Facebook Pixel Δεν πάει άλλο με Σάκοτα…
| 2015-12-17 13:52:00

Δεν πάει άλλο με Σάκοτα…

Δεν πάει άλλο με Σάκοτα…

Το γυαλί με τον Ντρ.Σάκοτα ράγισε στην ΑΕΚ και δεν ξανακολλά.Κακές επιλογές, επιτυχίες των ανταγωνιστών και ατυχείς δηλώσεις, τον εκθέτουν και καθιστούν αναπόφευκτο το διαζύγιο. Γράφει ο Χρ.Ρομπόλης.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Ντράγκαν Σάκοτα έχει προσφέρει στην ΑΕΚ. Άλλωστε του ανήκει μεγάλο μερίδιο στην τελευταία μεγάλη επιτυχία της ομάδας, το πρωτάθλημα του 2002, που ώρες-ώρες μοιάζει τόσο κοντινό κι άλλες τόσο μακρινό. Όμως φτάνει κάποια στιγμή που απλώς μια σχέση πολύ απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί και το διαζύγιο μοιάζει μονόδρομος…

Η ΑΕΚ αποκλείστηκε από το Eurocup πληρώνοντας όσα είχαν αναφερθεί σε αυτή τη στήλη εδώ και εβδομάδες. Και δεν φταίνε ασφαλώς οι θεωρίες συνομωσίας που επικαλέστηκε ο προπονητής της εξαπολύοντας μια πρωτοφανή επίθεση στη Γαλατάσαραϊ, έστω κι αν οι απορίες για τα αλλοπρόσαλλα αποτελέσματά της δεν είναι παντελώς αβάσιμες. Για τον αποκλεισμό της ΑΕΚ δεν φταίει κανένας περισσότερο από όσο οι επιλογές που έγιναν. Η ομάδα χτίστηκε λάθος και επιδιορθώθηκε μερικώς σε άκαιρη στιγμή. Συνοπτικά:

-ο ποιοτικός πλην νευρικός (και λίγα λέμε) Όρτον έφυγε για να έρθει ο αθλητικός αλλά ανεπαρκέστατος μπασκετικά Ανοσίκε και να φύγει για να έρθει ο χρήσιμος Μαυροειδής που είχε… απορριφθεί το καλοκαίρι.

-ο σούτινγκ γκαρντ σε συσκευασία πλέι μέικερ Γουόρεν στηρίχτηκε όταν δεν έπρεπε και όταν άρχισε να αποδίδει υποφερτά αντικαταστάθηκε από τον Άρμστεντ, που ήρθε τραυματίας και παραλίγο να φύγει, ενώ όταν προέκυψε η ευκαιρία Κούπερ προστέθηκε στη γραμμή γκαρντ και λίγο έλειψε να αποπεμφθεί λόγω απειθαρχίας.

-οι δύο τελευταίοι εντάχθηκαν στο δυναμικό της ομάδας στα μισά της διαδρομής του Eurocup, με αποτέλεσμα η ομάδα να έχει ανενεργούς στην Ευρώπη τους δύο γκαρντ πάνω στους οποίους επιχειρεί τώρα να «ξαναχτιστεί».

-ο Καλαμπόκης αποκτήθηκε αρχικά για να καλύψει το κενό του τραυματία Κάρτερ κι έφτασε στα 37 του να παίζει για 20+ λεπτά.

-ο φέρελπις Σκραμπ παραμένει για ανεξήγητο λόγο στο ρόστερ καλύπτοντας θέση κοινοτικού παρότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή.

-οι εξαγγελίες περί ανανέωσης έχουν μείνει στη θεωρία, καθώς κανείς από τους ταλαντούχους νεαρούς που αποκτήθηκαν (Μωραΐτης, Άτιτς, Τσαλμπούρης, Καμαριανός) δεν έχουν πάρει παρά δευτερόλεπτα συμμετοχής και… αν.

Για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τον προπονητή. Γιατί αν πέρσι ο Ντράγκαν Σάκοτα ανέλαβε την ομάδα μεσούσης της περιόδου και με ρόστερ που δεν μπορούσε πια να αλλάξει ολοκληρωτικά παρότι η έλευση Μάκη Αγγελόπουλου διαμόρφωσε νέα δεδομένα, φέτος ο κόουτς είχε την ομάδα στα χέρια του από την αρχή, έκανε τις επιλογές του και επωμίζεται-συνεπώς-το βάρος της ευθύνης για το αποτέλεσμα.

Οι επιτυχίες Άρη και ΠΑΟΚ έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση του προπονητή αφού οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και αμείλικτες.

Οι μεν «κίτρινοι» με μισό και λιγότερο μπάτζετ, αλλά με στοχευμένες μεταγραφές, σαφή αγωνιστικό προσανατολισμό από τον εξαιρετικό Πρίφτη και καμία προσθαφαίρεση στο ρόστερ τους προκρίθηκαν από έναν εξίσου δύσκολο όμιλο ως πρώτοι, είναι φαβορί για την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα έχοντας νικήσει την ΑΕΚ με διαφορά στο ΟΑΚΑ, είναι στα ημιτελικά του Κυπέλλου αποκλείοντας την «Ένωση» και έχουν καταφέρει να κερδίσουν έναν κόσμο που διψούσε για επιτυχίες κι έχει καθοριστική συμβολή σε αυτές της νέας προσπάθειας.

Ο δε ΠΑΟΚ με υποπολλαπλάσιο προϋπολογισμό, οικονομική αδυναμία να καλύψει τα κενά που ήταν ευδιάκριτα από την αρχή της σεζόν, περιμένοντας τα «δώρα» του Σαββίδη για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες και με πενιχρή συμπαράσταση από τον κόσμο του, χάρη στη μαεστρία του Μαρκόπουλου, τη νοικοκυροσύνη του Πρέλεβιτς και των συνεργατών του, αλλά και το πάθος των παικτών του, έφτασε να περνά στους «32» του Eurocup, ένα βήμα από τον τελικό του Κυπέλλου (μιας και παίζει με τον αήττητο Φάρο στα ημιτελικά) και μια ανάσα από μεγάλες νίκες επί Ολυμπιακού στην Πυλαία και Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ.

Ακόμη περισσότερο, όμως, από όλα τα παραπάνω, ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι έκθετος για όσα δήλωσε μετά τη νίκη επί της Νεπτούνας. Σεβαστό να νιώθει πικρία όταν μια μερίδα οπαδών υπερβαίνει τα όρια και βρίζει τον ίδιο και την οικογένειά του ή μηδενίζει έναν άνθρωπο που πρόσφερε πανθομολογούμενα στην ιστορία της ΑΕΚ. Όμως το «τσουβάλιασμα» όλων των οπαδών είναι μέγα λάθος κι ακόμη μεγαλύτερο η ευθεία επίθεση και ο ανοιχτός «πόλεμος», που μόνο ηρεμία δεν προσφέρει σε μια ομάδα που την έχει τόση ανάγκη. Η πλειοψηφία των φιλάθλων της ΑΕΚ τον στήριξε, του έδωσε χρόνο, αλλά δεν είδε αποτελέσματα και η δυσαρέσκειά της, εφόσον εκδηλώνεται σε κόσμια πλαίσια, πρέπει να είναι σεβαστή.

Το γυαλί δείχνει να έχει ραγίσει για τα καλά και φαίνεται πως δεν επιδέχεται συγκόλληση. Μοιάζει καλύτερο ΑΕΚ και Ντράγκαν Σάκοτα να χωρίσουν τώρα, προτού ειπωθούν εκατέρωθεν πράγματα που θα στιγματίσουν μια συνεργασία που πρέπει να μείνει στην ιστορία για τις επιτυχίες που χάρισε κι όχι για ένα καταπώς φαίνεται αναπόφευκτα και μη αναστρέψιμα κακό τέλος στη δεύτερη θητεία του.

Πηγή: SportFM.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags