Facebook Pixel Θοδωρής Παπαλουκάς: Να καταλάβουμε το ταβάνι μας
| 2019-09-07 23:38:00

Απίθανες ατάκες Παπαλουκά: «Ο κόσμος υπερκτίμησε την Εθνική – Τρόπος συνύπαρξης με Γιάννη»

Sportdog Team
Απίθανες ατάκες Παπαλουκά: «Ο κόσμος υπερκτίμησε την Εθνική – Τρόπος συνύπαρξης με Γιάννη»

«Να καταλάβουμε το ταβάνι μας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Θοδωρής Παπαλουκάς: Να καταλάβουμε το ταβάνι μας

Πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκανε ο Θοδωρής Παπαλουκάς μετά την ήττα της Εθνικής από τις ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ. Μιλώντας στον ΣΠΟΡ Fm ο βετεράνος άσος στάθηκε στον παράγοντα του άγχος των παικτών, την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και τόνισε ότι χρειάζεται στήριξη.

Για την ήττα από τις ΗΠΑ και τον τελικό πρόκρισης με την Τσεχία: «Αν μας έλεγαν ότι θα παίζαμε για την πρόκριση στους 8 με την Τσεχία θα ήμασταν ευχαριστημένοι. Οι Αμερικανοί είναι πολύ δυνατοί, έχουν εξαιρετικό τεχνικό επιτελείο. Το θέμα είναι ότι πρέπει να καλύψουμε την ήττα από τη Βραζιλία. Υπερτιμήσαμε τις δυνατότητες της ομάδας μας κυρίως λόγω των φιλικών.

Παίξαμε πάρα πολύ καλή άμυνα, αλλά δεν βάλαμε τα σουτ. Αν μας έλεγαν πριν το παιχνίδι ότι θα μας έβαζαν 69 πόντους, θα λέγαμε ότι θα ήμασταν κερδισμένοι. Δεν ήταν ήττα εκτός προγράμματος.

Σίγουρα οι παίκτες τους δεν είναι από το πρώτο ράφι, αλλά είναι σταρ του ΝΒΑ κι έχουν στον πάγκο έναν Πόποβιτς κι έναν Κερ. Ο περισσότερος κόσμος είχε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες της ομάδας μας. Τα παιχνίδια είναι ένα δείγμα και πρέπει να ξέρεις ότι είναι διαφορετικό σε σχέση με όταν παίζεις στο ΟΑΚΑ, με 20.000 κόσμο μαζί σου».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης ήθελε να είναι εδώ, αλλά διαπρέπει σε ένα άλλο μπάσκετ. Στην αρχή είδαμε πως ξεκίνησε το παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο αλλά μετά εκμεταλλεύτηκαν τους κανόνες της FIBA και νομίζω ότι φάνηκε πως είναι δύσκολο. Το θέμα είναι για όλους τους υπόλοιπους να παίζουν καλύτερα για τον Γιάννη και αυτός να αποδίδει καλύτερα μέσω της ομάδας.

Το σημαντικό είναι να κερδίσει η Εθνική. Είναι ομαδικό άθλημα. Να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο συνύπαρξης των παιδιών μαζί με τον Γιάννη για να παίζει η ομάδα καλύτερα. Δεν υπάρχει ομάδα που την κουβαλά ένας παίκτης. Να βρούμε τι φταίει, γιατί στην Ελλάδα ξέρουμε καλύτερα ό,τι δεν κάνουν οι άλλοι. Να καταλάβουμε ποιο είναι το ταβάνι μας. Το ιδανικό είναι να πάμε πιο πάνω από το ταβάνι που έχουμε.

Εχουμε βγει δεύτεροι στον κόσμο και είμαστε με τα μούτρα κάτω όπως φαίνεται σε μια φωτογραφία. Να καταλάβεις που μπορείς να φτάσεις».

Για το παιχνίδι της Εθνικής: «Η Εθνική κατ’ εμέ είναι πολύ καλύτερη στο ανοικτό γήπεδο. Το σετ παιχνίδι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Και οι άλλοι παίζουν μπάσκετ, έχουν σκάουτινγκ, βλέπουν. Οι δικοί μας πρέπει να αφήσουν τον Γιάννη να κάνει αυτό που μπορεί.

Η άμυνα είναι σημαντική. Αν κάνει κακό σουτ ο αντίπαλος, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τον προλάβεις ανοργάνωτο στην επιστροφή του. Υπάρχει όμως και η πιεστική άμυνα. Θα μπορούσε να κατηγορήσει τους Αμερικανούς κάποιος ότι δεν πάνε πουθενά έτσι. Αλλά πήραν το ρίσκο και μας άφησαν τα σουτ».

Για το άγχος που έχει η Εθνική: «Τα παιδιά είναι πιεσμένα κι αγχωμένα γιατί έχουν συνείδηση τι πρέπει να κάνουν. Θέλουν να κάνουν επιτυχία, γι’ αυτό γίνεται. Αυτή η ομάδα έχει πολύ ταλέντο και χρειάζεται μια επιτυχία για να τη βοηθήσει να βγάλει το ταλέντο της. Και σήμερα να κερδίζαμε όμως, πάλι νίκη με την Τσεχία θα θέλαμε. Ισως είναι καλύτερα να κυνηγάμε νίκη με 12 πόντους γιατί έτσι θα ανοίξει το παιχνίδι και μας ταιριάζει καλύτερα.

Εγώ πραγματικά πιστεύω πολύ στα παιδιά. Οποτε έχουμε παίξει με την πλάτη στον τοίχο παίζουμε καλά. Εχουμε ένα καλό ως λαός. Παίζουμε καλύτερα όταν είμαστε πιεσμένοι. Τα παιδιά θέλουν πολύ να κάνουν επιτυχία. Πολλοί θέλουν να βρουν το αρνητικό».

Για το αν θα άλλαζε κάτι στην Εθνική: «Η Εθνική είναι αυτή. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Το θέμα είναι να το πιστέψεις. Κριτική μπορείς να κάνεις, αλλά πρέπει να υπάρχει στήριξη. Τη δεδομένη στιγμή θέλουν μια νίκη με τους Τσέχους για να περάσουν. Εχουν ένα παιχνίδι-τελικό».

Για το πώς χάσαμε από τη Βραζιλία ενώ είχαμε διαφορά 17 πόντων ενώ η Εθνική στην οποία αγωνιζόταν γύριζε τέτοια παιχνίδια: «Όταν τελειώσει ένα παιχνίδι στο ημίχρονο με 20 πόντους, είναι διαφορετικά όταν από -17, πας στο -10. Υπάρχει ελπίδα, λες άλλο ένα ξέσπασμα και γύρισε το παιχνίδι. Είναι το μομέντουμ. Αλλιώς αντιδράς όταν είσαι στο -17 κι αλλιώς στο -10. Κάθε αθλητής είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά. Όλα αφορούν στην εμπειρία. Σε πολλά ματς στη δική μας ομάδα χάναμε 6-7 πόντους και λέγαμε ότι μπορούσαμε να το γυρίσουμε, ότι θα βρίσκαμε τρόπο να το γυρίσουμε. Όμως αυτό το χτίσαμε, δεν υπάρχει με μαγικό ραβδί.

Χτίστηκε αυτό και το επιβάλλαμε και στους άλλους. Στο μπάσκετ πρέπει να περάσεις τα πλεονεκτήματά σου και να αποκρύψεις τα μειονεκτήματά μας. Ακόμα και σήμερα, μετά από 13 χρόνια, αυτό που έχουμε χτίσει είναι ότι ακόμα κι αν πέσεις κάτω, μπορείς να σηκωθείς ξανά».

Για την Τσεχία: «Οι Τσέχοι είναι πάρα πολύ καλή ομάδα και τους λείπει και ο Βέσελι. Είναι αθλητική ομάδα και έχουν ασχοληθεί με το μπάσκετ. Εχουν πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, καλές επιλογές και η Βραζιλία πέρασε πολύ άσχημα. Εχουν ραντεβού με την ιστορία τους, όπως και οι Τούρκοι που έχασαν από τις ΗΠΑ και μετά αποκλείστηκαν. Εχει άλλο ειδικό βάρος το ματς τη Δευτέρας. Ευελπιστώ ότι θα πάμε καλά και περιμένω να πάμε σε πρωτεύοντες και δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς».

Για τις μεγάλες στιγμές της Εθνικής: «Ένα είναι το τρίποντο του Δημήτρη στο Βελιγράδι. Εκείνη τη στιγμή δεν σχεδιάσαμε το τρίποντο. Πήρε την πρωτοβουλία ο Νίκος Ζήσης. Ο Δημήτρης ήταν εκεί και μας έστειλε στον τελικό. Είχαμε ζήσει πολλές τεράστιες στιγμές και χτίστηκε μια παρέα που έζησε πολλά».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags