Facebook Pixel Το 2005 στοιχειώνει τους Γάλλους
| 2011-09-14 23:06:00

Το 2005 στοιχειώνει τους Γάλλους

Το 2005 στοιχειώνει τους Γάλλους

Οι Πάρκερ, Ντιό, Ζελαμπάλ και Πιετρούς έζησαν από… πρώτο χέρι την ανατροπή της Ελλάδας επί της Γαλλίας το 2005 και εύχονται να μην ζήσουν τα ίδια στη Λιθουανία.

Οι τέσσερις παίκτες που αγωνίστηκαν στην επική ανατροπήτ ης Ελλάδας στον ημιτελικό του Βελιγραδίου θυμήθηκαν το 2005 και ευχήθηκαν να μην έχει ο προημιτελικός του Κάουνας την ίδια κατάληξη. O αναμφισβήτητος ηγέτης της εθνικής Γαλλίας, Τόνι Πάρκερ θέλει να οδηγήσει τη χώρα του σε μια διάκριση και η Ελλάδα στέκεται και πάλι μπροστά του. Ο άσος των Σαν Αντόνιο Σπερς δήλωσε πριν το ματς με την «επίσημη αγαπημένη» τη θέληση του για νίκη, αλλά χωρίς διάθεση ρεβάνς.

- Με ποιο σκεπτικό προσεγγίζετε τον προημιτελικό με την Ελλάδα;
«Πλέον αρχίζει ένα διαφορετικό πρωτάθλημα. Για να έχει αξία η καλή μας πορεία μέχρι τώρα, θα πρέπει να κερδίσουμε την Ελλάδα. Είναι σαν το ΝΒΑ. Μπορεί να είσαι καταπληκτικός στην κανονική περίοδο, αλλά αν δεν κερδίζεις στα play offs, δεν έχει σημασία».

- Είσαι ικανοποιημένος που αντίπαλος είναι η Ελλάδα;
«Συνέβη να είναι η Ελλάδα, δεν το επιλέξαμε εμείς. Παίζουμε πάντα με στόχο τη νίκη. Χάσαμε από την Ισπανία κι έτσι βρήκαμε στο δρόμο μας τους Έλληνες. Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι και να δώσουμε συνέχεια στην περιπέτειά μας σε αυτή τη διοργάνωση».

- Η προϊστορία με την Ελλάδα δεν είναι και τόσο καλή...
«Δεν έχει σημασία να μιλάμε για το παρελθόν. Κάθε ήττα σε βοηθά να γίνεις καλύτερος στο μέλλον. Είμαστε εδώ χάρη σε όλες τις εμπειρίες από το παρελθόν. Δεν χρειάζεται να σκέφτομαι για ρεβάνς, προκειμένου να έχω κίνητρο. Και μόνο η προοπτική της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες αρκεί. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή το εμπόδιο για μας, αλλά το μυαλό μου είναι στον τελικό μας στόχο».

- Είχες πει στον πρώτο γύρο ότι δεν σου αρέσουν οι Ιταλοί. Τι λες για τους Έλληνες;
«Δεν μισώ τους Έλληνες, όπως δεν μισώ και τους Ιταλούς. Η Ελλάδα έχει μία καλή ομάδα, μας κέρδισαν το 2005 και το 2006. Απλώς εμείς φέτος τα πάμε καλύτερα επειδή έχουμε περισσότερη εμπειρία».

- Τι παιχνίδι περιμένεις να γίνει;
«Όλοι ξέρουν την Ελλάδα και πώς παίζει. Θα θελήσουν να κατεβάσουν και να ελέγξουν το ρυθμό, ενώ θα είναι σκληροί στην άμυνα. Εμείς θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ταχύτητά μας, να επιτεθούμε και να επιβάλουμε το δικό μας παιχνίδι».

- Αλλάζει κάτι επειδή αυτή τη φορά φαβορί θεωρείται η Γαλλία;
«Η πίεση είναι ίδια. Το 2005 και το 2006, παρότι η Ελλάδα ήταν το φαβορί, πιστεύαμε πως μπορούσαμε να κερδίσουμε. Και θα το είχαμε κάνει αν δεν γινόταν ό,τι έγινε το 2005 στα τελευταία 40 δευτερόλεπτα του ημιτελικού. Το ίδιο σκεφτόμαστε και σήμερα. Σε ένα ματς όλα είναι πιθανά».

- Είναι το αυριανό το πιο σημαντικό παιχνίδι σου με την εθνική Γαλλίας;
«Σίγουρα είναι σημαντικό. Δεν ξέρω αν είναι το πιο σημαντικό όμως, γιατί το 2011 και το 2012 δεν θα είναι οι τελευταίες μου σεζόν με την εθνική. Ελπίζω να έρθουν πολύ πιο σημαντικά ματς για να παίξω στο μέλλον».

- Πού πιστεύεις πως θα κριθεί το παιχνίδι;
«Θα κριθεί στο ποιος το θέλει περισσότερο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το 100% Δεν ανησυχώ. Είμαστε έτοιμοι».

- Ανησυχείς για το γεγονός ότι δεν έχεις παίξει τις τελευταίες έξι ημέρες;
«Δεν υπάρχει πρόβλημα. Το έχω συνηθίσει και στο Σαν Αντόνιο και δεν με απασχολεί. Αντίθετα, αισθάνθηκα καλά που ξεκουράστηκα μετά από τόσα συνεχή ματς μέσα σε λίγες ημέρες».

- Δείχνεις πιο προσηλωμένος από ποτέ στην εθνική...
«Πράγματι. Πάντα είχα υψηλό κίνητρο, αλλά είναι αλήθεια πως αυτό χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει. Φέτος πέρασα περισσότερο χρόνο με τους συμπαίκτες μου. Είμαι ακόμη πιο αφοσιωμένος στην επίτευξη του στόχου μας. Ειλικρινά πιστεύω πως φέτος είναι η χρονιά μας. Τουλάχιστον το ελπίζω».

Ντιό: «Δεν επηρεαζόμαστε από το 2005»

Οι αναμνήσεις από το Βελιγράδι είναι έντονες και στον Ντιό που υπογράμμισε πως «όλοι ξέρουν πώς χάσαμε το 2005. Ήταν μία ήττα και σίγουρα θα τη θυμόμαστε. Ήμασταν καλύτεροι για 39 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα, αλλά στο τέλος χάσαμε ένα ματς που είχαμε στο χέρι. Δεν έπρεπε να το επιτρέψουμε αυτό. Πλέον όμως χρησιμοποιούμε αυτή την ανάμνηση σαν εμπειρία για να μην επαναληφθεί το ίδιο πάθημα. Ό,τι συνέβη τότε δεν μας επηρεάζει την ψυχολογία. Έχουν περάσει έξι χρόνια άλλωστε. Στο ματς της Πέμπτης είναι άλλες οι συνθήκες και διαφορετικές οι ομάδες».

Ζελαμπάλ: «Η πιο άσχημη ανάμνηση της καριέρας μου το 2005»

Ο Μίκαελ Ζελαμπάλ δήλωσε για τον προημιτελικό με την Ελλάδα πως «θα μπορούσαμε να είχαμε νικήσει στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ το 2005, αλλά χάσαμε. Όποτε σκέφτομαι την Ελλάδα, αυτό το παιχνίδι μού έρχεται στο μυαλό. Δεν θυμάμαι πολλά από τότε, παρά μόνο πως προηγούμασταν με επτά πόντους 40'' πριν το τέλος, αλλά χάσαμε. Στο τέλος τα πήγαμε χάλια. Μας μένει μία πικρία. Είναι η πιο άσχημη ανάμνηση της καριέρας μου. Θα μπορούσαμε εκείνη τη χρονιά να ήμασταν εμείς πρωταθλητές Ευρώπης αντί της Ελλάδας. Πιστεύω πως πρέπει να έχουμε αυτό το παιχνίδι στο μυαλό μας την Πέμπτη και να πάρουμε ρεβάνς. Αυτή τη φορά πρέπει να τα καταφέρουμε. Όχι μόνο όσοι ήμασταν τότε στην ομάδα, αλλά και εκείνοι που δεν ήταν. Ο Μπατούμ μού είπε πως έβλεπε το ματς από την τηλεόραση και είχε τρελαθεί».

Πιετρούς: «Ακόμα γυρίζει στο μυαλό μου το 2005»

Ο Φλοράν Πιετρούς τόνισε ενθυμούμενος το Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου πως «όλοι θυμόμαστε τι έγινε το 2005. Χάσαμε μία τεράστια ευκαιρία να φτάσουμε στον τελικό. Οι τελευταίες εικόνες του αγώνα ακόμη γυρίζουν στο μυαλό μου. Ακόμη και τώρα είναι ένα τραύμα για μένα. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι σπουδαίο, αλλά πιστεύω πως μας στοίχισε η έλλειψη εμπειρίας. Τώρα αν κερδίζαμε ένα ματς με διαφορά επτά πόντων κι απέμεναν 40 δευτερόλεπτα, θα κερδίζαμε δέκα φορές στις δέκα. Πιστεύω πως αυτή η ήττα μπορεί να μας βοηθήσει. Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει κάτι τέτοιο».

ΠΗΓΗ: www.gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags