Η μεταγραφή του στη Σέλτικ το καλοκαίρι του 2020 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία της ΑΕΚ. Με τα 5.000.000 (συν 1.000.000 Ευρώ μπόνους) που έφερε στα ταμεία της Ένωσης, ο Βασίλης Μπάρκας ξεπέρασε την παραχώρηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στη Τζένοα το 2008 έναντι 3.800.000 Ευρώ και ταυτόχρονα έγινε η 13η ακριβότερη αγορά στην ιστορία της Σέλτικ.
Η μετακίνησή του στη Γλασκώβη προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Βλέπετε, ο «ιπτάμενος Ολλανδός», όπως είναι το παρατσούκλι του λόγω της καταγωγής του από τις Κάτω Χώρες από την πλευρά της μητέρας του, είχε κάνει γκελ στους οπαδούς της σκωτσέζικης ομάδας από τα προκριματικά του Champions League τη σεζόν 2018-2019, όταν βρήκαν απέναντί τους την ΑΕΚ.
Τότε η Ένωση άφησε εκτός ομίλων τη Σέλτικ, με τον Βασίλη Μπάρκα να αναδεικνύεται μεγάλος πρωταγωνιστής των δύο αναμετρήσεων με τις αποκρούσεις του. Η προσαρμογή και η καθιέρωση στη Γλασκώβη όμως δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον διεθνή Έλληνα τερματοφύλακα.
Παρότι ξεκίνησε βασικός, στην αρχή της σεζόν, έμεινε στον πάγκο, καταγράφοντας 22 συμμετοχές την πρώτη του χρονιά, κατά την οποία δέχτηκε 21 γκολ, ενώ στις μισές του παρουσίες κράτησε ανέπαφη την εστία του. Ποιοι παράγοντες οδήγησαν την αποκαθήλωση του συμπατριώτη μας από νούμερο ένα; Ταλαιπωρήθηκε από ενοχλήσεις στη μέση, αντιμετώπισε πρόβλημα στον αστράγαλο και τέθηκε σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Συνολικά δηλαδή έχασε πέντε παιχνίδια, ενώ από το μέσο της αγωνιστικής περιόδου υπήρχαν ήδη δημοσιεύματα για απόκτηση νέου γκολκίπερ, ένα σενάριο που οδηγούσε στην περιθωριοποίηση του Μπάρκα.
Τον Αύγουστο του 2021 τα γκρίζα σύννεφα άρχισαν να γίνονται εντονότερα για τον πρώην γκολκίπερ της ΑΕΚ. Μετά το παιχνίδι με τη Γιάμπλονετς και τη νίκη με 4-2 της Σέλτικ εκτός έδρας, οι οπαδοί της σκωτσέζικης ομάδας "τελείωσαν" τον Μπάρκα λέγοντας ότι ο Χαρτ πρέπει να είναι ο βασικός για τη νέα σεζόν. Εκείνη την περιόδο θεωρείτο, ότι ο παίκτης είτε θα έμενε ελεύθερος, είτε θα μετακόμιζε ως δανεικός σε κάποιον άλλο σύλλογο. Τα σενάρια όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.
Ο Μπάρκας παρέμεινε κάτοικος του «Σέλτικ Παρκ», αλλά τη φετινή χρονιά οι συμμετοχές του είναι σχεδόν μηδαμινές. Ο 27χρονος πορτιέρε μετρά μόλις δύο συμμετοχές και πλέον φέρεται να κοιτά το μέλλον του... αλλού. Ο παίκτης όπως αναφέρουν πηγές ζήτησε να φύγει από τη Σέλτικ το ερχόμενο καλοκαίρι. Σημειωτέον, ότι το συμβόλαιό του διαρκεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2024, ενώ υπήρχε ενδιαφέρον της Γκέτεμποργκ, αλλά οι Σουηδοί δεν κατέθεσαν ποτέ επίσημη πρόταση για την απόκτησή του, την ώρα που η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχει μειωθεί στα 1,5 εκατ.Ευρώ σύμφωνα με το Transfermarkt.
Πήγε στη Γλασκώβη τη λάθος εποχή
Τί έφταιξε και ορθώθηκαν εμπόδια στη σταδιοδρομία του Βασίλη στο Νησί; Ο υπεύθυνος για το σκωτσέζικο πρωτάθλημα στη στοιχηματική εφημερίδα «Match Money, Θοδωρής Χαρόπουλος, ξετυλίγει στο SportDog τα αίτια της πτωτικής πορείας του Μπάρκα.
Όπως τονίζει για τον Μπάρκα το πρόβλημα δεν ήταν θέμα ότι δεν μπορούσε να εγκλιματιστεί. «Έγιναν σειρά κακών επιλογών από τη Σέλτικ. Είχαν γίνει ήδη δύο μεταγραφές τερματοφυλάκων τις προηγούμενες χρονιές που δεν βγήκαν. Γι'αυτό και η Σέλτικ μετά τον Μπάρκα, κατέληξε να πάρει τον Χαρτ, ως μεγαλύτερο όνομα και εγγύση. Οπότε δεν ήταν ιδανικές οι συνθήκες όταν ήρθε ο συμπατριώτης μας στη Γλασκώβη», αναφέρει ο συνάδελφος.
Αγωνιστικά τί χρεώνεται στον Έλληνα γκολκίπερ; «Δεν είχε αυτοπεποίθηση. Έκανε αρκετά λάθη σε παιχνίδια που δεν μας τα συνήθιζε στην Ελλάδα», απαντά.
Η πορεία του Μπάρκα στην ΑΕΚ και οι αγώνες με τη Σέλτικ για τα προκριματικά του Champions League οδήγησε τους ανθρώπους της σκωτσέζικης ομάδας στο να τον υπερεκτιμήσουν; «Γενικά στη Σέλτικ έχουν πίστη στους Έλληνες, εξαιτίας της παρουσίας του Γιώργου Σαμαρά. Ο “Σάμι” έχει καλό όνομα εκεί. Οπότε θεωρούσαν, ότι ο Μπάρκας θα ήταν λύση που θα τους βγει. Θεωρητικά περίμεναν κάτι πιο σίγουρο», υποστήριξε.
Ο ειδικός υποστηρίζει, ωστόσο, ότι στη Σέλτικ δεν τον βοήθησαν να πάρει τα πάνω του. «Αν είχε πάει τρία χρόνια νωρίτερα ίσως ήταν καλύτερα τα πράγματα. Πήγε σε εποχή που οι συνθήκες ήταν κακές», τονίζει.
Πού θα μπορούσε να πάρει μεταγραφή ο Μπάρκας; Υπάρχει πιθανότητα αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος της Γκέτενμποργκ; «Το να πάει σε κρύα χώρα πέραν του Νησιού δεν θα τον βοηθήσει. Καλύτερα να επιστρέψει στην Ελλάδα. Σε Νορβηγία -Σουηδία έχει τερματοφύλακες πολύ αθλητικούς», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, ο οποίος θεωρεί, ότι μέσα στη Σκωτία θα μπορούσε άνετα να κάνει δουλειά.
«Και στους Ρέιντζερς θα μπορούσε να σταθεί, γιατί δεν είναι κακός τερματοφύλακας. Αλλά στο Άιμπροξ έχουν Μακ Γκρέγκορ, που είναι αμετακίνητος. Επίσης θα μπορούσε να πάει στη Σεντ Τζόνσον, μία ομάδα που διεκδικεί κάθε χρόνο την είσοδο στην 6άδα, πέρσι είχε παίξει Ευρώπη και κατέκτησε Κύπελλο. Θα μπορούσε να πάει εκεί, αν βέβαια φύγει ο Ζάντερ Κλαρκ, ο οποίος είναι τρίτος γκολκίπερ στην Εθνική Σκωτίας και έχει τα στοιχεία για να πάει σε μία εκ των Σέλτικ-Ρέιντζερς. Ο Μπάρκας έχει τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά να παίξει στην Αγγλία, στην Τσάμπιονσιπ», κατέληξε ο Θοδωρής Χαρόπουλος.
Οι μεγάλες προσδοκίες κατέστρεψαν τον Μπάρκα
Τη δική του οπτική ματιά στην υπόθεση, έδωσε μιλώντας στο Sportdog, ο Θοδωρής Παπαδάκης.
Ο εκ των υπευθύνων της ιστοσελίδας «thepubtales.com», που εξειδικεύεται στην αποκάλυψη και την παρουσίαση σπάνιων ιστοριών από το βρετανικό ποδόσφαιρο, στάθηκε πολύ στο κομμάτι της ψυχολογίας του αθλητή.
«Από την αρχή υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση προς τον Μπάρκα. Και αυτό γιατί ήταν πολύ ακριβή μεταγραφή τερματοφύλακα», αναφέρει αρχικά.
Τα πολλά λάθη κατά τους δύο μήνες της παρουσίας του στη Σέλτικ αύξησαν κατακόρυφα την πίεση . «Καταλαβαίνετε τί ακολούθησε. Ο Τύπος ρωτούσε συνεχώς τι θα γίνει. Οι φίλαθλοι το ίδιο. Όλο αυτό το σκηνικό δεν τον βοήθησε να ανέβει».
Παρά την παρουσία του Άγγελου Ποστέκογλου στον πάγκο της ομάδας, ο Μπάρκας δεν πήρε περισσότερες ευκαιρίες. Στην ουσία σχεδόν δεν υπολογίζεται. «Ανανέωσαν το συμβόλαιο τερματοφύλακα που ήταν “μπακ απ” λύση, ενώ η ομάδα έχει έναν 18χρονο, το οποίο έχουν δώσει δανεικό στη Φινλανδία και τον πιστεύουν πολύ», προσθέτει.
Ο Θοδωρής, ζει και εργάζεται στο Νησί και έχει τη δυνατότητα να αφουγκράζεται το κλίμα που υπάρχει στον κόσμο. «Οι οπαδοί της Σέλτικ πάντως αποδίδουν την εξέλιξη της πορείας του Μπάρκα και στον παράγοντα “πανδημία”. Έπαιξε ρόλο ο κορωνοϊός. Ήρθε ένας ξένος παίκτης, σε ξένο περιβάλλον, χωρίς δικούς του ανθρώπους δίπλα του. Από όλη αυτήν την ιστορία για τη Σέλτικ βγήκε και κάτι θετικό. Τους θύμισε πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία των παικτών. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες ομάδες προσλαμβάνουν ειδικούς που φροντίζουν για την ψυχολογία τους. Και οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι και δεν είναι εύκολο να αποδίδει κάποιος κάτω από τόση πίεση».
Στην περίπτωση του Μπάρκα λοιπόν τα... great expectations, οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την απόκτηση μίας τόσο ακριβής μεταγραφής αύξησαν την πίεση στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας, η οποία γιγαντώθηκε από τα λάθη του.
«Υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να συνυπολογίσουμε. Κάποιοι παίκτες απλά δεν κολλάνε σε μία ομάδα. Η Σέλτικ όπως οι Ρέιντζερς είναι ομάδες που πρέπει να μπεις μέσα και να αποδείξεις. Δεν είναι όπως σε άλλες ομάδες στο Νησί που υπάρχει περισσότερη υπομονή. Η περίπτωση του Ρομπέρτο ήταν χαρακτηριστικότατη. Στον Ολυμπιακό ήταν θεός. Μετά πήγε στην Εσπανιόλ και μετά ήρθε στη Γουέστ Χαμ. Έκανε τόσες γκέλες που έγινε ανέκδοτο το πόσα γκολ έτρωσε σε σχέση με τα λεπτά που έπαιζε. Αν ψάξετε λιγάκι στο διαδίκτυο, θα δείτε, ότι έπεφτε πολύ δούλεμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν είναι καλός τερματοφύλακας. Αν σε πάρει από κάτω μετά πολύ δύσκολο το ξεπερνάς. Ειδικά αν είσαι γκολκίπερ», κατέληξε ο Θοδωρής Παπαδάκης.