Facebook Pixel Το διαμάντι (Κουφός) και ο χρυσός (Μαγκέτι)
| 2011-08-13 07:43:00

Το διαμάντι (Κουφός) και ο χρυσός (Μαγκέτι)

Το διαμάντι (Κουφός) και ο χρυσός (Μαγκέτι)

Ο Κώστας Κουφός είναι ένας διαμάντι, που μοιάζει εντελώς ακατέργαστο για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Αλλά η αδυναμία του στην τακτική - σε άμυνα και επίθεση - δεν πρέπει να υπερτερήσει του τεράστιου ταλέντου που τον συνοδεύει. Γιατί ο 22χρονος σέντερ, δεν είναι απλά το μέλλον της Εθνικής. Μπορεί να αποτελέσει και ένα όπλο που κανείς δεν υπολογίζει, στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

Φυσικά και δεν σημαίνει τίποτα η εμφάνισή του απέναντι στην Πολωνία. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο Κουφός αποτελεί πολυτέλεια για την ομάδα. Εχει εξελιχθεί σε πεντάρι που γεμίζει τη ρακέτα, έχει δυναμώσει πάρα πολύ χάρη στο πρόγραμμα που ακολουθεί στο ΝΒΑ, έχει διατηρήσει την επαφή του με το καλάθι. Ναι, δεν σουτάρει όπως το 2007, όταν τον γνωρίσαμε ως Εφηβο, αλλά μέσα στη ρακέτα μπορεί να τελειώσει τις φάσεις.

Η Εθνική πρέπει να επενδύσει στον Κώστα Κουφό. Σαφώς και θα κερδίσει περισσότερα στο μέλλον, αλλά επιμένουμε ότι είναι σε θέση να βοηθήσει άμεσα. Το σίγουρο δε, είναι πως αν απογοητευτεί και φέτος, δεν πρόκειται να ξανάρθει να παίξει για την Εθνική. Κι αν χαθεί ο Κουφός για την Ελλάδα, θα είναι έγκλημα.

Στόχος της επίσημης αγαπημένης είναι το Λονδίνο. Οπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες, η θέση στην 6αδα που στέλνει στο Προολυμπιακό ισοδυναμεί με υπέρβαση. Οποιος δεν το βλέπει αυτό, είναι προφανές ότι δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας. Ομως το 2011 υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για την Εθνική. Μπορεί να κτίσει την ομάδα του μέλλοντος.

Αν συνδυαστεί η παρουσία της επόμενης γενιάς της Εθνικής με την 6αδα, το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο. Αν γίνει η ανανέωση και δεν έρθει η θέση στην 6αδα, η Ελλάδα θα έχει αποκομίσει τουλάχιστον εμπειρίες που θα τις βρει μπροστά της στο μέλλον. Αν δεν γίνει ανανέωση και δεν έρθει και μια θέση στην 6αδα, θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό.

Δεν είναι μόνο ο Κουφός. Είναι ο Κώστας Παπανικολάου που στα 21 του αλλάζει επίπεδο. Είναι ο Κώστας Σλούκας που στην ίδια ηλικία δείχνει τις ηγετικές του τάσεις. Είναι και ο Βαγγέλης Μάντζαρης, που κι αυτός στα 21 του ξεχωρίζει. Είναι ο πλέι μέικερ του μέλλοντος. Βάλτε και τον... έμπειρο 22αρη Νικ Καλάθη που θα παίξει στην τρίτη μεγάλη του διοργάνωση και θα αντιληφθείτε γιατί μιλάμε για την Εθνική της επόμενης δεκαετίας. Μην ξεχνάμε τον 24χρονο Μάικ Μπράμος, αλλά και τους υπόλοιπους που έρχονται. Κατσίβελης, Χρυσικόπουλος, Λαρεντζάκης και οι Παίδες. Ναι μεν πήραν την 11η θέση, αλλά υπάρχουν τρομερά ταλέντα. Διαμαντάκος, Χαραλαμπόπουλος, Σταμάτης και πολλοί άλλοι. Και οι 97ηδες θα είναι η επόμενη μεγάλη φουρνιά απ' ό,τι λένε οι προπονητές. Οταν ακριβώς θα χρειαστεί να αλλάξει η σκυτάλη.

Μην νομίζετε ότι ο Βαλέριο Μπιανκίνι είπε λόγια του αέρα στην ιταλική τηλεόραση. Παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα, η παραγωγή συνεχίζεται. Το μπάσκετ έχει γερές βάσεις γιατί έχει κατακτήσει την Ελλάδα. Και η Εθνική πρέπει να δείξει το δρόμο. Τα μετάλλια και οι επιτυχίες δεν είναι τα πάντα. Είναι ευπρόσδεκτες, αλλά το κοινό ξέρει να ξεχωρίζει. Η νέα Εθνική έχει αποκτήσει ήδη φίλους γιατί έχει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα και ταιριάζει στον ψυχισμό του Ελληνα.

ΥΓ: Ο ΠΑΟΚ έχει πολλές πιθανότητες να πάρει τον Κόρεϊ Μαγκέτι. Ισως τις επόμενες ώρες να κλείσει ο παίκτης. Κι αν το κάνει το μεγάλο κόλπο ο Δικέφαλος, στην Πυλαία θα αναβιώσουν χρυσές στιγμές από το παρελθόν του ΠΑΟΚ. Ακόμα και ένα μήνα να προλάβει να καθίσει ο ΝΒΑερ, η δουλειά θα έχει γίνει. Και το όνομα της ομάδας θα έχει ακουστεί και στην Ευρωλίγκα μπορεί να προκριθεί ο ΠΑΟΚ. Ας οδηγήσει τον Δικέφαλο σε αυτή την υπέρβαση ο Μαγκέτι και μετά ας επιστρέψει στους Μπόμπκατς!

Πηγή: superbasket.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags