Facebook Pixel Να μην ...τρακάρει με το ποδόσφαιρο
| 2012-10-11 15:36:00

Να μην ...τρακάρει με το ποδόσφαιρο

Να μην ...τρακάρει με το ποδόσφαιρο

Αποσπασματικές κινήσεις, μιμητισμοί από το ΝΒΑ, αλλά ας μην γκρινιάξουμε από τώρα. Ο Ολυμπιακός που όλοι θέλουν να νικήσουν και ο Παναθηναϊκός που δεν είναι φαβορί. Γράφει ο Τάσος Μαγουλάς.

Ένα στοιχείο που ενθουσιάζει στη φετινή Ευρωλίγκα είναι ότι δεν υπάρχουν οικονομικά φαβορί. Για πρώτη φορά δεν συναντούμε τα "κατεστημένα" που ουσιαστικά μετέτρεπαν τη διοργάνωση σε τσιφλίκι.Εμάς ως Έλληνες μας άρεσε που ο Παναθηναϊκός σάρωνε ή ο Ολυμπιακός είχε την ακριβότερη ομάδα στην Ευρώπη, όμως για μια φορά ας κοιτάξουμε το γενικότερο...καλό.

Από το 2007 ο Παναθηναϊκός έχει τρία πρωταθλήματα Ευρώπης και από ένα Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ. Φαινομενικά ένας πλουραλισμός, αλλά αν σκεφτούμε ότι αυτές οι τέσσερις ομάδες συμμετείχαν στα φάιναλ φορ του 2009 και του 2012, ενώ με προσθαφαιρέσεις ήταν πρωταγωνίστριες το 2010 και το 2011. Χαρήκαμε, πανηγυρίσαμε, βγήκαμε στους δρόμους διότι τέσσερις από τους έξι τίτλους είχαν την γαλανόλευκη πάνω τους.

Γεμάτοι τώρα, μπορούμε να ζήσουμε λίγο και το μπάσκετ. Να ζητήσουμε περισσότερο ανταγωνισμό. Σύμφωνοι, δεν αντιπροσωπεύουμε την πλειονότητα των φιλάθλων Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι θέλουμε να βλέπουμε κάτι που έχει ενδιαφέρον. Ανταγωνιστικότητα. Αγωνία. Έτσι αγάπησε ο κόσμος του μπάσκετ, ίσως αυτός να είναι η δρόμος για την επιστροφή στις καρδιές των φιλάθλων.

Να αποφύγουμε τις ανισορροπίες...

Ενδιαφέρον, νέα πρόσωπα και καλό μπάσκετ. Πλέον κανείς δεν μπορεί να γυρνάει την πλάτη του στην απαίτηση του κόσμου να βλέπει όμορφο θέαμα. Πρέπει να παραδεχθούμε πως η περυσινή τεράστια επιτυχία του Ολυμπιακού σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα που σφιχταγκαλιάζει την Ισπανία(η Ιταλία δεν άντεχε τα τελευταία χρόνια περισσότερες από μία...σπάταλες ομάδες) δημιουργεί το πιο ενδιαφέρον σκηνικό της ευρωλίγκας εδώ και χρόνια.

Διότι το καλύτερο θα ήταν το 2009 να είχαμε 12 ομάδες όπως η τετράδα του φάιναλ φορ αλλά ακόμα και σύλλογοι όπως η Μάκαμπι δεν ήταν δυνατόν να ακολουθήσουν την κούρσα μπασκετικών εξοπλισμών. Αν δεν μπορούμε να έχουμε έξι, οκτώ, 10 ισάξιους αντιπάλους  λόγω πλούτου, τουλάχιστον να αποφύγουμε τις ανισορροπίες.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, ιδιαίτερα ο δεύτερος, μαζεύτηκαν, η Μπαρτσελόνα έκοψε τις υπερβολές, η ΤΣΣΚΑ δημιούργησε μία πολύ πιο οικονομική ομάδα, η Σιένα κτίζεται από την αρχή. Η Ρέαλ πλήρωσε τον Ρούντι, αλλά ...έκοψε από αλλού, το Μιλάνο κρατά το ρόστερ του και οι Τούρκοι ήταν οι μοναδικοί που πέταξαν χρήματα αλλά και πάλι δεν έφτασαν ποτέ στις δικές μας ακρότητες.

Η επικίνδυνη αποστολή του προπονητή

Ξεκινώντας η διοργάνωση υπάρχουν τα πολύ δυνατά χαρτιά με πρώτο και καλύτερο τον πρωταθλητή Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που θα όλοι θέλουν να νικήσουν και φρόντισε να ενισχύσει την περυσινή του ομάδα. Το σημαντικότερο όμως αφορά στο αγωνιστικό του πλάνο διότι δεν σάρωσε την Ευρώπη με τις μονάδες του και αυτό δεν άλλαξε φέτος. Ατομικά εμφανίζει νεανικό σύνολο, παίκτες με διάθεση αλλά όχι τρανταχτά ονόματα. Με σημείο αναφοράς τον κορυφαίο γκαρντ  που αγωνίζεται στην Ευρώπη, την διαφορά θα πρέπει να την κάνουν οι υπόλοιποι και βεβαίως ο προπονητής που έχει την πιο επικίνδυνη αποστολή στην Ευρωλίγκα.

Το δραστικό λίφτινγκ του Παναθηναϊκού...

Ο Παναθηναϊκός, η πιο πετυχημένη ομάδα της εποχής μας, αποφάσισε ένα δραστικότατο λίφτινγκ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία πίεση για ένα σύνολο που πρόσθεσε 10 καινούργιους παίκτες, άλλαξε το προπονητικό τιμ και βεβαίως έριξε κατά 60% τον προϋπολογισμό του. Ακριβώς όμως επειδή είναι ο Παναθηναϊκός, δεν μπορεί να ρίξει τον πήχυ. Κράτησε τον ηγέτη του κτίζοντας γύρω από τον καλύτερο γι αυτή την δουλειά. Ο προπονητής συγκρότησε ένα ρόστερ πληρέστερο αγωνιστικά, χαμηλότερο, σε πρώτη εικόνα, σε ποιότητα από πέρυσι. Ο δε κόουτς οφείλει να χωρέσει στα ...μεγαλύτερα παπούτσια που κυκλοφορούν.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να λογιστεί φαβορί αφού είναι η πιο καινούργια ομάδα σε αυτό το επίπεδο, αλλά όχι μόνο δεν τον ξεγράφουμε από τώρα αλλά θα περιμένουμε να τον δούμε αγώνα με τον αγώνα.

Ας μην γκρινιάξουμε από τώρα...

Από τους υπολοίπους, η Ρεάλ φαντάζει πιο έτοιμη και πλήρης για να επιστρέψει στην κορυφή, το Μιλάνο διαθέτει επιλογές σε παίκτες, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ παραμένουν ανταγωνιστικές και περιμένουμε ότι κάποια τουρκική θα καταφέρει να παίξει μπάσκετ.

Προσθέστε τους...μεσαίους(Κάχα Λαμποράλ, Μακάμπι, Σιένα, Χίμκι, Καντού, Μάλαγα) και φτάνουμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, μίας σχετικά ισορροπημένης διοργάνωσης η οποία προσθέτει περισσότερα παιχνίδια υψηλού επιπέδου από την επόμενη φάση.

Η Ευρωλίγκα, όπως συμβαίνει και στην Α1, δεν έχει ένα συγκεκριμένο και συνολικό πλάνο για την βελτίωση του προϊόντος της. Καταρχάς την ενδιαφέρει να μην ...τρακάρει με το ποδόσφαιρο γι αυτό και μετακόμισε την Παρασκευή και μετά έχει ο θεός. Αποσπασματικές κινήσεις, μιμητισμοί από το ΝΒΑ, αλλά ας μην γκρινιάξουμε από τώρα.

Καλή χρονιά και καλό μπάσκετ να δούμε...

Η πρώτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Λιέτουβος Ρίτας

Ζαλγκίρις-Τσεντέβιτα

Σαλόν-Πρόκομ

Ολυμπιακός-Κάχα Λαμποράλ (21:00)

Φενέρμπαχτσε-Κίμκι

Καντού-Ολίμπια

Μάλαγα-Μακάμπι

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου

Μπαρτσελόνα-Μπάμπεργκ

Μπεσίκτας-Παρτιζάν

Σιένα-Αλμπα

Αρμάνι-Εφές

Ρεάλ-Παναθηναϊκός (22:30)

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags