Facebook Pixel Sportdog.gr | Εξελίξεις σε τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία - Πέταξε έξω τον πρόεδρό της!
Άλλα Σπορ
| 2018-11-26 14:44:00

Εξελίξεις σε τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία - Πέταξε έξω τον πρόεδρό της!

Εξελίξεις σε τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία - Πέταξε έξω τον πρόεδρό της!

Aκολούθησε το παράδειγμα της Nissan.

 

Η Mitsubishi Motors ανακοίνωσε σήμερα ότι το διοικητικό της συμβούλιο απομάκρυνε τον Κάρλος Γκοσν από τη θέση του προέδρου, ύστερα από τη σύλληψη και την αποπομπή του από την Nissan Motor – που είναι εκ των εταίρων στη συμμαχία που έχουν συστήσει οι αυτοκινητοβιομηχανίες- μετά από τις εις βάρος του κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες.

Η αποπομπή του Γκοσν σηματοδοτεί το τέλος της προεδρίας του στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μόλις δύο χρόνια μετά τους επαίνους που έλαβε για το ότι σταθεροποίησε τη Mitsubishi Motors ύστερα από σκάνδαλο παραποιημένων στοιχείων το 2016. Ο διευθύνων σύμβουλος Οσάμου Μασούκο θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία, ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ενώ επικρατεί δυσαρέσκεια για τον ρόλο της Renault, του γαλλικού εταίρου στη συμμαχία στην οποία ο Γκοσν ήταν η κινητήριος δύναμη. Η συμμαχία, που επικυρώθηκε το 1999 όταν η Nissan διεσώθη από το χείλος της χρεοκοπίας, διευρύνθηκε το 2016 για να συμπεριλάβει τη Mitsubishi και έδωσε στα μέλη της τη δυνατότητα να αναπτύσσουν από κοινού προϊόντα και να ελέγχουν το κόστος. Η συμμαχία ανταγωνίζεται τη Volkswagen και την Toyota Motor προκειμένου να καταστεί η μεγαλύτερη στον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανία. Παρόλο που η Nissan ανέκαμψε και αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς, παραμένει ελάσσων εταίρος σε ό,τι αφορά τη μετοχική δομή. Η Renault κατέχει το 43% της Nissan και η Nissan κατέχει ποσοστό 15% χωρίς δικαιώματα ψήφου στη γαλλική εταιρία. Και η Nissan είναι σχεδόν κατά 60 φορές μεγαλύτερη από τη Renault βάσει πωλήσεων.

Υψηλόβαθμα στελέχη της συμμαχίας συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα στο Άμστερνταμ με στόχο να θωρακίσουν τις κοινές τους δραστηριότητες από τον αντίκτυπο από τη σύλληψη του Γκοσν καθώς ελλοχεύει μια σύγκρουση δυνάμεων μεταξύ της Nissan και της Renault. Η Renault απείχε από το να τον αποπέμψει από τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Η Nissan απομάκρυνε τον Γκοσν σε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη ύστερα από κατηγορίες ότι δεν δήλωσε τα πραγματικά στοιχεία για τη μισθολογική του κατάσταση και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα της εταιρίας για προσωπικούς λόγους. Ο Γκοσν αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως μετέδωσε χθες το δίκτυο NHK. Η Nissan κατέχει ποσοστό 34% στην Mitsubishi Motors και έχει δύο στελέχη στο διοικητικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags