Facebook Pixel Στον "αέρα" οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο - Δεν θέλουν την διοργάνωση οι Ιάπωνες - Αβεβαιότητα!
| 2020-07-21 10:29:00

Στον "αέρα" οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο - Δεν θέλουν την διοργάνωση οι Ιάπωνες - Αβεβαιότητα!

Sportdog Team
Στον "αέρα" οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο - Δεν θέλουν την διοργάνωση οι Ιάπωνες - Αβεβαιότητα!

Οι Ιάπωνες  διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων 2020, που προγραμματίστηκαν να γίνουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το επόμενο καλοκαίρι, θα φιλοξενήσουν εορτασμούς που σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση ενός έτους για τους Αγώνες την Πέμπτη, αλλά με τους Αγώνες να καλύπτονται ακόμη από αβεβαιότητα, θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι πιο σιωπηλοί από την πρώτη προσπάθεια πριν από 12 μήνες.

Στις 24 Ιουλίου του περασμένου έτους, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, ήταν παρών σε μια λαμπρή τελετή στην ιαπωνική πρωτεύουσα και ανέφερε το Τόκιο την καλύτερη προετοιμασμένη πόλη υποδοχής που είχε δει ποτέ.

Ακόμα και πριν από έξι μήνες, όταν πυροτεχνήματα εξερράγησαν πάνω από ένα τεράστιο, φωτεινό σύνολο Ολυμπιακών δαχτυλιδιών στον κόλπο του Τόκιο, οι διοργανωτές ήταν αισιόδοξοι ότι η τεράστια οικονομική τους επένδυση θα δημιουργούσε αξέχαστους Αγώνες.

Μόλις δύο μήνες αργότερα, ωστόσο, τα σχέδιά τους...τεμαχίστηκαν καθώς η πανδημία COVID-19 ανάγκασε την ΔΟΕ και την ιαπωνική κυβέρνηση να λάβουν την άνευ προηγουμένου απόφαση να αναβάλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για ένα χρόνο.

Όμως παραμένουν ερωτήσεις για σχεδόν κάθε πτυχή της φιλοξενίας αυτού που ο Τόμας Μπαχ αποκαλεί «το πιο περίπλοκο γεγονός σε αυτόν τον πλανήτη».

Αυτό πάντως που δεν έχει ακόμη αποφασίσει είναι πόσο θα κοστίσει η μετάθεση των Αγώνων στον ιαπωνικό φορολογούμενο.

Η ΔΟΕ δήλωσε ότι το μερίδιό της στο κόστος θα είναι περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι διοργανωτές αρνήθηκαν επανειλημμένα να θέσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό.

Οι Αγώνες είχαν ήδη κοστολογηθεί πάνω από 1,35 τρισεκατομμύρια γιεν πριν από την αναβολή και οι αυξημένες δαπάνες θα μπορούσαν να απομακρύνουν περαιτέρω ένα κοινό που γυρίζει ήδη την πλάτη του σε Ολυμπιακούς Αγώνες που κάποτε αγκάλιασαν με ενθουσιασμό.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Kyodo News διαπίστωσε ότι λιγότεροι από ένας στους τέσσερις τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής των Αγώνων το επόμενο έτος. Το ένα τρίτο πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να αναβληθούν ξανά - κάτι που προειδοποίησε ο Μπαχ ότι δεν είναι επιλογή - με ένα άλλο τρίτο να θέλει να ακυρωθούν οι Αγώνες.

Εκτός από το κόστος, τρία σημαντικά ζητήματα κυριαρχούν σε οποιαδήποτε συζήτηση , σχετικά με την ασφάλεια αθλητών, τους θεατές και τους χορηγούς.

Οι διοργανωτές έχουν πει ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι 11.000 αθλητές θα μπορούν να ταξιδεύσουν με ασφάλεια στο Τόκιο και να ανταγωνίζονται σε περιβάλλον παγκόσμιας κλάσης.

Όπως επεσήμανε ο ειδικός, ωστόσο, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ανάπτυξη και την παγκόσμια διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου COVID-19.

Το ίδιο ισχύει και για την επιθυμία να υπάρχουν χιλιάδες θεατές στα γήπεδα για να ενθαρρύνουν αυτούς τους αθλητές.

Η απώλεια εσόδων από εισιτήρια θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την οργανωτική επιτροπή και αυτό θα επιδεινωνόταν εάν δεν ήταν δυνατό να διατηρηθεί ο αριθμός ρεκόρ χορηγών.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από τον ιαπωνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των εταιρικών χορηγών του Τόκιο 2020 ήταν αναποφάσιστοι για το εάν θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags