Facebook Pixel Νόμιμο αλκοόλ τοξοβολία
| 2017-10-07 11:02:00

Τρομερό! Η WADA νομιμοποίησε το αλκοόλ στην τοξοβολία!

Sportdog Team
Τρομερό! Η WADA νομιμοποίησε το αλκοόλ στην τοξοβολία!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός καταπολέμησης του Ντόπινγκ έκρινε πως ένα ποτηράκι ηρεμεί τους τοξότες...

Την έντονη αντίδραση της παγκόσμιας ομοσπονδίας τοξοβολίας προκάλεσε η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) να εξαιρέσει το αλκοόλ από τις απαγορευμένες ουσίες για την τοξοβολία και τρία ακόμη σπορ. Το ζήτημα έχει αξία λόγω της επίδρασης που έχει το αλκοόλ υπέρ της ηρεμίας των τοξοτών, αλλά και της παρουσίας του Τούρκου ηγέτη της ομοσπονδίας στα ανώτατα κλιμάκια του WADA και της ΔΟΕ.

Η λίστα των απαγορευμένων ουσιών για το 2018, που δημοσίευσε στις 29 Σεπτεμβρίου ο WADA, δεν περιλαμβάνει το αλκοόλ για καμία από τις τέσσερις κατηγορίες αθλημάτων όπου απαγορευόταν (στην τοξοβολία, στα αθλήματα του αέρα όπως ανεμόπτερα, στα μηχανοκίνητα σπορ και στους αγώνες ταχύπλοων σκαφών).

Ετσι, οι εθνικοί οργανισμοί κατά του ντόπινγκ, όπως το ΕΣΚΑΝ στη χώρα μας, δεν θα μπορούν πλέον να διεξάγουν ελέγχους για ίχνη αλκοόλ, αν και θα έχουν τη δυνατότητα πάντα να βοηθούν σχετικά ομοσπονδίες ή άλλες Αρχές όταν αυτό κρίνεται χρήσιμο.

Βάσει των κανονισμών του WADA, η ανίχνευση αλκοόλ γίνεται (τουλάχιστον ώς και τις 31 Δεκεμβρίου) είτε μέσω της αναπνοής –το γνωστό μας αλκοτέστ– είτε μέσω εξέτασης αίματος με όριο τα 0,10 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος. Η τροχαία θεωρεί έναν οδηγό πιωμένο από τα 0,50 γρ./λίτρο και πάνω.

Η διεθνής ομοσπονδία της τοξοβολίας αντέδρασε, κάνοντας λόγο για «απογοήτευση» από την απόφαση για την οποία λυπάται και τoνίζει ότι εκείνη θα συνεχίσει να απαγορεύει το αλκοόλ, υιοθετώντας τα απαραίτητα γι’ αυτό μέτρα κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού της συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

«Ευελπιστούμε πως σε εθνικό επίπεδο θα αυξηθεί ο αριθμός των ελέγχων για αλκοόλ, καθώς στο παρελθόν κάποιοι εθνικοί οργανισμοί κατά του ντόπινγκ αρνούνταν να ελέγξουν την ουσία αυτή» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Τομ Ντίλεν. «Η έρευνα που έκανε στη δεκαετία του 1980 η ιατρική επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοξοβολίας έδειξε την επίδραση του αλκοόλ στην απόδοση στο άθλημα. Θα γίνει νέα έρευνα για να επαναβεβαιωθούν τα αποτελέσματα εκείνα» πρόσθεσε. Η υπόθεση αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον λόγω του ότι ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ουγούρ Ερντενέρ, είναι και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρικής και Αθλητικής Επιστήμης της ΔΟΕ, αλλά και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του WADA.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags