Facebook Pixel Τέσσερις φάσεις που φανερώνουν το πρόβλημα
Μπάσκετ
| 2014-11-01 13:10:00

Τέσσερις φάσεις που φανερώνουν το πρόβλημα

Τέσσερις φάσεις που φανερώνουν το πρόβλημα

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναφέρει τέσσερις στιγμές του αγώνα με τη Νεπτούνας οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον Ολυμπιακό του μήνα Οκτωβρίου.

Όπως όλα τα νομίσματα έτσι και η κατάσταση του Ολυμπιακού έχει δύο όψεις. Πριν μπω στο κυρίως πιάτο του blog να ξεκαθαρίσω πως στηρίζω την συγκεκριμένη ομάδα και θα το κάνω πάντα. Επιλογή μου. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως δεν πρέπει να ασκούμε κριτική σε αυτά που βλέπουμε. Καλό θα κάνει η κριτική στον Ολυμπιακό.

Δε γίνεται να υπάρχει ένας άνθρωπος που να είναι ικανοποιημένος από την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού. Όχι δύο. Ένας. Έφυγε ο Οκτώβριος με τραγικό μπάσκετ (όπως καταλάβατε μπήκα στη μία πλευρά του νομίσματος) σε διάρκεια. Δεν ήταν μόνο στην Κλαϊπέντα. Η ομάδα βρίσκεται σε σύγχυση κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο παρκέ. Τα λάθη στο γήπεδο είναι από ανόητα έως… ανόητα. Και δεν αναφέρομαι στις λάθος πάσες τις οποίες καταγράφει η στατιστική, αλλά στις επιλογές στην επίθεση και στην κακή άμυνα που παίζουν.

Η άλλη όψη του νομίσματος καταγράφει το 3/3 στην Ευρωλίγκα. Σε έναν όμιλο εύκολο πάντως, αλλά σκεφτείτε να έχανε τι θα λέγατε. Όχι πως οι νίκες πρέπει να καλύψουν τα προβλήματα. Σε καμία περίπτωση. Αλλά είμαι σίγουρος πως όλοι έχετε πει κάποια στιγμή, «ας νικήσουμε και δεν πειράζει που δεν παίζουν καλά».

Βέβαια ο Ολυμπιακός νίκησε τη Βαλένθια που έτρωγε τριαντάρα σε Κωνσταντινούπολη και Βελιγράδι, την Λαμποράλ που νικάει στο τελευταίο δευτερόλεπτο και τη Νεπτούνας που είναι (όπως μου έστειλε κάποιος κατά τη διάρκεια του ματς) χειρότερη από τη Νέα Κηφισιά. Καλό λοιπόν το γεγονός πως νικάει αρκεί να μην τους κλείσει τα μάτια στα προβλήματα.

Με τη Νεπτούνας υπάρχουν τέσσερις φάσεις οι οποίες καταδεικνύουν την εικόνα του Ολυμπιακού. Τέσσερις φάσεις οι οποίες αποτυπώνουν τη συνολική κατάσταση.

Φάση 1η: Θέλει 4,6’’ για να λήξει η τρίτη περίοδος (53-55) και κάποιος Γκιρτζιούνας κάνει coast to coast, ο Ντάνστον κάνει στην άκρη (!) και ισοφαρίζει με lay up! Η παραμικρή θέληση να τον σταματήσουν. Η παραμικρή συγκέντρωση δεν υπήρχε.

Φάση 2η: Σκορ 66-65. Η Νεπτούνας αστοχεί, επιθετικό ριμπάουντ. ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ με αποτέλεσμα το πανεύκολο 68-65 από τον Γκάλντικας. Η εικόνα κάτω μιλάει μόνη της (την βρήκα στο twitter στον λογαριασμό του rodhig).

Φάση 3η: Σκορ 70-67. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται μία καλή άμυνα αφού το ματς θέλει δύο λεπτά για να λήξει. Κάποιος Μπουτκεβίτσιους περνάει τον Ντάνστον σα σταματημένο, σαν κολώνα, σαν κώνο της τροχαίας, σα να μην υπήρχε και βάζει ανενόχλητος lay up! Καμία προσπάθεια του Αμερικάνου για άμυνα.

Φάση 4η: Σκορ 76-76. 16’’ για τη λήξη και τάιμ άουτ ο Ολυμπιακός. Η τελευταία επίθεση κατέληξε σε τρίποντο του Ντάνστον! Είμαι σίγουρος πως ο Μίλαν Τόμιτς δε σχεδίασε κάτι τέτοιο. Οι παίκτες στράβωσαν τη φάση. Σε μία φάση που δεν έγινε ούτε ένα σκριν. Την πήρε ο Σπανούλης (πάλι καλά που ήταν κι αυτός στο ματς), έκανε πάσα στον Λοτζέσκι, αυτός κλεισμένος στα 7 μέτρα πάσαρε στον Ντάνστον ο οποίος για άγνωστο λόγο επίσης βρισκόταν στα 7 μέτρα. Τελευταία επίθεση μετά από τάιμ άουτ για να πάρεις τη νίκη ήταν αυτό.

ΥΓ: Ο Κώστας Σλούκας είναι ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού όλο αυτό το διάστημα. Το παλικάρι δημιουργεί, σκοράρει, βγάζει ενέργεια, αλλάζει τη ροή των παιχνιδιών με το που μπαίνει, βγάζει φρεσκάδα στο παρκέ. Αλήθεια τι γίνεται με την ανανέωσή του; Ο μόνος Έλληνας που έχει ξεμείνει αφού ανανέωσαν Πρίντεζης και Μάντζαρης.

ΥΓ 2: Μάντζαρης είπα. Η Νέα Κηφισιά επέλεξε να τον παίξει under στα pick ‘n’ roll όπως φάνηκε στον πίνακα στα αποδυτήρια. Η Νεπτούνας του έδωσε τρία σουτ ανενόχλητα και αστόχησε. Γενικά οι αντίπαλοι ρισκάρουν με το σουτ του. Έχει 4/12 στην Ευρωλίγκα και τα 12 είναι καλές επιλογές αφού είναι μόνος του. Μήπως να μένουμε στο γήπεδο καμιά ώρα περισσότερη να κάνουμε καμιά 300ρια τρίποντα; Είναι μία λύση γιατί ο Ολυμπιακός ξοδεύτηκε αρκετά το καλοκαίρι για να τον κρατήσει και τον χρειάζεται διότι ο Βαγγελάκης μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας. Και δεν είναι πια παιδάκι. Ολόκληρος άντρας με δύο Ευρωλίγκες και έναν υπερβολικά καλό μισθό.

ΥΓ 3: Ο Μπράιαντ Ντάνστον είναι ο χειρότερος αμυντικός ψηλός που έχω να δω από ένα ματς του Λάζαρου Παπαδόπουλου στη Σιένα το 2011.

ΥΓ 4: Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να ψάχνει για προπονητή.

ΥΓ 5: Ο Τόμιτς κάνει λάθη όπως κάθε άνθρωπος που δουλεύει, αλλά του αξίζουν 1000 συγχαρητήρια διότι κουμαντάρει ένα φουρτουνιασμένο καράβι στην πιο δύσκολη στιγμή κι ενώ το μέλλον του δεν είναι ξεκάθαρο. Άλλος στη θέση του θα πέταγε κάθε ευθύνη από πάνω του και θα περίμενε τον Κολέ, τον Μαρκόπουλο και τον Φρατέλο (προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο Αμερικανός προτάθηκε απλά).

ΥΓ 6: Τέσσερα airball θυμάμαι εγώ. Μπορεί να έγινε και κανένα ακόμη. Ήμαρτον. Ο Πέτγουεϊ δύο χρόνια δεν κάνει τίποτα άλλο στην επίθεση από το να σουτάρει τρίποντα και να καρφώνει στον αιφνιδιασμό. Μόλις κάνει δύο ντρίμπλες μπερδεύεται και πέφτει κάτω. Και δεν το φοβάται το τρίποντο, το μπουμπουνάει κανονικότατα. Στην παράταση είχε 0/3 σε διάστημα δύο λεπτών.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags