Facebook Pixel Philippines Madness (BINTEO)
| 2011-07-20 13:15:00

Philippines Madness (BINTEO)

Philippines Madness (BINTEO)

Στις Φιλιππίνες το μπάσκετ είναι θρησκεία! Η τρέλα των Φιλιππινέζων για το άθλημα. Το πρωτάθλημα που διεξάγεται σε ένα γήπεδο, η υπεραιωνόβια παράδοση και οι 105 πόντοι του Χάρις
 

Ζουν και αναπνέουν για μπάσκετ στις Φιλιππίνες. Η ασιατική χώρα ήταν από τις πρώτες στον κόσμο που έλαβαν την ευλογία του Δόκτωρα Τζέιμς Νέισμιθ, του ανθρώπου που ανακάλυψε το άθλημα το 1891.

Μόλις 7 χρόνια αργότερα η πορτοκαλί μπάλα έφτασε στις Φιλιππίνες. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο σπορ τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο σε μία αγορά που αριθμεί 94 εκατ. κατοίκους.

Το πρωτάθλημα στις Φιλιππίνες απαρτίζεται από 10 ομάδες, οι οποίες λαμβάνουν την υποστήριξη χορηγών εταιριών. Πρόκειται για την πρώτη και αρχαιότερη λίγκα στην Ασία και την δεύτερη παλαιότερη μετά το ΝΒΑ. Οι κανονισμοί του πρωταθλήματος αποτελούν ουσιαστικά ένα κράμα από το καταστατικό της FIBA και του ΝBA.

Παγκόσμια Καινοτομία της PBL (Philippine Basketball League) το γεγονός πως όλες οι αναμετρήσεις της κανονικής περιόδου διεξάγονται σε ένα συγκεκριμένο γήπεδο. Πρόκειται για το "Αρανέται Κολίζεουμ" στην Κεζόν Σίτι.

Σε περίπτωση που το "Αρανέται Κολίζεουμ" δεν είναι διαθέσιμο, τότε ως εφεδρικά γήπεδα χρησιμοποιούνται τα "Κουνέτα Άστροντομ" στο Πασάι, "Ινάρες Σέντερ" στο Αντίπολο και "Ινάρες Σπορτς Αρίνα" στο Πάσιγκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως την δεκαετία του '50 οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονταν στις πιο ισχυρές εθνικές ομάδες του πλανήτη, έχοντας κατακτήσει δύο διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο Πρωτάθλημα Ασίας (1951, 1954).

Το 1992, ο πρώην παίκτης του ΝΒΑ, αλλά και του Παπάγου, Τόνι Χάρις με τη φανέλα των Σουίφτ Μάιτι Μίτις σκόραρε 105 πόντους κόντρα στην Τζινέμπρα Σαν Μιγκέλ με την ομάδα του να επικρατεί 151-147. Πρόκειται για ακατάρριπτο ρεκόρ στο πρωτάθλημα της χώρας.

Το σλόγκαν του πρωταθλήματος είναι: "Atin 'To" που μεταφράζεται στα ελληνικά, "είναι δικό μας". Είναι τέτοιο το πάθος των Φιλιππινέζων για την πορτοκαλί μπάλα, που η εταιρία Solar Entertainment προχώρησε στη σύσταση τηλεοπτικού σταθμού προκειμένου να μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο αγώνες μπάσκετ. Πρόκειται για το Basketball ΤV!

Οι Σαν Μιγκέλ Μπίρμεν είναι η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στη χώρα (18) με την Αλάσκα Έϊσις να ακολουθεί με 13.

Χρέη μάνατζερ στην εθνική ομάδων των Φιλιππίνων εκτελεί ο Σέρβος κόουτς, Ράικο Τόρομαν, ο οποίος στο παρελθόν πέρασε από τον πάγκο του Παγκρατίου αλλά και του Κεραυνού Στροβόλου.

Δείτε στιγμιότυπα από το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ της Ασίας.

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags