Facebook Pixel Αθλητικό Σαν Σήμερα: 13 Απριλίου 1924 γεννήθηκε η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως
| 2021-04-13 06:35:00

Χρόνια Πολλά ΑΕΚ! Η Ιδέα πήρε σάρκα και οστά (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Χρόνια Πολλά ΑΕΚ! Η Ιδέα πήρε σάρκα και οστά (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα ιδρύθηκε η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως.

Αθλητικό Σαν Σήμερα: Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθηκε σχεδόν στη μέση της άνοιξης του 1924 στην Αθήνα. Η απόφαση για τη δημιουργία της ΑΕΚ πάρθηκε στις 13 Απριλίου του 1924 στο μαγαζί αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα.

«Σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί αθλητών προς συνέχισην του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι, καθώς και η διάδοσις της γυμναστικής και του φιλάθλου αισθήματος παρά τη νεολαία και ιδία τη εκ Κωνσταντινουπόλεως τοιαύτη, προς διάπλασιν αλκίμων σωμάτων, ψυχών θαρραλέων και χαρακτήρων ευγενικών, ικανών προς εκπλήρωσιν πάντων των προς την Πατρίδα, τα άτομα, την Κοινωνίαν και την οικογένειαν υποχρεώσεων, ενισχυομένης ούτω εν πνεύματι αμίλλης και αδιασπάστου εθνικής αλληλεγγύης της προόδου του Έθνους»…

Ως έμβλημα επελέγη ο δικέφαλος αετός και χρώματα το χρυσό και το μαύρο, εμπνευσμένα όλα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με στόχο να θυμίζουν σε όλους τις ένδοξες αθλητικές παρακαταθήκες των Ελλήνων της Πόλης.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι:

Κώστας Σπανούδης

Πρόεδρος και υπουργός αργότερα στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου

Νίκος Ελεόπουλος

Αντιπρόεδρος και καθηγητής του Αθηναϊκού Κολλεγίου. Αυτός είχε παραχωρήσει στην Ένωση τα γραφεία της ΧΑΝ

Κώστας Δημόπουλος

Γενικός Γραμματέας και παίκτης της ομάδας

Τιμολέων Ταγάρης

Ταμίας

Μενέλαος Καροτσιέρης

Σύμβουλος

Μίλτος Ιερεμιάδης

Σύμβουλος

Θα ήταν ομολογουμένως παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι "ψυχή" του "Δικεφάλου Αετού" τότε ήταν η κόρη του Κώστα Σπανούδη, Αθηνά.

Μία ΑΕΚ η οποία μετά από πολύ καιρό δεν αρκείται στο να στέκεται με υπερηφάνεια και νοσταλγία στο ένδοξο παρελθόν της, αλλά μπορεί να κοιτάει και πάλι με αισιοδοξία στο μέλλον. Μπορεί και πάλι να λέει ότι το μεγάλο της ταξίδι στην ιστορία συνεχίζεται!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags