Facebook Pixel "Mάικ, ψυχάρα, για πάντα τριφυλλάρα"
| 2012-12-06 13:12:00

"Mάικ, ψυχάρα, για πάντα τριφυλλάρα"

"Mάικ, ψυχάρα, για πάντα τριφυλλάρα"

Το καλοκαίρι είχε περάσει... Οι πρώτες στιγμές, τα απόνερα, της πιο δύσκολης απόφασης, που τον έβαλε στην πιο δυσχερή θέση της ζωής του, είχαν απορροφηθεί από την πραγματικότητα.

Μέχρι που μπήκε ο Νοέμβριος. Η πρώτη μέρα του μήνα. Ηταν τότε που ο Μάικ Μπατίστ, αποδεικνύοντας ότι όσο κι αν παγώσει η σκέψη του, η καρδιά του θα είναι πάντοτε καυτή και θερμή για τον Παναθηναϊκό, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στον απεσταλμένο της NOVA ξαναμίλησε, ξανάγγιξε τις καρδιές των οπαδών του «τριφυλλιού». Με μία συνέντευξη-ομολογία, με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Με ειλικρίνεια, δάκρυα κι έντονο συναίσθημα. Σήμερα ο μεγάλος Αμερικανός, ο παίκτης που αποτελεί ένα από τα βασικά θεμέλια της αυτοκρατορίας του Παναθηναϊκού, επιστρέφει στην Αθήνα, στην πόλη που λάτρεψε σαν πραγματική πατρίδα του.

Κι αύριο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ίδιο τον εαυτό του. Με τη φανέλα της Φενέρ πια, ο Μάικ Μπατίστ θα διασχίσει τον διάδρομο των αποδυτηρίων και μπαίνοντας στη φυσούνα, περπατώντας το δικό του... πράσινο μίλι, θα ατενίζει στον ορίζοντα το πλήθος που θα περιμένει να τον ευχαριστήσει. Να τον αποθεώσει.

Να του αποδώσει τις προσήκουσες τιμές. Στον άνθρωπο που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του σε ένα έμβλημα, σε μία ομάδα, σε μία παρέα. Από την εποχή που ο ένας και μοναδικός Ντέγιαν Μποντιρόγκα αποχώρησε, για να επιστρέψει στα Πατήσια σε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός, το ΟΑΚΑ, δεν βρέθηκαν ποτέ σε ανάλογη θέση.

Επί περίπου 10 χρόνια πολλοί παίκτες ήρθαν κι έφυγαν από το «τριφύλλι». Αλλοι επέστρεψαν ως αντίπαλοι, άλλοι όχι. Σαν τον Μάικ Μπατίστ όμως κανείς. Ουδείς από αυτούς λατρεύτηκε τόσο όσο ο «Big Mike», ο Αμερικανός που, όπως γράφει στο βιβλίο του, στενοχωρήθηκε όταν έμαθε ότι δεν μπορεί να παίξει με την υπόλοιπη παλιοπαρέα στη εθνική ομάδα της Ελλάδας.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ... ΜΗ ΑΡΕΣΤΩΝ

1. ΓΙΑΚΑ ΛΑΚΟΒΙΤΣ
Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση οι φίλοι του Παναθηναϊκού να του συγχωρήσουν τον τρόπο που έφυγε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2006 και πριν από το μεγάλο ραντεβού της Αθήνας, το φάιναλ φορ του 2007. Επέστρεψε στην Αθήνα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα στις 2 Φεβρουαρίου 2007, το ΟΑΚΑ έβραζε, με αποτέλεσμα σε 9 λεπτά συμμετοχής να προλάβει να κάνει μόνο ένα σουτ και να περάσει απαρατήρητος, ελαφρώς επηρεασμένος.

2. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα σοκ της σύγχρονης ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Η μεταγραφή του Νίκου Οικονόμου, μετά τη θητεία στην Μπαρτσελόνα, στον Ολυμπιακό δεν έγινε αποδεκτή από τους «πράσινους», που είχαν κάνει το όνομα του Οικονόμου σύνθημα. Για ακόμα μία φορά το ΟΑΚΑ έβραζε. Ηταν το παιχνίδι της 25ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου, ο Οικονόμου σημείωσε 4 πόντους σε 13 λεπτά, αλλά το κλίμα ήταν πολύ βαρύ εναντίον του.

3. ΝΤΙΝΟ ΡΑΤΖΑ
Επέστρεψε ακριβώς την ίδια μέρα με τον Οικονόμου... Ωστόσο, ο κόσμος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα μαζί του, καθώς είχε περάσει κι αρκετός καιρός, ενώ επί εποχής του ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλες επιτυχίες, αλλά και μεγάλες αποτυχίες. Ισως και λόγω σεβασμού στο γεγονός ότι με τον Ράτζα ο Παναθηναϊκός κατέρριψε το... άβατο του ΣΕΦ.

4. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Ως προπονητής του Αμαρουσίου ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε παίξει πολλές φορές κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οταν όμως γύρισε στο ΟΑΚΑ ως τεχνικός του Ολυμπιακού, το ΟΑΚΑ σείστηκε. Ακόμα και σήμερα το λάβαρο που συμβόλιζε την κατάκτηση του τίτλου το 1996 παραμένει αποκαθηλωμένο κι έχει αντικασταθεί από εκείνη την ημέρα: της επιστροφής του «δράκου».

5. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
Ενα από τα μεγαλύτερα σίριαλ στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Το καλοκαίρι το 2010 ήταν που μακρύ κι έφερε τον «Kill Bill» μακριά από τον Παναθηναϊκό. Επέστρεψε στις 12 Ιανουαρίου 2011... Σκόραρε μόλις 4 πόντους, ήταν εμφανώς εκτός κλίματος, αλλά η ομάδα του κέρδισε με 65-61.

6. ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ
Δεν είναι πολλοί αυτοί που του έχουν δώσει συγχωροχάρτι, αλλά η επιστροφή του Στράτου φέτος στο ΟΑΚΑ με τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν μεν δύσκολο για τον διεθνή φόργουορντ, όχι όμως όπως οι άλλες. Μετά από κάποιες χλιαρές αποδοκιμασίες, ο κόσμος ασχολήθηκε με το παιχνίδι περισσότερο.

Σαν του Ντέγιαν... δεν έχει

Οι επιστροφές των παικτών που έγραψαν ιστορία φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού δεν είχαν πάντα... αποδοκιμαστική αντιμετώπιση.

Κάθε άλλο... Ειδικά στην περίπτωση του Ντέγιαν Μποντιρόγκα οι οπαδοί του «τριφυλλιού» παρέδωσαν μαθήματα λατρείας και σεβασμού. Τη σεζόν 2002-03, αμέσως μετά τη μυθική κατάκτηση του τροπαίου στην Μπολόνια, ο Ντέγιαν επέστρεψε στα Πατήσια με τη φανέλα της Μπάρτσα. Το τι έγινε εκείνο το βράδυ είναι αδύνατον να περιγραφεί. Από κανέναν.

Ούτε καν από τον ίδιο ούτε καν από τους συμπαίκτες του, που έμειναν αποσβολωμένοι από αυτό που συνάντησαν. Ο Μποντιρόγκα, όμως, έζησε κάτι αντίστοιχο μερικά χρόνια αργότερα, το 2006, στην τελευταία σεζόν του ως παίκτης, στο ΟΑΚΑ, όπου δεν είχε αγωνιστεί ποτέ μέχρι τότε ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Στο γήπεδο όπου μεγαλούργησε.

Βεβαίως υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, όπως του Μπόζα Μάλκοβιτς που το 2003, επτά χρόνια μετά τον θρίαμβο του Παρισιού, γύρισε για πρώτη φορά στην Αθήνα και αποθεώθηκε, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Αντώνη Φώτση πέρυσι (παρότι είχε ακολουθήσει κι άλλες φορές την ίδια διαδρομή), κυρίως εξαιτίας των 6/6 τριπόντων στον τελικό με τον Ολυμπιακό τα οποία ήταν πολύ φρέσκα στη μνήμη του κόσμου.

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags