Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Την άποψη ότι η αποχώρηση του Γιαννακόπουλου από τον Παναθηναϊκό είναι ένα πλήγμα για το ελληνικό μπάσκετ εξέφρασε ο Νίκος Λινάρδος. 

Ο έμπειρος μπασκετικός αναλυτής μίλησε στο Sportdog για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο. Υποστήριξε, ότι αυτή η συγκυρία είναι η ευκαιρία της ΑΕΚ να μπει σφήνα στους Αιωνίους, αλλά και για τις ομάδες, για αναδείξουν Έλληνες παίκτες. 

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στον μπασκετικό Παναθηναϊκό;

«Αυτό το καλοκαίρι θα είναι αρκετά περίεργο και θα έχουμε αρκετές εκπλήξεις. Ήδη έχουμε την αποχώρηση ενός μεγάλου παράγοντα. Αυτό είναι συνέπεια και της κρίσης που περνάμε, αφού το μπάσκετ δεν έχει έσοδα και τα κέρδη που υπήρχαν παλαιότερα. Ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι θα κινηθεί με μειωμένο μπάτζετ. Η αποχώρηση του βασικού χρηματοδότη του, χωρίς να θέλω να πω, κατηγορηματικά αν είναι σωστή ή λάθος, σίγουρα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το ελληνικό μπάσκετ. Το μειωμένο μπάτζετ είναι απόρροια του γεγονότος ότι δεν μπορεί να το καλύψει όπως το κάλυπτε τόσα χρόνια».

Πώς αποκωδικοποιείτε την αποχώρηση του Παναθηναϊκού από την Ευρωλίγκα;

«Αποχωρώντας από την Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι δεν μπορεί να χτυπήσει τίτλο με το υπάρχον ρόστερ και ενίσχυση. Προτιμά να παίξει στη FIBA σε μία διοργάνωση, στην οποία με το ρόστερ που προσπαθεί τώρα να φτιάξει έχει τα φόντα να πάρει ευρωπαϊκό τίτλο. Πιστεύω ότι είναι αλυσίδα η αποχώρηση του Γιαννακόπουλου και η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στο Basketball Champions League».

Συμφωνείτε με αυτήν την κίνηση;

«Μπορεί να υπήρχαν διαμαρτυρίες για τη διαιτησία από πλευράς Παναθηναϊκού. Αλλά νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με το οικονομικό κομμάτι και το θέμα των στόχων. Κακά τα ψέματα δεν μπορείς να χτυπήσεις την Ευρωλίγκα με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Αρμάνι Μιλάνο που είναι εξίσου μεγάλες δυνάμεις».

Πιστεύετε δηλαδή ότι αν γίνονταν συντονισμένες αποχωρήσεις θα ήταν πιο αποτελεσματική αντίδραση;

«Έτσι θέλω να πιστεύω ότι θα ήταν πιο αποδοτικό το τέχνασμα. Εγώ δικαιολογώ τον Γιαννακόπουλο. Ίσως κουράστηκε ή έχει απογοητευτεί».

Ο Ολυμπιακός παραμένει στην Α2, ο Παναθηναϊκός μειώνει το μπάτζετ. Αυτή η νέα συγκυρία θα λειτουργήσει υπέρ της ΑΕΚ, η οποία πλέον αποκτά με το κλειστό των Λιοσίων τη δική της έδρα;

«Η ΑΕΚ αυτήν τη στιγμή θα είναι πολύ ανταγωνιστική, αν και εφόσον ενισχυθεί. Έχει μία μεγάλη δυνατότητα να μπει σφήνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό. Αν ενισχυθεί θα κοντράρει τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα. Η απόκτηση δικής της έδρας θα συσπειρώσει τον κόσμο. Είναι η ομάδα του κέντρου που συγκεντρώνει περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας. Από την άλλη μεριά, εμένα με λυπεί το γεγονός, ότι ο Ολυμπιακός δεν θα συμμετέχει στην Α1. Είναι άλλο ένα ηχηρό χαστούκι».

Ποια είναι η αίσθησή σας για την επόμενη μέρα στο ελληνικό μπάσκετ;

«Θα υπάρξουν δυσκολίες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν σας κρύβω, ότι σε συζητήσεις οι άνθρωποι του μπάσκετ ανησυχούν για το πόσες ομάδες θα συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις που έχει θέσει ο ΕΣΑΚΕ. Αν μετρήσουμε τις ομάδες της Α1, μετά βίας οι 8 είναι σίγουρο ότι θα παίξουν. Μην εκπλαγούμε αν γίνει ένα πρωτάθλημα των 10 ομάδων. Ίσως να υπάρξουν δραματικές αλλαγές που είναι απόρροια της δραματικής κατάστασης. Ο Ολυμπιακός δεν ενδιαφέρεται με το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν αποκλείεται ελλείψει άλλων ομάδων όμως να επιστρατευτεί ο Ολυμπιακός και να τον δούμε ξανά στην Α1. Θεωρώ όμως, ότι η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει σε μία επανεκκίνηση του ελληνικού μπάσκετ. Πρέπει οι ελληνικές ομάδες να κοιτάξουν περισσότερο τους Έλληνες παίκτες και να παίζουν περισσότεροι στο πρωτάθλημα. Οι έξι ξένοι μόνο καλό δεν κάνουν. Λόγω περιορισμένου μπάτζετ οι ομάδες θα πάνε σε ελληνικές λύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΟΚ: Πόσο πληρώνει να πάρει ο ΠΑΟ τη νέα Ευρωλίγκα - Ξεφτιλίζουν και Ολυμπιακό - Είναι δυνατόν;