Facebook Pixel Ολυμπιακός - Τζέρεμι Έβανς: Η συνέντευξη που θα διαβάσεις μόνο στο sportdog!
| 2019-06-09 12:35:00

"Xωρίς ποιότητα ο Έβανς, καλύτερος Έλληνας ο Όγκαστ - Αυτόν θέλουν στον ΠΑΟ, για να δούμε Πιτίνο..."

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Xωρίς ποιότητα ο Έβανς, καλύτερος Έλληνας ο Όγκαστ - Αυτόν θέλουν στον ΠΑΟ, για να δούμε Πιτίνο..."

Σούπερ ανάλυση από τον Στέφανο Δέδα. "Ο Κόνιαρης είναι...".

Ολυμπιακός - Τζέρεμι Έβανς: Δύο ονόματα παικτών που αγωνίζονται στην Τουρκία έχουν κυκλοφορήσει στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, για την ενίσχυση της φροντ λάιν του πειραϊκού συλλόγου.

Ο λόγος για τον Τζέρεμι Έβανς της Νταρουσάφακα και τον γνωστό μας από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, Ζακ Όγκαστ, της Γαλατάσαραϊ.

Ένας από τους ανθρώπους τους αντιμετώπισε ως αντίπαλος τους δύο παίκτες στο τούρκικο πρωτάθλημα είναι ο Στέφανος Δέδας. Ο προπονητής του Κολλεγίου Μπαχτσέσεχιρ ανέλυσε στο sportdog τις δύο περιπτώσεις, αλλά και αυτή του Αντώνη Κόνιαρη που σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι κλεισμένος από τους Ερυθρόλευκους.

"Είναι παίκτης μαχητικός, δεν έχει ιδιαίτερη ποιότητα, αλλά με τον τρόπο που αγωνίζεται πάντα έχει impact στο παιχνίδι του", λέει για τον Έβανς, ενώ για τον Όγκαστ τονίζει: "Από άποψη στρατηγικής αξίζει, είναι μία καλή λύση για τον Ολυμπιακό".

Παράλληλα, ο πρώην assistant coach των ΠΑΟΚ, ΜΕΝΤ, Ηρακλή, Ρεθύμνου, ΟΦΗ, Άρη, Εθνικής Σλοβενίας, Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και Γκαζιάντεμπ, μίλησε για την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά και την ενίσχυση που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός. "Αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να πάρει ψηλούς παίκτες, οι οποίοι σουτάρουν", υπογραμμίζει και υποστηρίζει πως θέλει να δει τον Ρικ Πιτίνο να χτίζει το Τριφύλλι από την αρχή.

Πώς βλέπετε το ελληνικό μπάσκετ από την Τουρκία όπου εργάζεστε;

"Εγώ είμαι 9 χρόνια εκτός Ελλάδας. Παρακολουθώ όμως το ελληνικό πρωτάθλημα. Το βασικότερο είναι το κακό όνομα που έβγαλε φέτος η λίγκα με όσα συνέβησαν στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Δεν είναι κρυφό ότι δημιουργήθηκε αρνητικό αντίκτυπο. Από την άλλη όμως κρατώ και τα θετικά του ελληνικού μπάσκετ. Υπάρχουν αρκετά καλές ομάδες με πολλές επιλογές ξένων, όπως ο Προμηθέας, ο Χολαργός και ο Ήφαιστος. Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό όσον αφορά τις ομάδες που έπαιζαν για τη σωτηρία. Κανείς δεν εγκατέλειψε. Βλέπω και αρκετά καλά στοιχεία στο καθαρό μπασκετικό κομμάτι πλην της κορυφής. Βλέπω καλούς προπονητές και παρά τα μικρά μπάτζετ καλές επιλογές παικτών. Νομίζω, ότι σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, παρότι έχουμε τη μιζέρια, ότι δεν είμαστε καλοί. Δεν υπήρχαν οικονομικά προβλήματα. Οι ομάδες απλώνονται μέχρι εκεί που τους παίρνει. Νομίζω ότι γενικά είναι καλή η εικόνα του πρωταθλήματος".

Η διαφορά όμως με την Τουρκία που είστε εσείς είναι τεράστια... Πού την εντοπίζετε;

"Αν εξαιρέσεις 1-2 ομάδες που είχαν προβλήματα στο να κατέβουν στο πρωτάθλημα, όπως η Εσκί Σεχίρ και η Τράμπζονσπορ, γενικά το πρωτάθλημα κινείται πολύ καλά στην Τουρκία. Όλες οι ομάδες από τη θέση 4 και προς το τέλος της βαθμολογίας είναι περίπου επιπέδου ΑΕΚ. Υπάρχουν σε κάθε μία 5-6 ξένοι που αμείβονται κατά μέσο όρο με 200-250.000 δολάρια. Έχει καλούς ξένους το πρωτάθλημα. Είναι δύσκολη κατηγορία. Βλέπουμε επίσης ότι ο καθένας μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, για παράδειγμα η Μπάνβιτ που κέρδισε δύο φορές τη Φενέρ, ενώ στην Ελλάδα είναι αδύνατο ο Ήφαιστος ή ο Χολαργός να κερδίσει δύο φορές τον Παναθηναϊκό.

Νομίζω ότι στο πρωτάθλημα Τουρκίας το μόνο πρόβλημα είναι η ισοτιμία λίρας-δολαρίου. Επειδή οικονομικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, οι ομάδες κάνουν έναν προϋπολογισμό σε δολάρια και με την ισοτιμία πρέπει να πληρώσουν περισσότερα σε λίρες. Οπότε δεν μπορούν να έχουν σταθερά μπάτζετ λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην οικονομία. Παρ' όλα αυτά οι καλές ομάδες δεν έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν. Φέτος ήταν πολύ σημαντικό που και η Φενέρ και η Εφές βρέθηκαν στο Φάιναλ Φορ. Η παρουσία τους είναι ο καθρέπτης του ελληνικού μπάσκετ. Σημειωτέον ότι το πέτυχαν χωρίς καλούς Τούρκους παίκτες, αλλά έτσι και αλλιώς στην Τουρκία οι πρωταγωνιστές είναι οι ξένοι. Φέτος ήταν μία χρονιά, κατά την οποία και οι δύο κορυφαίες ομάδες πήγαν πολύ καλά".

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Τζέρεμι Έβανς;

"Ο Έβανς είναι καθαρά ένα αθλητικό 4άρι και λίγο 5άρι. Γιατί δεν είναι physical. Αλλά είναι πολύ αθλητικός και ενεργητικός. Είναι ένας παίκτης hustler, όπως λέμε, δηλαδή μαχητικός. Δεν έχει ιδιαίτερη ποιότητα, αλλά με τον τρόπο που αγωνίζεται πάντα έχει impact στο παιχνίδι του. Δηλαδή κάνει κάτι. Εμφανίζει κάτι σε κάθε ματς. Τρέχει καλά το γήπεδο, έχει έφεση στο μπλοκ, μπορεί να σουτάρει και απέξω. Γενικά ήταν ο καλύτερος της Νταρουσάφακα".

Ποια είναι τα αρνητικά του;

"Υπάρχουν δύο θέματα με τον Έβανς. Πρώτον ήταν πρωταγωνιστής σε μία ομάδα που δεν νικούσε στην Ευρωλίγκα. Αυτό λέει πολλά. Δεύτερον είναι 32 χρονών και δεν έχει κάνει κάτι στην Ευρώπη πλην της Χίμκι που αγωνίστηκε για μισή σεζόν. Είναι λίγο ερωτηματικό η σταθερότητά του στην Ευρώπη. Αλλά με τη χρονιά που έδειξε φέτος νομίζω ότι μαζί με τον Πρίντεζη μπορούν να αποτελέσουν ένα δίδυμο 4αριων στον Ολυμπιακό με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Πρίντεζης είναι καλύτερος και έμπειρος σκόρερ. Ο Έβανς περισσότερο αμυντικός και ενεργητικός. Για τα δεδομένα του μπάτζετ του Ολυμπιακού όμως νομίζω ότι είναι μία κίνηση που μπορεί να βοηθήσει".

Είναι καλή λύση ο Ζακ Όγκαστ αν επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό των Πειραιωτών;

"Το παιχνίδι του εξαρτάται από τις δημιουργίες των κοντών. Είναι παίκτης πικ εν ρολ. Είναι αθλητικός, έκανε πολύ καλή χρονιά στη Γαλατά. Είναι καλός ριμπάουντερ, τρέχει καλά στο γήπεδο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερος Έλληνας. Γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι και Έλληνας. Ο Παναθηναϊκός τον δοκίμασε αλλά δεν του βγήκε με την έννοια ότι ήθελαν να φέρουν τον Παπαγιάννη. Εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι Έλληνας νομίζω ότι πρέπει να τον πάρει κάποιος στην Ελλάδα. Έχει προσόντα Αμερικανού ως Αμερικανός με ελληνικό διαβατήριο. Από άποψη στρατηγικής και μόνο αξίζει να έχει θέση στους δύο μεγάλους. Είναι μία καλή λύση για τον Ολυμπιακό".

Ο Κόνιαρης που είναι κλεισμένος, πόσο μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό;

"Είναι ένας παίκτης που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός μέσα στη χρονιά. Ήθελε ένα ενεργητικό πόιντ γκαρντ που να είναι πιεστικός πάνω στη μπάλα και να δίνει ενέργεια, τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στην Ευρωλίγκα. Επειδή δεν μπορούσε να αποκτήσει αυτά τα στοιχεία μέσα στη χρονιά πήρε τον Γουέμπερ και τον Τζέρι. Αποφάσισε με έναν Αμερικάνο να καλύψει τη θέση του μπακ απ πόιντ γκαρντ. Ο Κόνιαρης είναι από τα καλά πόιντ γκαρντ. Έχει πολύ μεγάλη αφοσίωση στο ρόλο του. Και φυσικά όσο περνούν τα χρόνια θα γίνεται και αποτελεσματικότερος στην επίθεση. Αυτήν τη στιγμή είναι μία καλή επένδυση αν τον πάρει ο Ολυμπιακός".

Ο Παναθηναϊκός πού χρειάζεται ενίσχυση;

"Αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να πάρει ψηλούς παίκτες, οι οποίοι μπορούν να σουτάρουν. Θέλει δηλαδή περισσότερους παίκτες τύπου Σίνγκλετον. Με την έννοια ότι πρέπει να ανοίγουν χώρους οι ψηλοί για να μπαίνει ο Καλάθης. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι οι χώροι που δημιουργούνται με τους συνδυασμούς 5αδων που δεν ανοίγουν το γήπεδο για τον Καλάθη. Πρέπει να χτίσει την ομάδα γύρω από τον Καλάθη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει όλοι να απειλούν το σουτ και οι ψηλοί και οι κοντοί δίπλα του, για να μην κλείνει η άμυνα. Το ξέρουν το πρόβλημα και κάθε χρόνο προσπαθούν να το λύσουν. Αν πάρει ο Παναθηναϊκός ψηλούς με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα, δηλαδή να έχουν σουτ και να παίζουν έξω από το καλάθι, νομίζω ότι η ομάδα θα βελτιωθεί αισθητά. Γιατί έχει καλό κορμό Ελλήνων. Έχει τον Θανάση, τον Παπαπέτρου, τον Καλάθη, τον Παπαγιάννη. Ο κορμός πρέπει να πλαισιωθεί με παίκτες ξένους με έφεση στο σουτ και ίσως πιο physical. Δηλαδή ο Λοτζέσκι μπορεί να σουτάρει, αλλά δεν έχει την ενέργεια να είναι σταθερός σε κάθε ματς στην Ευρωλίγκα. Εκεί πρέπει να εστιάσει ο Παναθηναϊκός".

Πώς σας φάνηκε η παρουσία του Πιτίνο στον πράσινο πάγκο;

"Είναι ικανοποιημένοι, όπως φαίνεται, στον Παναθηναϊκό. Το κλίμα είναι καλό γι' αυτόν. Έκανε πολύ καλή δουλειά με το Τριφύλλι στη Regular Season της Ευρωλίγκας με καλό finish. Νομίζω, ότι έδειξε κάποια στοιχεία της φιλοσοφίας του. Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι ομάδα θα χτίσει ο ίδιος από το καλοκαίρι. Πρέπει να τον κρίνουμε από την αρχή, αναλαμβάνοντας μία ομάδα από την προετοιμασία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Ρουκέτες" Αλέφαντου για Αναστασιάδη και Εθνική: "Για γέλια με Φορτούνη - Ανύπαρκτος ο..."!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags