Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Οργή για Ευρωλίγκα, Μπερτομέου: "30 χρόνια πίσω!"
| 2020-10-14 13:47:00

Οργή για Ευρωλίγκα, Μπερτομέου: "30 χρόνια πίσω!" - "Και χωρίς Σλούκα" - "Απορώ με Νέντοβιτς..."

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Οργή για Ευρωλίγκα, Μπερτομέου: "30 χρόνια πίσω!" - "Και χωρίς Σλούκα" - "Απορώ με Νέντοβιτς..."

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Βιλερμπάν ακυρώθηκε δύο ώρες πριν το προγραμματισμένο τζάμπολ, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη γαλλική ομάδα. Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι το Τριφύλλι θα πάρει το ματς στα χαρτιά, αν και ο ελληνικός σύλλογος είχε ζητήσει αναβολή.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος καθότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται με το δεύτερο κύμα της πανδημίας θέτουν σοβαρά εμπόδια, τα οποία δύνανται να τινάξουν τη διοργάνωση στον αέρα. Την άποψή του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατέθεσε ο Νίκος Λινάρδος.

Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στο sportdog για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξέφρασε τις ανησυχίες του και ανέλυσε την εικόνα που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής από τους δύο "αιωνίους".

Πώς σχολιάζετε την ακύρωση της αναμέτρησης Βιλερμπάν-Παναθηναικος;

"Νομίζω ότι η Ευρωλίγκα και ο εκτελεστικός διευθυντής, ο κ. Μπερτομέου, πίστευε ότι το πρόβλημα του κορωνοϊού θα μπορούσε να είχε ξεπεραστεί μετά την περσινή αναβολή των αγώνων. Είδε πολύ μαλακά το ξεκίνημα με βάση το σχέδιο το περσινό, με διπλούς αγώνες μέσα σε κάποιες εβδομάδες, πράγμα το οποίο, εκ του αποτελέσματος, δείχνει ότι δεν τραβάει. Η πλειονότητα των ομάδων που είναι σε χώρες, οι οποίες μαστίζονται από τον κορωνοϊό έχει τεράστιο πρόβλημα. Από τη στιγμή, βάσει του ΠΟΥ, πρέπει οι αθλητές να περνούν κατά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους, δεν είναι δυνατόν να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα με διπλούς αγώνες τη στιγμή που δεν υπάρχει μεγάλο κενό ημερολογιακό, το οποίο θα προστατεύει τους αθλητές.

Από την άλλη μεριά ξενίζει η απόφαση, όταν μία ομάδα που είναι αποδεκατισμένη λόγω κορωνοϊού να επιτρέπεται να παίζει. Για μένα αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κανόνες fair play στην Ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκος έθεσε πολύ σωστά αίτημα αναβολής του αγώνα. Για να μην παίξει με την αποδεκαστισμένη Βιλερμπάν. Το να εμφανίζονται πέντε παίκτες στο παρκέ και τρεις στον πάγκο είναι σαν να λέει η Ευρωλίγκα «πάμε να τελειώσουμε τον αγώνα, για να βγει το πρόγραμμά μας», δηλαδή δεν σκέφτεται καθόλου τις ομάδες και την υγεία των ανθρώπων που απαρτίζουν μία ομάδα. Αν δεν έχεις υγιείς ομάδες πώς θα πουλήσεις αυτό το προϊόν; Η Ευρωλίγκα αργότερα τι θα λέει; Ότι κέρδισε ο Ολυμπιακος την αποδεκαστισμένη Ζαλγκίρις και Ρεάλ; Πραγματικά οι όροι είναι άνισοι.

Επίσης είναι πολύ άσχημος ο μηδενισμός των ομάδων. Τι προσπαθεί να πείσει η Ευρωλίγκα; Ότι οι ομάδες πρέπει να έχουν 25 συμβόλαια; Πρέπει να έχεις 20 συμβόλαια εγγυημένα και ακριβά για να βγάλεις 8άδα. Ποιος μπορεί να ανταποκριθεί με αυτήν την οικονομική δυσπραγία. Δεν υπήρχαν αυτά τα νούμερα σε εύρωστες εποχές. Είναι παρατραβηγμένα τα πράγματα. Δεν ξέρω αν είχαν συμφωνήσει οι ομάδες ή ήταν σαν κανόνες πριν ξεκινήσει η Ευρωλίγκα. Συνεπώς είχαν και ευθύνη οι ομάδες εφόσον δέχτηκαν να παίξουν με αυτούς τους όρους".

"30 χρόνια πίσω..."

Τι πρέπει να γίνει;

"Το τι μέλλει γενέσθαι είναι άγνωστο. Θα πρέπει ο σύνδεσμος παικτών της Ευρωλίγκα να καθίσουν και συζητήσουν πολύ σοβαρά. Βέβαια υπάρχει ο αντίκτυπος των οικονομικών απολαβών τους. Μπροστά στην υγεία όμως το να παραταθεί μία περίοδος για 1-2 μήνες ή να βρεθεί πιο δίκαιο σύστημα είναι αντικείμενα προς συζήτηση. Το να σταματήσει η διοργάνωση για να συζητηθούν αυτά τα θέματα δεν ξέρω αν είναι εφικτό. Γιατί υπολογίζουμε ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας. Οι πληροφορίες που έρχονται αναφέρουν για αρκετά μεγάλα ζητήματα ακόμα και στην Ελλάδα. Όπως επίσης είναι μεγάλη αστειότητα να φεύγει μία ομάδα με το αεροπλάνο και ξαφνικά την τελευταία στιγμή να την ειδοποιούν στο ξενοδοχείο ότι δεν παίζει. Θυμίζουν εποχές προ 30 χρονών που έκλεινε ή άνοιγε το φύλλο αγώνα, όταν παίζαμε σε ανοικτά γήπεδα".

Αγωνιστικά πώς βλέπετε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό;

"Η μεταξύ τους αναμέτρηση ήταν ένα κρας τεστ. Ο Ολυμπιακός φάνηκε πιο έτοιμος. Ήταν καλύτερος. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε λίγο ανορθόδοξα όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι. Ήδη πάει σε κάποιες αλλαγές γκαρντ. Υπάρχει η απώλεια του Καλάθη. Πάσχει στο οργανωτικό κομμάτι. Νομίζω ότι και μέσα στη ρακέτα έχει τρεις παίκτες σχεδόν ίδιους. Δηλαδή Βουγιούκας, Όγκαστ και Παπαγιάννης είναι τρία πεντάρια, τα οποία παίζουν σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρει καλύτερο ρυθμό. Μία ήττα μέσα στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό υπό άλλες συνθήκες θα είχε δημιουργήσει πολλούς τριγμούς. Νομίζω τώρα επειδή δεν υπάρχουν μεγάλα μπάτζετ ή υψηλές απαιτήσεις αυτό είναι είναι ένα πλεονέκτημα για τον προπονητή και τους παίκτες, να δουλέψουν περισσότερο στις αδυναμίες τους και να βρούνε καλύτερο ρυθμό. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω για τις ομάδες. Νομίζω είναι ακόμα αχαρτογράφητα τα νερά.

"Γιατί έπαιξε τόσο πολύ ο Νέντοβιτς;"

Είδα ένα Παπαπέτρου να κάνει πολλά πράγματα να παίζει πλέι μέικερ μέχρι παίκτης πλάτης. Η ομάδα πρέπει να μάχεται περισσότερο. Να ξεκινά από την άμυνα. Δεν έχει πλέον ο Παναθηναϊκος το επιθετικό ταλέντο τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχει παίκτες που μπορούν να τραβήξουν το σκορ. Το αρνητικό σημείο για μένα είναι ότι πήγε να πάρει το παιχνίδι με άτσαλο τρόπο, με εγωιστικές επιθέσεις του Νέντοβιτς, ο οποίος είναι απορίας άξιον γιατί έπαιξε τόσο πολύ. Θα έλεγα ότι ο Κασελάκης μπορούσε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο.

Από την άλλη μεριά είδα έναν Ολυμπιακό, ο οποίος χωρίς ο Σλούκας να είναι στην κατάσταση που μας είχε συνηθίσει στη Φενέρ, βρήκε τον τρόπο, είτε από τους Αμερικανούς, είτε από Έλληνες παίκτες, είτε από τον γερόλυκο Σπανούλη, να φύγει νικητής.

Έπαιξε ρόλο και η έλλειψη κόσμου που κάποιες ομάδες τις σπρώχνει. Η Ζαλγκίρις για παράδειγμα δεν καταλαβαίνει από έλλειψη κόσμου. Είναι μία ομάδα σκληροτράχηλη. Έχει νοοτροπία Γιασισκεβίτσιους την οποία κρατα παρότι έφυγε. Είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρωλίγκα.

Είναι αρχή ακόμα. Μην ξεχνάμε ότι ο παίκτης που μπαίνει στο γήπεδο δεν σκέφτεται μόνο το παιχνίδι, αλλά σκέφτεται και την υγεία του. Το 24ώρο ενός παίκτη αυτήν την εποχή δεν είναι αφιερώνεται μόνο στο πώς θα παίξει και θα κερδίσει, αλλά και στο πώς θα προφυλαχθεί. Σε όλον τον κόσμο υπάρχει ανησυχία. Πλέον δεν είναι λυμένα τα προβλήματα των παικτών". 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags