Facebook Pixel Sportdog.gr | Η τρελή ιστορία του Dennis Rodman
| 2020-04-28 19:32:00

Η τρελή ιστορία του Dennis Rodman

Sportdog Team
Η τρελή ιστορία του Dennis Rodman

Από την περασμένη Κυριακή, όταν και τα δύο νέα επεισόδια του The Last Dance έγιναν διαθέσιμα στο κοινό αρχικά από το ESPN και μετέπειτα από το Netflix, όλος ο (διαδικτυακός) πλανήτης μιλά για τον Dennis Rodman. O αμφιλεγόμενος και ιδιαίτερος τύπος αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους κρίκους στην πανίσχυρη αλυσίδα των Chicago Bulls του Phil Jackson και του Michael Jordan, στην πορεία προς το δεύτερο three-peat του ΝΒΑ, στα 90s. Η ιστορία του, όπως ακριβώς και το image του, έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Ο Dennis Keith Rodman γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο πατέρας του, βεταράνος του Βιετνάμ και πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, Philander Rodman εγκατέλειψε την οικογένεια προτού ο Dennis κλείσει τα τρία, με αποτέλεσμα αυτή να μετακομίσει στο Oak Cliff του Ντάλας. Τα παιδικά του χρόνια είχαν μπόλικη φτώχεια αλλά και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις: Οι δύο αδερφές του, Debra και Kim, ήταν σπουδαία ταλέντα στο μπάσκετ, με την μητέρα του να δίνει περισσότερη σημασία σε αυτές - σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο τον Rodman.

Ο ίδιος πάλι, δεν φαινόταν να το "έχει" ιδιαίτερα με τα σπορ, παίζοντας κυρίως αμερικανικό ποδόσφαιρο, ενώ το ύψος του (ήταν μόλις 1,78 όταν τελείωσε το high school) δεν τον βοηθούσε ιδιαιτέρως να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Όταν τελείωσε το σχολείο έπιασε δουλειά ως νυχτοφύλακας στο Dallas Fort Worth International Airport αλλά τον απέλυσαν όταν αποκαλύφθηκε πως έκλεψε 50 ρολόγια από τα καταστήματα του αεροδρομίου, τα οποία στη συνέχεια χάρισε σε διάφορους τύπους για να "αποκτήσει όνομα στην περιοχή", όπως σημειώνει αργότερα ο ίδιος.

 

Η μητέρα του τον έδιωξε από το σπίτι και για σχεδόν 6 μήνες κοιμόταν στο δρόμο ή σε φίλους. Παράλληλα όμως με το δράμα της ζωής του, άρχισε να ψηλώνει σημαντικά (πήρε 23 πόντους μέσα σε ένα καλοκαίρι), κάτι που τον ώθησε να ασχοληθεί με το μπάσκετ.

Το μικρό μικρό κολέγιο του Τέξας Cooke County College τον εντόπισε και είδε κάτι σε αυτόν, προσφέροντάς του πλήρη υποτροφία. Έμεινε εκεί μόλις ένα εξάμηνο, έχοντας 17,6 π. και 13,3 ρ. κατά μέσο όρο, πριν τα παρατήσει, καθώς κοβόταν συνεχώς στα μαθήματα. Έπειτα, εντελώς ξαφνικά, το κολέγιο Southeastern Oklahoma State αποφάσισε να επενδύσει πάνω του και δικαιώθηκε.

Η παρουσία του εκεί, του άνοιξε και το δρόμο για το ΝΒΑ, όταν στο draft του 1986, επιλέχθηκε στο νο.27 από τους Detroit Pistons. Κατά τη διάρκεια της τριετούς παραμονής του, ο Rodman ανέπτυξε στενή φιλία με τον Byrne Rich, έναν νεαρό που είχε σκοτώσει κατά λάθος τον καλύτερο του φίλο σε κυνηγετικό ατύχημα όταν ήταν 11 ετών. Το Σκουλήκι, παρότι αρχικά αντιμετωπίστηκε με άσχημο τρόπο από τους Riches -βλέπεις ήταν μαύρος και ένας ρατσισμός υπήρχε στην Οκλαχόμα των 80s- βοήθησε τον γιο τους να ξεπεράσει το σοκ, κερδίζοντας την εκτίμησή τους.

 

Το ΝΒΑ, τα Κακά Παιδιά και οι Bulls

Στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη εισήλθε στα 25 του. Από το 1986 μέχρι και το 1993 αγωνίστηκε στους Detroit Pistons, όντας ένα από τα Κακά Παιδιά του Chuck Daly, που κέρδισαν τα πρωταθλήματα του 1989 και του 1990. Όταν ο coach Daly αποχώρησε από το Ντιτρόιτ, έχασε τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε αλλά και τον προστάτευε, με αποτέλεσμα να φύγει και αυτός έναν χρόνο αργότερα με προορισμό τους San Antonio Spurs, οι οποίοι ήθελαν να χτίσουν μία ισχυρή ομάδα γύρω από τον David Robinson, πλαισιώνοντάς τον με εξαιρετικούς ρολίστες όπως οι Dale Ellis, Willie Anderson, Vinny Del Negro και, ασφαλώς, ο Rodman.

Στο Τέξας, άρχισε να δείχνει και τα πρώτα σημάδια "αντισυμβατικής" συμπεριφοράς, με βαμμένα μαλλιά και αλλοπρόσαλλα outfits. Όταν η καριέρα του φαινόταν να παίρνει μία καθοδική τροχιά, οι Chicago Bulls αποφάσισαν να του δώσουν μία ευκαιρία. Φυσικά, σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος και σίγουρα ο κορυφαίος ριμπάουντερ. Ο οργανισμός του Σικάγο θεώρησε πως ο Michael Jordan, ο Phil Jackson αλλά και ο Scottie Pippen, ο οποίος είχε επίσης ζήσει μια δύσκολη ζωή μέχρι τότε, θα μπορούσαν να τον βάλουν στη σωστή τροχιά ώστε να γίνει χρήσιμος για την ομάδα. Η απόδοσή του στο γήπεδο τις τρεις σεζόν που έμεινε στους Ταύρους ήταν υποδειγματική. Κάτι που φυσικά δεν θα μπορούσε να ισχύει για την εξωγηπεδική του παρουσία.

Η ζωή εκτός γηπέδου

Έξω από το παρκέ, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έκανε τη ζωή ενός ροκ σταρ. Έβγαινε συνεχώς, έπινε αρκετά, είχε σχέσεις με την Madonna και την Carmen Electra (την οποία παντρεύτηκε ένα μεθυσμένο βράδυ στο Λας Βέγκας) και κυκλοφορούσε με νυφικό στην πέμπτη λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Μετά τους τελικούς του 1998, αγωνίστηκε μαζί με τον Hulk Hogan στο wrestling εναντίον των Carl Malone και Diamond Dallas Page.

Την ίδια εποχή κυκλοφόρησε και η αυτοβιογραφία του, Bad As I Wanna Be - μία από τις καλύτερες του είδους που έχουν γραφτεί ποτέ, ενώ έμεινε για 10 εβδομάδες στη λίστα με τα best-seller των New York Times. Μετά το μπάσκετ, τα πράγματα δεν λειτούργησαν ακριβώς ιδανικά για τον τρελο-Rodman. Τα προβλήματά του με το αλκοόλ επιδεινώθηκαν, δεν μπορούσε πλέον να βλέπει το παιδί του και κερασάκι στην τούρτα είναι ασφαλώς η πολύ στενή του σχέση με τον Kim Jong-un, έχοντας επισκεφθεί αρκετές φορές την Βόρεια Κορέα.

Ο Dennis Rodman δεν είναι κακός τύπος, το αντίθετο. Είναι όμως ένα παιδί που ανέκαθεν ήθελε την προσοχή και πάνω σε αυτό πάτησαν αρκετοί ώστε να τον εκμεταλλευτούν. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι βαρετός. Όπως άλλωστε αποκαλύπτεται και στα δύο νέα επεισόδια του The Last Dance.

ΠΗΓΗ: Esquire.com.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags