Facebook Pixel "Ο Γιοτάμ έκανε την διαφορά"
| 2011-04-17 11:41:00

"Ο Γιοτάμ έκανε την διαφορά"

"Ο Γιοτάμ έκανε την διαφορά"

Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει ένα από τα πιο περίεργα ντέρμπι που έγιναν ποτέ ανάμεσα στους "αιώνιους", με μεγάλο πρωταγωνιστή τον άσο του Ολυμπιακού, Γιοτάμ Χαλπερίν.

Αναλυτικά το άρθρο του:

Ο Γιοτάμ Χαλπερίν ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ σε ένα από τα πιο περίεργα ντέρμπι που έγιναν ποτέ ανάμεσα στους αιώνιους. Δεν βλέπεις και πολλές φορές σε ένα παιχνίδι τέτοιου επιπέδου να χάνει σκόπιμα βολή ο παίκτης – όπως έκανε ο Διαμαντίδης στην λήξη του κανονικού αγώνα – για να μην νικήσει η ομάδα του και να πάει το ματς στην παράταση με σκοπό να καλύψει την διαφορά του αγώνα στον πρώτο γύρο! Και από την άλλη μεριά τον Ολυμπιακό να βρίσκεται σε θέση που να τον συμφέρει περισσότερο να χάσει, παρά να πάει το ματς στην παράταση…

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τελικά εκείνος που δεν καταλάβαινε τίποτα τόσο στο σαραντάλεπτο, όσο και στο έξτρα πεντάλεπτο, ήταν ο Χαλπερίν που έδειξε χθες βράδυ στο ΣΕΦ τις δυνατότητες που έχει σαν παίκτης. Ο Ισραηλινός μπορεί να έχει εύθραυστη ψυχολογία, μπορεί να του λείπει το killer instinct, αλλά είναι ένας από τους μεγαλύτερους σουτέρ των ευρωπαϊκών γηπέδων. Για τον Γιοτάμ το θέμα είναι να βρει τον ρυθμό του. Όταν το καταφέρνει αυτό, όταν παίζει χωρίς να σκέφτεται, τότε είναι ασταμάτητος. Ο Ισραηλινός γκαρντ ήταν απλά ο παίκτης που έκανε την διαφορά και εκείνος που οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Οι ερυθρόλευκοι φάνηκε ξεκάθαρα ότι ήθελαν η νίκη περισσότερο από τον αντίπαλο τους. Αυτό αποδείχθηκε καλό και κακό. Η επιθυμία τους έκανε να μπαίνουν σαν ταύροι σε υαλοπωλεία στα δεκάλεπτα και να παίρνουν διαφορές, αλλά στη συνέχεια, όσο πλησίαζαν προς το τέλος, εμφανιζόταν το άγχος, ο φόβος ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχτούν καλά με αποτέλεσμα να χάνονται εύκολα σουτ . Τα 12 στα 35 δίποντα δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπισαν οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς στην επίθεση και κυρίως στα τελειώματα κάτω από το καλάθι.

Ο Ολυμπιακός φύλαξε το καλύτερο του κομμάτι για την τρίτη περίοδο όπου μπήκε στο παιχνίδι με διάθεση να καθαρίσει μια και καλή το παιχνίδι. Με όπλο την παθιασμένη του άμυνα και με σερί εύστοχων σουτ τριών πόντων από τους Γκόρντον , Τεόντοσιτς, Χαλπερίν, υποχρέωσαν τον Παναθηναϊκό να βγει από την άμυνα ζώνης 3-2 που του είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο.

Γενικά, πάντως, ήταν η μαχητικότητα των παικτών του Ολυμπιακού στις διεκδικήσεις των ριμπάουντ και η ικανότητα του Χαλπερίν να σουτάρει από μακρινή απόσταση που έδωσαν διψήφιες διαφορές στους ερυθρόλευκους. Από την άλλη μεριά, όμως, όταν περνούσε η …μπόρα στο ξεκίνημα των δεκαλέπτων και ο Παναθηναϊκός διάβαζε σωστά την άμυνα του Ολυμπιακού στο pick n’ roll (ο Ιβκοβιτς επέλεξε να παίξει 2 εναντίον 2 και να μην δοθούν βοήθειες από τους υπόλοιπους για να μην μπει σε περιστροφές) τόσο οι πράσινοι έμπαιναν στη διεκδίκηση του αγώνα.

Διαμαντίδης και Καλάθης πήραν εξαιρετικό βαθμό στην δημιουργία και ο Μπατίστ τελείωσε σωστά τις φάσεις –πολλές φορές πάνω από το στεφάνι. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να διατηρήσει τις διαφορές που έπαιρνε δημιούργησε ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα υπέρ των πρασίνων μέσα στο παιχνίδι με αποτέλεσμα στο τέλος να χάσουν οι γηπεδούχοι τον έλεγχο στα ριμπάουντ, αλλά και να δώσουν κάποια εύκολα καλάθια στους πράσινους μέσα από την ρακέτα.

Ο Ολυμπιακός, γενικά, έδειξε να δυσκολεύεται να τελειώσει όπως θα ήθελε τα δεκάλεπτα και συνολικά τον αγώνα με εξαίρεση το πεντάλεπτο της παράτασης όπου κυριάρχησε και η όποια αντίδραση του Παναθηναϊκού ήρθε πολύ αργά. Οι ερυθρόλευκοι έπαιρναν διαφορές που δεν μπορούσαν να κρατήσουν, έχαναν την ψυχραιμία τους και το καθαρό μυαλό στις επιλογές τους – κυρίως στην επίθεση- με αποτέλεσμα να βρίσκει έδαφος για δράση ο εκπληκτικός για μια ακόμη φορά Δημήτρης Διαμαντίδης.

Ο Ιβκοβιτς βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση, διότι εκτός της απουσίας του Νεστέροβιτς έπρεπε να διαχειριστεί το γεγονός ότι ήταν ανέτοιμος ο Σπανούλης και χρειάστηκε να εμφανίσει νέες λύσεις, διαφορετικές από εκείνες που κουβάλησαν τους ερυθρόλευκους ως εδώ την φετινή σεζόν.

Τελικά, πέρα από τον Γιοτάμ Χαλπερίν που έκανε το ματς της χρονιάς και ο Αντρέας Γλνιαδάκης ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα, ενώ από τους βασικούς οι Μπουρούσης, Παπαλουκάς, Μαυροκεφαλίδης, Γκόρντον και Τεόντοσιτς ήταν οι καλύτεροι.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε χθες βράδυ στο ΣΕΦ με τον αέρα της ομάδας που έπαιζε ένα συνηθισμένο παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο αντίπαλος του, όμως, έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο και όλα τα όπλα να τον σημαδεύουν μετά το αποκλεισμό από την Σιένα. Τελικά το γεγονός ότι οι πράσινοι είχαν το περιθώριο να χάσουν, τους έκανε πιο χαλαρούς και κάθε φορά που επέστρεφαν από τον πάγκο στο παρκέ χρειαζόντουσαν χρόνο για να μπουν στο πνεύμα του αγώνα, δυσκολευόντουσαν να ματσάρουν το πάθος με το οποίο έπαιζε ο Ολυμπιακός!

Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς φάνηκε να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να νικήσουν στο ΣΕΦ με την βοήθεια της ζώνης και τις επινοήσεις του προπονητή τους, όπως έγινε στην σειρά με την Μπαρτσελόνα. Καμία σχέση δεν είχε το ντέρμπι των αιωνίων με αυτά τα παιχνίδια. Οι προπονητές έκαναν ένα βήμα πίσω και μίλησαν οι προσωπικότητες των παικτών, ο δυναμισμός στις προσωπικές μονομαχίες και ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά οι στιγμές που οι αθλητές και των δύο ομάδων έπαιξαν στηριγμένοι στο ένστικτο τους, παρά στην τακτική που είχε συμφωνηθεί πριν τον αγώνα.

Γι’ αυτό το μπάσκετ επαφών –προφανώς ο Ολυμπιακός έπαθε και έμαθε από την σειρά με την Σιένα- Ο Παναθηναϊκός δεν έμπαινε έτοιμος στο παιχνίδι. Χρειαζόταν χρόνο για να προσαρμοστεί και έδινε στον αντίπαλο του την ευκαιρία να ξεφεύγει στο σκορ. Μετά έβρισκε τον τρόπο να πλησιάζει και να βρίσκεται σε θέση να κλέψει το ματς… Κάπως έτσι γράφτηκε το σενάριο του αγώνα του Σαββάτου και με αυτό τον τρόπο οδηγήθηκε το ματς στην παράταση.

Ο Ομπράντοβιτς από γύρισε από το πρώτο δεκάλεπτο την άμυνα του σε ζώνη 3-2 με προσαρμογές και αυτή η τακτική του βγήκε. Ελάχιστες φορές νικήθηκε συντεταγμένα η άμυνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο (στα δύο τρίποντα του Χαλπερίν και σε μια συνεργασία ανάμεσα στους Ερτσεκ και Γλυνιαδάκη). Είχε όμως πρόβλημα στην συλλογή των αμυντικών ριμπάουντ και από εκεί σκόραρε ο Ολυμπιακός.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ πιο επιθετικά στην άμυνα, άλλαξε η εικόνα του αγώνα και η ζώνη χρησιμοποιήθηκε για λιγότερο χρόνο, δίνοντας, όμως λύσεις και πάλι ειδικά στο τέταρτο δεκάλεπτο, όταν οι πράσινοι έκαναν το τελευταίο come back.

Τα επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού φάνηκε να απασχολούν πολύ τον Ομπράντοβιτς, όπως και το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι ανανέωσαν επιθέσεις τους 12 φορές στο πρώτο μέρος ακόμη και όταν χρησιμοποίησε ψηλά σχήματα με τους Τέπιτς, Σάτο, Καϊμακόγλου στην περιφέρεια. Τα πειράματα του Ζοτς ακόμη και όταν κέρδιζαν φάσεις στην άμυνα, δεν έβαζαν καλάθι στην επίθεση με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν οι ερυθρόλευκοι και ο Παναθηναϊκός να χρειάζεται να κυνηγάει στο σκορ.

Στην επανάληψη αυτή η εικόνα άλλαξε. Ο Ολυμπιακός πήρε μόλις τρία επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο και τελικά ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που νίκησε στα ριμπάουντ με 43-38 στο τέλος του ματς. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, χωρίς τον Νίκολας δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο που τους έχει δώσει λύσει στο παρελθόν σε αντίστοιχα ματς, το μακρινό σουτ. Ο Παναθηναϊκός τέλειωσε το ματς με 5/19 τρίποντα και ήταν λίγες οι φορές – με εξαίρεση την τέταρτη περίοδο - που πήρε σκορ έξω από την ρακέτα.Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα των φιλοξενούμενων ήταν τα 23 λάθη, στα οποία τους υποχρέωσε η άμυνα του Ολυμπιακού. Αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχασε ο Παναθηναϊκός.

Από την άλλη μεριά μετά από τόσα χρόνια στην κορυφή ο Παναθηναϊκός δεν έχει χτίσει νοοτροπία refuse to lose. Γι’ αυτό και σε ένα ματς που για μεγάλα διαστήματα έχασε την αγωνιστική του ταυτότητα και την συνηθισμένη του αγωνιστική πειθαρχία στην επίθεση, έβρισκε τον τρόπο να μαζεύει το σκορ και τελικά έφτασε στο σημείο να αστοχήσει εσκεμμένα ο Διαμαντίδης σε βολή φάουλ, για να πάει το ματς στην παράταση. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι σε αυτές τις ανατροπές έπαιζε ρόλο και η νευρικότητα του Ολυμπιακού που έδινε ευκαιρίες στον αντίπαλο του να επανέλθει.

Ο Διαμαντίδης, πάντως, για μια ακόμη φορά έδειξε την κλάση του. Εκανε σχεδόν πάντα αυτό που έπρεπε για να δίνει στην ομάδα του ελπίδες για τη νίκη. Καλή εμφάνιση έκανε και ο Καλάθης που μετά την σειρά με την Μπαρτσελόνα δείχνει ν’ άλλαξε επίπεδο. Επαγγελματικό μπάσκετ έπαιξαν και οι Φώτσης, Μπατίστ, ενώ ο Περπέργλου έδωσε λύσεις, αλλά στην παράταση δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι στο παρκέ του ΣΕΦ δεν έπεσαν αντικείμενα και η ατμόσφαιρα επέτρεψε στους παίκτες να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του αγώνα. Μακάρι να κυλήσουν όλα τα παιχνίδια ανάμεσα στους αιώνιους – ειδικά εκείνα που θα κρίνουν τίτλους – στο ίδιο κλίμα και στα δύο γήπεδα…

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags