Facebook Pixel Sportdog.gr | Οι 10 κινήσεις του David Stern που εκτόξευσαν το ΝΒΑ
Μπάσκετ
NBA
| 2020-10-26 23:24:00

Οι 10 κινήσεις του David Stern που εκτόξευσαν το ΝΒΑ

Sportdog Team
Οι 10 κινήσεις του David Stern που εκτόξευσαν το ΝΒΑ

Ο David Stern τον Γενάρη του 2020, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών και το ΝΒΑ είναι… φτωχότερο, καθώς έχασε τον κορυφαίο-ίσως- παράγοντα όλων των εποχών.

Ο Stern είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη γιγάντωση του ΝΒΑ, καθώς στα 30 χρόνια διατέλεσε κομισάριος της λίγκας (1984-2014), τόλμησε μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές στην ιστορία της.

Αυτές είναι δέκα από τις κινήσεις του David Stern, οι οποίες συνέβαλαν στην εκτόξευση του ΝΒΑ…

Η εισαγωγή του Salary Cap

To NBA έγινε η πρώτη λίγκα στις ΗΠΑ που εισήγαγε το salary cap τη σεζόν 1984-1985 και ο David Stern δούλευε πάνω σε αυτή την αλλαγή από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος (1980-1984). Με αυτόν τον τρόπο έδωσε δικαίωμα στο όνειρο του τίτλου σε κάθε ομάδα ανεξαρτήτου εμπορικότητας και αγοράς. Ρωτήστε τους San Antonio Spurs αν δεν μας πιστεύετε…

Η προσέγγιση στην τηλεοπτική κάλυψη

Φαίνεται απίστευτο, αλλά στην προ David Stern εποχή, οι τελικοί του ΝΒΑ δεν μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση! Μία από τις ενέργειες του Stern ήταν να συμφωνήσει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα με το TBS, με το οποίο υπέγραψε διετές συμβόλαιο έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα συμβόλαιο που υπέγραψε μέχρι και την αποχώρησή του είχαν συνεχώς αυξητικές τάσεις, ως αποτέλεσμα της όλο και μεγαλύτερης εμπορικότητας της λίγκας, ενώ στη διάρκεια αυτών των 30 χρόνων το ΝΒΑ μπήκε σε κάθε σπίτι σε όλο τον πλανήτη.

Το σύστημα του draft lottery

Από το 1947 ως το 1965, το νούμερο 1 στο draft πήγαινε απευθείας στην ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ στη regular season. Για τα επόμενα 18 χρόνια, οι δύο χειρότερες ομάδες από κάθε περιφέρεια έριχναν… κέρμα για το ποια θα πάρει το νούμερο 1 στο draft. Όπως καταλαβαίνετε το… tanking ήταν δεδομένο και από το 1985 ο David Stern παρουσίασε το σύστημα της λοταρίας, το οποίο πήρε τη σημερινή του μορφή το 1989. To πρόβλημα του tanking υπάρχει ακόμα, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο, ενώ η βραδιά της κλήρωσης της λοταρίας είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες της off-season.

H επέκταση της λίγκας

Όταν ανέλαβε ο David Stern, το ΝΒΑ είχε 23 ομάδες. Το 1988 έκαναν την εμφάνισή τους οι Charlotte Hornets και Miami Heat, εκπροσωπώντας τη North Carolina και την Florida αντίστοιχα, ενώ έναν χρόνο αργότερα γνωρίσαμε τους Orlando Magic και τους Minnesota Timberwolves. Η πιο… τολμηρή όμως κίνηση του Stern, ήταν η επέκταση του ΝΒΑ στον Καναδά, με την προσθήκη των Toronto Raptors και των Vancouver Grizzlies το 1995, έστω κι αν οι δεύτεροι μετακόμισαν λίγα χρόνια αργότερα στο Memphis.

H αλλαγή του All Star Game

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το All Star Game δεν είναι απλά ένας αγώνας, αλλά μια τριήμερη γιορτή, που περιλαμβάνει αγώνα μεταξύ διάσημων, rookies, τους διαγωνισμούς σε ξεχωριστή ημέρα κ.α. Πάντα είχε τη λάμψη του, αλλά πλέον είναι το πιο αναμενόμενο Σαββατοκύριακο της χρονιάς.

Η ίδρυση του WNBA

Η εμπορική αξία του ΝΒΑ είχε αρχίσει να γιγαντώνεται και ο David Stern τόλμησε την ίδρυση του WNBA, του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ για γυναίκες. Το WNBA έχει σήμερα το δικό του κομμάτι στη διαφημιστική πίτα, αλλά το κυριότερο είναι ότι έδωσε την ευκαιρία σε πολλές γυναίκες να ακολουθήσουν τον δρόμο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Η εισαγωγή της D–League

Το 2001, εμφάνισή της αναπτυξιακής λίγκας του ΝΒΑ πέρασε στα… ψιλά, αλλά στο πέρασμα των χρόνων αποδείχθηκε ότι ήταν άλλη μία ακόμα πολύ έξυπνη κίνηση του David Stern. Το ΝΒΑ δεν χωρούσε όλους τους επαγγελματίες παίκτες, ενώ κάποιοι δεν ήταν έτοιμοι για το μεγάλο βήμα μετά το κολέγιο και η D-League ή G-League, όπως λέγεται σήμερα, έγινε… σκαλοπάτι.

Η συμβολή του στην φυλάκιση του Tim Donaghy

Το ΝΒΑ… λερώθηκε στα 00’s από το σκάνδαλο του Tim Donaghy, του διαιτητή που κατηγορήθηκε και αργότερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή στοιχημάτιζε στα παιχνίδια που σφύριζε και επηρέαζε σκόπιμα την εξέλιξή τους. Ο David Stern, όχι μόνο καταδίκασε το γεγονός, αλλά βοήθησε και στην έρευνα του FBI, η οποία οδήγησε στη σύλληψή του.

Η Dream Team στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι ΗΠΑ στελέχωναν τις ομάδες μπάσκετ που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με παίκτες από κολέγια. Το 1992, ο Stern αποφάσισε να στείλει επαγγελματίες στη Βαρκελώνη και έτσι όλος ο κόσμος θαύμασε την πρώτη και… αυθεντική Dream Team. Αλήθεια, υπήρχε καλύτερη διαφήμιση για το ΝΒΑ από τα παρουσιάσει την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών σε μία διοργάνωση που απευθυνόταν σε όλον τον πλανήτη;

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τη διαφορά σε ορισμένους πολύ σημαντικούς τομείς, όπως τα έσοδα της λίγκας, το μέσο συμβόλαιο των παικτών, το τηλεοπτικό συμβόλαιο κ.α Στην πρώτη στήλη είναι βλέπετε την κατάσταση που παρέλαβε από τον Larry O’Brien και στην δεύτερη πώς έδωσε το ΝΒΑ στον Adam Silver…

ΠΗΓΗ: nbaholics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags