Facebook Pixel Sportdog.gr | Ο Έλληνας Ζαγκλής Νο. 1 στο παγκόσμιο μπάσκετ!
| 2018-12-07 18:05:00

Ο Έλληνας Ζαγκλής Νο. 1 στο παγκόσμιο μπάσκετ!

Sportdog Team
Ο Έλληνας Ζαγκλής Νο. 1 στο παγκόσμιο μπάσκετ!

Τεράστια υπόθεση για το ελληνικό μπάσκετ: ο Ανδρέας Ζαγκλής ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της FIBA, η οποία είχε μείνει ορφανή μετά την απώλεια του Πάτρικ Μπάουμαν.

Ο κύβος ερρίφθη: η FIBA αποφάσισε να δώσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της στον Ανδρέα Ζαγκλή, σε μια σπουδαία ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό.

Ο θάνατος του Πάτρικ Μπάουμαν σε ηλικία 51 ετών στις 13 Οκτωβρίου 2018 βύθισε σε πένθος την παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ, αλλά και την «πορτοκαλί» κοινότητα στο σύνολό της. Ο Μπάουμαν ήταν ένας νέος άνθρωπος, που είχε διαδεχθεί τον Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς στην πιο σημαντική θέση της FIBA και όλοι πίστευαν σε εκείνον. Ο ξαφνικός χαμός του συγκλόνισε. 

Η FIBA δεν είχε προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση, αφού είχε «επενδύσει» στις ιδέες και την εργατικότητα του Μπάουμαν, όμως έπρεπε να κινηθεί γρήγορα, αλλά και σωστά, για να βρει τον επόμενο Γενικό Γραμματέα της. Πρόκειται για μια θέση που... κινεί τα νήματα και τα λάθη στην επιλογή του νέου προσώπου απαγορεύονταν. Ύστερα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις, η θέση αυτή δόθηκε στον 38χρονο Έλληνα δικηγόρο Ανδρέα Ζαγκλή, έναν άνθρωπο με εξαιρετικά μοντέρνα ματιά στα πράγματα που απασχολούν την παγκόσμια μπασκετική κοινότητα. 

Το who is who του

Ο Ζαγκλής εργαζόταν στη παγκόσμια ομοσπονδία ως Νομικός της Σύμβουλος από τον Ιούνιο του 2016, έπειτα από εννέα χρόνια θητείας ως εξωτερικός συνεργάτης της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ενώ στο παρελθόν έχει αναλάβει πολλές υποθέσεις. Μάλιστα, μία από αυτές, που είχε φέρει το όνομά του στο προσκήνιο για τα ελληνικά media, ήταν η υπερασπιστική γραμμή της Ατλέτικο Μαδρίτης στο CAS στην έφεση για την τιμωρία απαγόρευσης μεταγραφών το 2017. Μεταξύ άλλων στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον Τσάμπι Αλόνσο, τον Χάβι Μαρτίνεθ και τον Αρτούρο Βιντάλ στις υποθέσεις των μεταγραφών τους στη Μπάγερν, ενώ πέραν της Ατλέτικο έχει συνεργαστεί και με ποδοσφαιρικά κλαμπ όπως η Φενέρμπαχτσε, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Ήταν επίσης γραμματέας σε σημαντικές υποθέσεις του  CAS

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πρόσφατα παρακολούθησε το πρόγραμμα Leadership in Corporate Counsel στο Harvard Law School (ΗΠΑ). Είναι άριστος γνώστης τριών γλωσσών (αγγλικά, ισπανικά, ελληνικά), ενώ μιλάει γαλλικά και γερμανικά. Να σημειώσουμε πως ο Ζαγκλής μαζί με τον Παντελή Δεδέ είχαν γράψει το βιβλίο «Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάννης», που κυκλοφόρησε το 2006 από την «Νομική Βιβλιοθήκη». Την περίοδο που συνεργαζόταν με τον Δεδέ εκπροσώπησε μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες της Ελλάδας, όπως ο Μιχάλης Κακιούζης και ο Γιώργος Σιγάλας, καθώς επίσης και τον σπουδαίο Λιθουανό διεθνή, Αρβιντας Ματσιγιάουσκας.

Ο 38χρονος, πάντως, έχει και... μπασκετικό παρελθόν, αφού ήταν παίκτης, προπονητής και διοικητικός παράγοντας. Αγωνίστηκε στα Μελίσσια (1990-1995), προτού πάει στο Μαρούσι, αλλά εγκατέλειψε το μπάσκετ το 2001, λόγω σοβαρών τραυματισμών στον ώμο. Παράλληλα, όμως, είχε ξεκινήσει την προπονητική του ενασχόληση. Το 2001 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ευρωπαϊκούς Πανεπιστημιακούς Αγώνες, στο Αβέιρο της Πορτογαλίας ως μέλος της ομάδας μπάσκετ, αλλά τραυματίστηκε ξανά και έκανε την τρίτη του επέμβαση. Είναι ο ιδρυτής της ομάδας Ερμής Μελισσίων και ο δημιουργός της Ακαδημίας του συλλόγου. Το 2011 ήταν αυτός που οργάνωσε την ένωση του Ερμή με την ομάδα των Μελισσίων. 

Στα χέρια του Ζαγκλή η σημαντικότερη θέση της FIBA

Πρόκειται για έναν νέο, μορφωμένο και φιλόδοξο άνθρωπο, με την FIBA να «επενδύει» ξανά στο... νέο αίμα της και να θέλει να βρει τον κατάλληλο «τιμονιέρη», σε μια περίοδο με ανοιχτά μέτωπα. Η ευκαιρία που παρουσιάζεται στον Ζαγκλή είναι σπουδαία και ο Έλληνας δικηγόρος που ζούσε για χρόνια στη Γερμανία καλείται να αναλάβει μία από τις πιο δύσκολες και σημαντικές θέσεις στο εσωτερικό της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Με βάση το οργανόγραμμα της παγκόσμιας ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, ο Γενικός Γραμματέας είναι αυτός που ουσιαστικά θεωρείται ο ισχυρός άνδρας και ο διοικητικός ηγέτης της FIBA.

Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι η θέση του Γενικού Γραμματέα αξίζει να σημειώσουμε πως στο παρελθόν μόνο τρεις άνθρωποι είχαν περάσει από αυτην: ο Ρενάτο Ουίλιαμς Τζόουνς (1932-1976), ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς (1976-2003) και ο Πάτρικ Μπάουμαν (2003-2018). Ο Ζαγκλής, λοιπόν, θα γίνει ο 4ος Γενικός Γραμματέας στην ιστορία της παγκόσμιας ομοσπονδίας. 

Φυσικά, όλοι καταλαβαίνουν πόσο σπουδαία είναι αυτή η είδηση όχι μόνο για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά για τον ελληνικό αθλητισμό στο σύνολό του. Ένας Έλληνας νομικός θα βρεθεί σε μια «θέση - κλειδί» της FIBA, την ώρα που ο Πατρίκ Κομνηνός είναι CEO στο Basketball Champions League. 

Το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται στην ελίτ και σε επίπεδο παραγόντων και η εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ομοσπονδίας σημαίνει πολλά.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Ανδρέας Ζαγκλής είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Κεντρικού Γραφείου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Η αποστολή είναι ξεκάθαρη: Να μεγαλώσουμε το μπάσκετ παγκοσμίως και να ενώσουμε την μπασκετική κοινότητα.

Προσωπικά θα  υπηρετήσω αυτή την αποστολή έχοντας στο μυαλό μου τις αξίες της FIBA και την πλούσια ιστορία της. Η FIBA θα συνεχίσει να εργάζεται χέρι με χέρι με της Εθνικές Ομοσπονδίες για τα προγράμματα του αντρικού και γυναικείου μπάσκετ, για τα δύο Ολυμπιακά αγωνίσματα που έχει, όπως επίσης και να υποστηρίζει το μπάσκετ σε καρότσι. 

Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον θα πρέπει να είμαστε μοντέρνοι διαχειριστές, συνετοί ρυθμιστές και άψογοι διοργανωτές, προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των υψηλών απαιτήσεων που έχει η οικογένεια του μπάσκετ και κυρίως οι παίκτες, οι ομάδες, οι Λίγκες, οι φίλαθλοι και οι συνεργάτες μας».

Ο πρόεδρος της FIBA, Οράσιο Μουρατόρε, μιλώντας για την εκλογή του Ανδρέα Ζαγκλή είπε: 

«Είμαι ευτυχής που επιλέξαμε τον 4ο Γενικό Γραμματέα μέσα από την δοικητική ομάδα που είχαμε ήδη. Ο Αντρέας, ένα αυθεντικό μπασκετικό πρόσωπο, γνωρίζει πολύ καλά τη δομή και την οργάνωσή μας και είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της στρατηγικής της FIBA. Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του για να κάνει το μπάσκετ την πιο δημοφιλή αθλητική κοινότητα στον κόσμο». 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags