Facebook Pixel Η Εθνική της επόμενης μέρας
| 2016-07-04 20:59:00

Η Εθνική της επόμενης μέρας

Η Εθνική της επόμενης μέρας

Δεν περιμέναμε το αποτέλεσμα του αγώνα με το Ιράν για να συζητήσουμε για την Εθνική. Αλίμονο, να θεωρηθεί επιτυχία η νίκη επί ενός αδύναμου αντιπάλου. Γράφει ο Γιώργος Κογκαλίδης 

Εμείς έχουμε ψηλά την "επίσημη αγαπημένη" και δεν πρόκειται να κατεβάσουμε ποτέ χαμηλά τον πήχη, μόνο και μόνο για να περνάμε με άνεση και να πανηγυρίζουμε. Άρα, εξ αρχής ζητούμενο, ήταν να δούμε αυτό το "νέο μείγμα" και τον τρόπο που λειτουργεί.

Η εικόνα είναι καλή, αλλά το δείγμα δεν είναι ασφαλές. Κι όταν λέω "καλή εικόνα", περισσότερο ενδιαφέρομαι για το Ευρωμπάσκετ του 2017 και λιγότερο για το αν θα προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς οι μικροί πρέπει να… μεγαλώσουν κι αυτό γίνεται ΜΟΝΟ όταν παίρνουν παιχνίδια στα πόδια τους. Όχι τόσο στην Εθνική, όσο στα σωματεία τους.

Η Εθνική έβγαλε ενέργεια κι αυτό δεν είναι αφύσικο. Έχει τα παιδιά με τα πνευμόνια, τα γρήγορα πόδια, τη δίψα για διάκριση. Κι η ενέργεια είναι το ένα ζητούμενο, συνολικά για το σύγχρονο μπάσκετ.

Ο Φώτης Κατσικάρης μπορεί να επενδύσει στην αμυντική στοχοπροσήλωση των παικτών του. Άλλωστε για τους παίκτες των "αιωνίων" είναι… τρόπος ζωής, τα αδέλφια Αντετοκούνμπο έχουν όλα τα προσόντα (ταχύτητα, αλτικότητα, ενέργεια, πάθος, δίψα, αυταπάρνηση κι ακόμα χαίρονται που είναι εκεί, το διασκεδάζουν) κι ας μην έχουν βασικές αρχές αμυντικής λειτουργίας.

Το ότι κρατήσαμε τους Ιρανούς στους 53 πόντους δεν σηματοδοτεί εικόνα από το μέλλον. Όμως, μπορούμε να παίξουμε σκληρή άμυνα, γιατί έχουμε παίκτες με… χαιρούκλες, με γρήγορα πόδια, με πνευμόνια. Παιδιά που δεν διστάζουν να βουτήξουν στο παρκέ, που τρέχουν να καλύψουν τον συμπαίκτη τους, που πάνε σε όλα τα ριμπάουντ, σ' όλες τις διεκδικούμενες μπάλες.

Ηγέτης με την κλασική έννοια δεν υπάρχει, παίκτης που να ξεχωρίζει από απόσταση όχι, αλλά πολλοί παίκτες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα και να δημιουργήσουμε ένα αξιόμαχο σύνολο, που όχι μόνο μπορεί να φτάσει ψηλά, αλλά θα βγάλει και… γούστα πάνω στο παρκέ.

Με αυτά τα παιδιά μέσα, είναι δεδομένο πως θα έχουμε πολλές φάσεις για το "Top5" και στις δύο πλευρές του γηπέδου, όμως οι αγώνες δεν κερδίζονται με highlights, αλλά με οργανωμένο μπάσκετ. Αυτό δύσκολα θα το βγάλουμε στις σοβαρές αναμετρήσεις, είναι επισφαλής τρόπος επίθεσης το… "τρεχάτε ποδαράκια μου", δεν είμαστε τόσο σίγουροι για τις επιλογές μας στο "σετ παιχνίδι", όμως είπαμε…

Ας ετοιμάσουμε την Εθνική της επόμενης μέρας κι αν στην πορεία μπορούμε να πάρουμε κάτι, ας μην το αφήσουμε να πέσει κάτω. 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags