αποζημίωσης που προσφέρει η ΦΙΦΑ όσο και από το ενδεχόμενο να δεχθούν προτάσεις για μεταγραφές. Θυμίζω πως η ΦΙΦΑ δίνει στους συλλόγους 2.800 δολάρια ημερήσια αποζημίωση για κάθε έναν ποδοσφαιριστή τους που μετέχει σε μία εθνική ομάδα.

 

 

Οι «5» και το μερίδιο του λέοντος

 

 

ΟΙ 368 ποδοσφαιριστές των οποίων οι εθνικές συνεχίζουν στη φάση των «16» αγωνίζονται στα πρωταθλήματα 36 χωρών, συνολικά. Οι αγγλικοί σύλλογοι παραμένουν αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση με 59 παίκτες, ή το 16,1% των ποδοσφαιριστών που συνεχίζουν. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ιταλικές ομάδες, με 46 παίκτες και στην τρίτη, οι γερμανικές ομάδες με 40.

 

 

 

ΟΙ ΠEΝΤΕ μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ποδοσφαίρου αντιπροσωπεύουν το 56% εκείνων που συνεχίζουν. Στη φάση των «16» η μικροσκοπική Κόστα Ρίκα είχε εννέα παίκτες οι οποίοι συνεχίζουν στους «8» και είναι πολύ πιθανό κάποιοι από αυτούς να πάρουν μεταγραφή για το εξωτερικό (στη φωτό ο Ντιέγκο Κάλβο). Η Βραζιλία έχει έναν λιγότερο και η Αργεντινή δύο, ενώ οι σύλλογοι που αγωνίζονται στις ΗΠΑ δίνουν 12 παίκτες στην εθνική τους, που ενδιαφέρει όλο και πιο πολλούς Αμερικανούς.

 

 

Η ΦΙΦΑ έχει δεσμεύσει περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις αυτής της μορφής. Το 2010, όταν η ΦΙΦΑ μοίρασε 40 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις συλλόγων, η Μπάρτσα πήρε τα περισσότερα, δηλαδή 886.267 δολάρια ενώ φέτος εκτιμάται ότι η ομάδα που θα πάρει τα πιο πολλά ίσως φθάσει το εκατομμύριο. Οι λονδρέζικες Αρσεναλ και Τσέλσι έχουν την καλύτερη εκπροσώπηση με 7 παίκτες η κάθε μία, με την Τότεναμ να ακολουθεί με 6. Μετά έρχονται οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους με πέντε παίκτες η κάθε μία.

 

 

 

 

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ» -ΚΟΛΑΣΤΉΡΙΟ

 

 

Aντιγράφω από το δελτίο της Πρωτοβουλίας Νοσηλευτών και Γιατρών που επισκέφθηκαν απεργούς πείνας φυλακισμένους, στον Κορυδαλλό. «Από τους 18 εξετασθέντες απεργούς πείνας, 2 διαπιστώθηκαν να έχουν επείγουσα ανάγκη αυθημερόν παραπομπής σε εφημερεύον νοσοκομείο του ΕΣΥ. Απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 10% (σημείο αυξημένου κινδύνου) βρέθηκε σε 5 απεργούς. Σημειώνουμε ιδιαιτέρως ότι η εξέταση των απεργών πείνας έγινε στο "ιατρείο" των φυλακών, όπου διαπιστώσαμε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή (π.χ. χορήγηση οξυγόνου από άδεια φιάλη), ευρεία χορήγηση ψυχοφαρμάκων, σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε χρέη νοσηλευτών και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού. Η Πρωτοβουλία Γιατρών και Νοσηλευτών για την υποστήριξη των φυλακισμένων απεργών πείνας, εν όψει της ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, με το οποίο θεσπίζεται η φυλακή μέσα στη φυλακή και καταργούνται στοιχειώδη δικαιώματα των φυλακισμένων συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των αγωνιζόμενων κρατουμένων και καλούμε σε διαρκή επαγρύπνηση ενάντια στην καταστολή και στην καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαιώματος στην αξιοπρέπεια».

Πηγή: SportDay