Facebook Pixel Sportdog.gr | Ξέσπασμα παλιού Παναθηναϊκού για το ελληνικό μπάσκετ: «Πρέπει να βρεθεί λύση»
| 2019-05-19 10:54:00

Ξέσπασμα παλιού Παναθηναϊκού για το ελληνικό μπάσκετ: «Πρέπει να βρεθεί λύση»

Sportdog Team
Ξέσπασμα παλιού Παναθηναϊκού για το ελληνικό μπάσκετ: «Πρέπει να βρεθεί λύση»

Ποιος μίλησε ανοικτά για όσα συμβαίνουν.

Για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ μίλησε ο Νίκος Χατζηβρέττας με αφορμή τον τελικό του Final Four της Βιτόρια ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Ανατολού Εφές. Στη συνέχεια, ο άλλοτε παίκτης του Ηρακλή, του Παναθηναϊκού και του Άρη αναφέρθηκε στη συνεργασία του που είχε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την παρουσία του στον Παναθηναϊκό.

Επίσης δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στην εθνική ομάδα και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τέλος στο project που «τρέχει» στον Εύοσμο.

Αναλυτικά, όσα είπε ο Νίκος Χατζηβρέττας στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 94,6:

ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Εφές Ανατολού αποτελούν το ζευγάρι του μεγάλου τελικού. Πιστεύεις ότι οι Ρώσοι θα πανηγυρίσουν την όγδοη Ευρωλίγκα τους ή ήρθε η ώρα των Τούρκων για το πρώτο τους τρόπαιο;

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλές προβλέψεις για τέτοια παιχνίδια, γιατί μιλάμε για κορυφαίες ομάδες. Δεν υπάρχουν φαβορί και το μόνο που ευχόμαστε είναι γίνει ένα καλό παιχνίδι ώστε να το χαρεί και ο κόσμος. Από την μια υπάρχει μια πολύ έμπειρη ομάδα με πολλές παραστάσεις και βαριά φανέλα, ενώ από την άλλη μια ομάδα με δίψα για να κατακτήσει αυτό το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Αν το δούμε ψυχρά, μάλλον η ΤΣΣΚΑ έχει πλεονέκτημα λόγω εμπειρίες και παραστάσεων των παικτών της. Από εκεί και πέρα είναι ένα παιχνίδι που όλα μπορούν να συμβούν».

Έχεις συμμετάσχει σε τέσσερα Final Four με Παναθηναϊκό και ΤΣΣΚΑ. Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται μια ομάδα για να κερδίσει δυο νοκ-άουτ αγώνες και τι πρέπει να προσέξει;

«Αυτά είναι παιχνίδια τακτικής και ψυχολογίας. Είναι ομάδες που παίζουν όλη την σεζόν σε υψηλό επίπεδο γιατί έτσι έχουν μάθει. Από την αρχή της σεζόν παίζουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αντιμετωπίζουν το κάθε παιχνίδι το ίδιο και αυτό είναι μια νοοτροπία που έχουν οι μεγάλες ομάδες».

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρέθηκε στο 18ο Final Four της καριέρας του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να περάσει στον μεγάλο τελικό. Τι είναι αυτό που έχεις να θυμάσαι από την συνύπαρξη μαζί του;

«Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο κόουτς Ομπράντοβιτς και την τρομερή ικανότητα του σαν προπονητής, σαν προσωπικότητα, καθώς εμπνέει, έχει τρομερές γνώσεις πάνω στο παιχνίδι και είναι ένα τεράστιο όνομα, Δεν είναι τυχαίες οι 18 παρουσίες σε Final Four και οι εννιά κατακτήσεις. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά λόγια, αφού πολλές φορές για ανθρώπους σαν αυτόν μιλάνε τα πράγματα από μόνα τους. Τόσο η σταδιοδρομία του, όσο και ο τρόπος που παίζει η κάθε ομάδα του, επιθετικά και με μόνο στόχο την νίκη, το ότι προσαρμόζετε ανάλογα με την «εποχή», ανάλογα με το ρόστερ και το ότι είναι πάντα εκεί, σημαίνει πολλά».

Ο Παναθηναϊκός τον οποίο υπηρέτησες για έξι χρόνια και κατέκτησες πολλά τρόπαια εντός και εκτός συνόρων μαζί του, έχει να βρεθεί από το 2012 σε Final Four. Ποιος πιστεύεις είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό και ποια ήταν τα συναισθήματα σου, που ο σύλλογος σε τίμησε για την προσφορά σου πριν λίγο καιρό;

«Το να με τιμήσει ένας τόσο μεγάλος σύλλογος είναι τεράστια τιμή. Πέρασα έξι χρόνια στην ομάδα, είχαμε καταπληκτικό κλίμα και καταπληκτική ομάδα, με όλη την σημασία της λέξης. Ήταν μεγάλη εμπειρία που βρέθηκα σε ένα τέτοιο κλαμπ και ακόμα μεγαλύτερη η χαρά μου που το βοήθησα κάθε μέρα στο γήπεδο να τα δίνει όλα, να παίζει καλό μπάσκετ, να θέλει να κερδίζει και να το καταφέρνει στα περισσότερα ματς. Το ότι είναι μακριά από το Final Four τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι δεν είναι και εύκολο να είσαι συνέχεια εκεί, καθώς παίζουν πολλά ρόλο. Οι ομάδες του εξωτερικού που πρωταγωνιστούν έχουν πολύ μεγάλα μπάτζετ, ο Παναθηναϊκός το έχει ρίξει σε ένα επίπεδο. Τα χρήματα λοιπόν παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, οι προσθήκες στο ρόστερ επίσης και αν η ομάδα άλλες χρονιές είχε καλή χημεία, αυτό τον καιρό ψάχνει να την βρει, αφού μεγάλα ονόματα σταμάτησαν λόγω ηλικίας και προσπαθεί να ξαναπατήσει στα πόδια του. Το να είσαι στην Ελλάδα πρώτος είναι πιο εύκολο, το να είσαι στην Ευρώπη θέλει πολλά πράγματα μαζί και σίγουρα υπομονή όταν αλλάζουν οι γενιές. Με αρκετή υπομονή λοιπόν, πιστεύω ότι θα επανέλθει εκεί».

Ποια είναι η άποψή σου για την κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στο ελληνικό μπάσκετ και αν πιστεύεις σύντομα θα μπορέσει να βρεθεί μία λύση;

«Πρέπει να βρεθεί μία λύση σε αυτή την άσχημη κατάσταση, νομίζω είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι και επιχειρηματίες όσοι ασχολούνται με τον επαγγελματικό ελληνικό αθλητισμό. Πρέπει να επικρατήσει ηρεμία, σύνεση για το καλό του αθλητισμού και του μπάσκετ γιατί όλοι οι σύλλογοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον για να μπορεί να γίνεται ένα καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Εμείς αυτό το ξεχνάμε, αλλά αυτό προέχει. Ελπίζω να επικρατήσει η ηρεμία, το καθαρό μυαλό και η λογική».

Έχεις αγωνιστεί με το εθνόσημο στο στήθος σε αρκετές διοργανώσεις και μας έχεις προσφέρεις στιγμές χαράς όπως με το Ευρωπαϊκό του 2005 και τη νίκη απέναντι στην Αμερική. Ποια η πρόβλεψή σου για την πορεία της Εθνικής στο Παγκόσμιο της Κίνας και για ποιο λόγο πιστεύεις απέχουμε σχεδόν μια δεκαετία από το βάθρο;

«Όπως είπα και πριν η Εθνική δεν είναι εύκολο να αλλάζει γενιές, η ομάδα έχει εξαιρετικούς παίκτες. Δεν είναι εύκολο, καθώς και με την δική μου εμπειρία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε πάντα επιτυχίες, υπήρχε μια μεγάλη χρονική περίοδος που ήμασταν χωρίς επιτυχία. Αυτό δεν σήμαινε ότι δεν ήταν καλοί παίκτες. απλώς δεν είχε βρεθεί η κατάλληλη στιγμή. Τα τουρνουά αυτά χρειάζονται τύχη σε κάποιο βαθμό και συγκυρίες αλλά και όλη η ομάδα να πιάσει μια καλή απόδοση. Η ομάδα έχει μέταλλο, έχει καλούς παίκτες και νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να τα καταφέρει».

Ελπίζουμε στο Παγκόσμιο της Κίνας να βρεθεί ένα από τα βασικά στελέχη της Εθνικής, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος και επίσημα είναι ανάμεσα στους τρεις υποψήφιους για το βραβείο του MVP στο ΝΒΑ. Πιστεύεις ότι θα καταλήξει στα χέρια του;

«Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα είναι ο MVP, αλλά όλοι είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε έναν τέτοιο αθλητή, που μας εκπροσωπεί και μας διαφημίζει. Δεν μας διαφημίζει μόνο αγωνιστικά αλλά και έξω από τα παρκέ, με πολύ καλή συμπεριφορά και εξαιρετική νοοτροπία. Μπράβο του για τα όσα έχει πετύχει και για το ελληνικό μπάσκετ είναι μία πολύ μεγάλη διαφήμιση και είμαστε όλοι δίπλα του, όπως και σε όσα παιδιά θα φορέσουν το εθνόσημο το καλοκαίρι και όλα θα πάνε καλά».

Πλέον μετά το τέλος της μπασκετικής σου καριέρας γνωρίζουμε ότι με δική σου πρωτοβουλία δημιούργησες στον Εύοσμο την ακαδημία ΔΕΚΑ (Α) και ασχολείσαι προπονητικά σε αναπτυξιακές ηλικίες. Πες μας για αυτό το εγχείρημά σου.

«Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια μαζί με όλους τους συνεργάτες εδώ στον Εύοσμο κι έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. Το όνειρό μου ήταν να ασχοληθώ με το αναπτυξιακό κομμάτι, κάτι που αγαπάω πολύ και έχω αφοσιωθεί σε αυτό. Προσπαθώ μαζί με τους υπόλοιπους προπονητές να μπορέσουμε να χτίσουμε μια ομάδα η οποία θα παράγει καλούς αθλητές, σωστούς ανθρώπους και προσωπικότητες και έχουμε στήσει μια ομάδα ξεκινώντας από τις ακαδημίες μέχρι την ανδρική που συμμετέχει στη Γ Εθνική κατηγορία, με στόχο τα παιδιά που βγαίνουν από την ακαδημία να αγωνίζονται. Ήδη αγωνίζονται επτά παίκτες ερχόμενοι από την ακαδημία μας και ο στόχος είναι αυτός. Πάμε καλά και πιστεύω να 'χουμε το κουράγιο και τη δύναμη για να συνεχίσουμε το ίδιο».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags