Facebook Pixel Sportdog.gr | Το όραμα του Ανρί Ντελονέ για το Euro παίρνει σάρκα και οστά! Τι συνέβη στις 27 Φεβρουαρίου
| 2021-02-27 07:16:00

Το όραμα του Ανρί Ντελονέ για το Euro παίρνει σάρκα και οστά! Τι συνέβη στις 27 Φεβρουαρίου

Sportdog Team
Το όραμα του Ανρί Ντελονέ για το Euro παίρνει σάρκα και οστά! Τι συνέβη στις 27 Φεβρουαρίου

Αθλητικό Σαν Σήμερα: Το Sportdog.gr παρουσιάζει τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα.

Τί συνέβη στις 27 Φεβρουαρίου:

1957: Αποφασίζεται στην Κολωνία, έδρα της UEFA , η διοργάνωση του Κυπέλλου Ευρώπης ή "Ανρί Ντελονέ", όπως ακόμα και σήμερα ονομάζεται προς τιμήν του εμπνευστή του. Όνειρο της ζωής του πρώτου γραμματέα της ήταν η ιδέα ενός κυπέλλου με την συμμετοχή εθνικών ομάδων. Ο Ντελονέ, όμως, δεν πρόλαβε την πρώτη σέντρα.

Το Κύπελο Ανρί Ντελονέ είναι αθλητικό τρόπαιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Απονέμεται στη νικητήρια ομάδα από το 1960.

Ο επάργυρος αμφορέας σχεδιάστηκε το 1960 από τον Arthur Bertrand στο Παρίσι. Έχει μάζα δέκα κιλών και ύψος 42,5 εκατοστών. Ονομάστηκε προς τιμή της μνήμης του Γάλλου Ανρί Ντελονέ, πρώτου γενικού γραμματέα της UEFA και πνευματικού δημιουργού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Παραμένει ιδιοκτησία της ΟΥΕΦΑ και εκτίθεται κάθε χρόνο στην έδρα του εκάστοτε νικητή. Αν κάποια ομάδα αποκτήσει τον τίτλο τρεις φορές επαναλαμβανόμενες, ή πέντε φορές συνολικά, τότε τιμάται με γνήσιο πανομοιότυπο αντίγραφο του κυπέλλου. Άλλα αντίγραφα που επιτρέπονται να γίνονται πρέπει να έχουν διαστάσεις έως και 4/5ων του γνησίου και να φέρουν ευανάγνωστα την επιγραφή «Replika». Το 2008 το σχέδιο του κυπέλλου εκσυγχρονίστηκε. Οι διαστάσεις του είναι μεγαλύτερες του προγενέστερου, ενώ αφαιρέθηκε η βαριά μαρμάρινη βάση. Ο ασημένιος πόδας του επιμηκύνθηκε κατά 18 εκατοστά. Ο παλαιός αμφορέας εκτίθεται σε βιτρίνα της ΟΥΕΦΑ στη Νυόν της Ελβετίας.

1959: Οι Boston Celtics κερδίζουν την Minneapolis με 173-139 δημιουργώντας ρεκόρ του NBA σε σύνολο πόντων και μεγαλύτερου σκορ σε ημίχρονο και κανονική διάρκεια αγώνα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags