Facebook Pixel "Έτσι το σηκώσαμε - Όνειρο με Ντομινίκ - Εξωπραγματικός Καλάθης - Γιατί έφυγε ο Ολυμπιακός;"
| 2019-04-11 13:30:00

"Έτσι το σηκώσαμε - Όνειρο με Ντομινίκ - Εξωπραγματικός Καλάθης - Γιατί έφυγε ο Ολυμπιακός;"

του Γιώργου Κτενά
"Έτσι το σηκώσαμε - Όνειρο με Ντομινίκ - Εξωπραγματικός Καλάθης - Γιατί έφυγε ο Ολυμπιακός;"

Τρομερός Οικονόμου για Παρίσι, Σκοτ, Πιτίνο, Ρεάλ. Δε χάνεται!

Την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού, στο Παρίσι με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα πριν από ακριβώς 23 χρόνια (11/04/1996), θυμήθηκε μέσω του sportdog o Νίκος Οικονόμου. 

Ο παλαίμαχος άσος αναφέρθηκε σε όλη την πορεία μέχρι την κορυφή, την παρουσία του Μάλκοβιτς, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο του Ντομινίκ Ουίλκινς από τον Φεβρουάριο και μετά στο Τριφύλλι.

Μίλησε με θερμά λόγια για τη σημερινή ομάδα, την απόδοση του Νικ Καλάθη και την παρουσία του Ρικ Πιτίνο στην άκρη του πάγκου, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στον Ολυμπιακό το τελευταίο διάστημα.  

"Ήταν έντονο το συναίσθημα όταν κατακτήσαμε το πρώτο ευρωπαϊκό, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε ακόμα με αυτό το θέμα μετά από 23 χρόνια. Δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει τότε, εμείς απλώς θέλαμε να κερδίσουμε το παιχνίδι. Μετά, όταν σταματάς καταλαβαίνεις τι έχεις πετύχει. Υπήρχε πίεση από τις δύο προηγούμενες χρονιές, αλλά είχαμε κάνει τρομερά παιχνίδια μέχρι να φτάσουμε στο Final 4. Θυμάμαι ένα παιχνίδι με την Μπολόνια στο ΟΑΚΑ, κεκλεισμένων των θυρών, το οποίο μας έδωσε την πρόκριση και παίξαμε με την Μπενετόν. Κάναμε καθαρή νίκη εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Final 4 και στον τελικό βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την Μπαρτσελόνα", ήταν το αρχικό σχόλιο του Ν. Οικονόμου στο sportdog και στη συνέχεια συμπλήρωσε για τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, αρχιτέκτονα εκείνης της επιτυχίας για τον Παναθηναϊκό:

"Είχαμε τον κορυφαίο προπονητή στην Ευρώπη, για να προετοιμάσει καλά την ομάδα. Είχαμε γίνει ομάδα, με ρόλους κ.λπ. Κατάφερε να έχουν ενεργό ρόλο παιδιά από τον πάγκο. Ήταν πάντα έτοιμοι και πάντα απαραίτητοι. Η συνεισφορά των παιδιών από τον πάγκο ήταν σημαντική. Είναι σημαντικό να υπάρχουν παίκτες από τον πάγκο που βοηθάνε για να γίνει το κάτι παραπάνω. Αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας".

"Όνειρο ο Ντομινίκ - Απλός άνθρωπος ο Σκοτ"

Σε εκείνη την ομάδα υπήρχε και ένας παίκτης-αστέρι, ο Ντομινίκ Ουίλκινς. Κατευθείαν από το ΝΒΑ, ως ενεργό και φτασμένο μέλος, η έλευσή του στην Ελλάδα είχε προκαλέσει παγκόσμιο θέμα.

"Ο Ντομινίκ είχε περάσει μια περίοδο πολύ περίεργη στην αρχή, ήταν τελείως διαφορετικά σε σχέση με όσα είχε συναντήσει στο ΝΒΑ. Όταν προσαρμόστηκε στα ευρωπαϊκά δεδομένα, όμως, μας βοήθησε πολύ. Αλλά μέχρι τότε υπήρχαν διάφορα θέματα στην ομάδα, μέχρι να μάθει πώς σκέφτεται ο Μάλκοβιτς. Το τελευταίο τρίμηνο όμως ήταν σε τρομερή κατάσταση. Εμείς είχαμε γνωρίσει κι άλλες μεγάλες προσωπικότητες στον Παναθηναϊκό, υπήρχαν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης. Αλλά το να έχεις συμπαίκτη τον Ντομινίκ ήταν όνειρο. Η κλάση του ήταν διαφορετική, αλλά ήταν απλός με όλους. Ήμασταν η ομάδα του, δεν είχε τουπέ ή κάτι τέτοιο. Το ίδιο και ο Μπάιρον Σκοτ, ο οποίος ήταν επίσης μεγάλο αστέρι, είχε 4 πρωταθλήματα με τους Λέικερς όταν είχε έρθει! Αλλά ήταν απλοί άνθρωποι, βοηθούσαν στον κοινό στόχο που είχαμε".

Κύριε Οικονόμου, πώς βλέπετε τη σημερινή ομάδα του Παναθηναϊκού;

"Βιώνει μια τεράστια επιτυχία με την πρόκριση στην 8άδα της Ευρωλίγκας, γεγονός για το οποίο αν μιλούσαμε 3 μήνες πριν δύσκολα θα το πίστευε κάποιος. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε και παίζει ωραίο μπάσκετ, με άλλη φιλοσοφία βέβαια. Νομίζω ότι κάθε παίκτης έχει τον ρόλο του, αλλά από εκεί και πέρα δεν φτάνει μόνο η πρόκριση. Επιθυμία όλων είναι να βρεθεί στο Final 4".

"Τρομερή ψυχολογία ο Παναθηναϊκός με Ρεάλ"

Πιστεύετε ότι μπορεί να το κάνει με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης;

εν είναι εύκολο, μακάρι να το κάνει και να περάσει τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η οποία έχει πλεονέκτημα έδρας. Βέβαια, κι ο Ολυμπιακός πέρσι είχε πλεονέκτημα έδρας με τη Ζαλγκίρις, αλλά είδατε τι έγινε. Δεν υπάρχει εύκολο ματς σε αυτή τη φάση και ίσως το πλεονέκτημα της έδρας να μην είναι και τόσο σημαντικό. Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλά, έχει τρομερή ψυχολογία, κι αυτό μετράει πολύ".

Πώς σχολιάζετε την παρουσία του Καλάθη;

"Είναι ο μισός Παναθηναϊκός! Είναι εξωπραγματικά όσα κάνει στο γήπεδο. Να σκεφτείς ότι είναι παίκτης που δεν σουτάρει, δεν είναι το προσόν του αυτό δηλαδή. Αλλά κάνει ευτυχισμένους όλους τους συμπαίκτες του. Αμυντικά τον έχουμε δει να μαρκάρει τους καλύτερους, ενώ είναι παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί για 38-39 λεπτά! Αυτό είναι εξωπραγματικό".

Η άποψή σας για τον Πιτίνο ποια είναι;

"Ο Πιτίνο είναι θρύλος του μπάσκετ. Επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, όμως, είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό λειτουργεί ως προπονητής της εξέδρας. Με αποτέλεσμα να τον έχουν αμφισβητήσει πριν ακόμα έρθει στη χώρα μας για να δουλέψει. Εγώ τι να πω; Τα έργα και η προσφορά του μιλάνε από μόνα τους και δείχνουν τι μπορεί να καταφέρει".



"Χαλασμένο μυαλό ο Ολυμπιακός - Δεν μου αρέσει αυτό που γίνεται"

Πλην του Παναθηναϊκού έχετε φορέσει με επιτυχία τη φανέλα και του Ολυμπιακού. Πώς βλέπετε όσα συμβαίνουν στην ομάδα;

"Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι συμβαίνει στον Ολυμπιακό. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι θετικό με το να φύγει από το πρωτάθλημα. Δεν θα κάνει καλό τέτοια εξέλιξη τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στον ίδιο τον Ολυμπιακό, νομίζω. Όλα αυτά κάνουν κακό πρώτα στην ομάδα. Ασχολούνται όλοι με πράγματα που δεν πρέπει και η ομάδα έχει χαλασμένο μυαλό. Όταν φεύγεις από ντέρμπι, όταν δεν κατεβαίνεις σε ντέρμπι, πώς θα λειτουργήσουν οι παίκτες; Φαντάζομαι ότι όλα αυτά γίνονται με σχεδιασμό, όχι για έναν εγωισμό, γιατί τον Ολυμπιακό τον ακολουθούν 5 εκατ. οπαδοί". 

Υπάρχει εξήγηση για όλα αυτά;

"Πιστεύω ότι μια καλή ομάδα δείχνει αδυναμία όταν ασχολείται με όλα αυτά τα πράγματα. Ο δυνατός Ολυμπιακός έμπαινε στο γήπεδο και κέρδιζε. Βέβαια, παίζουν ρόλο και οι απουσίες. Το να λείπει ο Σπανούλης και ο Στρέλνιεκς είναι πολύ σημαντικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση εμένα δεν μου αρέσει αυτό που γίνεται". 

Υπάρχουν και διάφορα σενάρια για τη διοικητική σύνθεση της ΚΑΕ την επόμενη μέρα.

"Σίγουρα κάτι έχει χαλάσει την ομάδα. Υπήρχαν αποτελέσματα που δεν ήρθαν. Ο αποκλεισμός από την Ευρωλίγκα έχει επηρεάσει, επίσης, πολύ την ομάδα. Πριν από 2-3 μήνες μιλούσαν για πρόκριση στο Final4. Αλλά όλα άρχισαν στην ομάδα μετά την αποχώρηση από το Κύπελλο, από τότε και μετά άρχισαν τα προβλήματα, τα σενάρια, όλα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη-φωτιά: Στην Ελλάδα ο μάνατζερ του παικταρά - Φήμες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags