Facebook Pixel Ολυμπιακός - Αλεξέι Ποκουσέφσκι: Μιλάει στο sportdog ο Νίκος Κεραμέας που τον ανέδειξε
| 2020-11-20 22:05:00

Συγκλονίζει η ιστορία του Ποκουσέφσκι - Μιλάει στο sportdog ο Νίκος Κεραμέας που τον ανέδειξε

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Συγκλονίζει η ιστορία του Ποκουσέφσκι - Μιλάει στο sportdog ο Νίκος Κεραμέας που τον ανέδειξε

Ολυμπιακός - Αλεξέι Ποκουσέφσκι: Η είδηση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και θετικά σχόλια! Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι του Ολυμπιακού επελέγη στο νούμερο 17 των ντραφτ από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, οι οποίοι όμως έχουν έχει ήδη σε συμφωνία με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, για την ανταλλαγή του. Το σίγουρο είναι, ότι ο 18χρονος μετράει αντίστροφα για να περάσει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και να διαβεί των θυρών του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, του NBA.

Το όνομα του Σέρβου όμως δεν ηχεί για πρώτη φορά στα αφτιά μας. Τον Μάρτιο του 2019, σε ηλικία 17 ετών, 2 μηνών και 21 ημερών, με εντολή του Ντέβιντ Μπλατ πέρασε ως αλλαγή του Ζακ ΛεΝτέι, με ένα λεπτό να απομένει για τη λήξη της αναμέτρησης με την Μπάγερν Μονάχου και έγραψε ιστορία. Ο Ποκουσέφσκι άφησε πίσω του τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος είχε κάνει ντεμπούτο για τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη το 2002 κόντρα στην Σλασκ Βρόκλαβ σε ηλικία 17 ετών, 7 μηνών και 17 ημερών.

Πρόκειται για ένα παιδί, η ιστορία του οποίου συγκινεί και αποτελεί παράδειγμα και για τα άλλα παιδιά και όχι μόνο. Γιατί και οι γονείς του Ποκουσέφσκι τον στήριξαν στο 100% παίρνοντας ένα τεράστιο ρίσκο για την οικογένειά τους. Το κουβάρι της υπόθεσης του Σέρβου φόργουορντ ξετυλίγει ο Νίκος Κεραμέας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που υποδέχτηκε και δούλεψε τον παίκτη στην ομάδα του Πειραιά.

Ο άνθρωπος που οραματίστηκε και έκτισε από το μηδέν, το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ολυμπιακού και ανέδειξε παίκτες όπως οι Αρσενόπουλος, Τσουμάνης, Ζευγαράς και Κολοβέρος μίλησε στο Sportdog και σκιαγράφησε το προφίλ του Ποκουσέφσκι.

«Είχα κάποιες πληροφορίες, ότι υπάρχει ένα παιδί που φαινόταν, ότι θα ξεχωρίσει. Και όντως ήταν έτσι. Ο Αλεξέι ήταν τότε 1,92 (σήμερα είναι 2,15μ.) και φαινόταν πως θα γινόταν κάτι ξεχωριστό. Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό ήταν 13,5 ετών και μπήκε κατευθείαν στην παιδική ομάδα. Ήταν το καλοκαίρι του 2015», θυμάται ο έμπειρος τεχνικός, ο οποίος επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια για τη μετάβαση του μικρού από τη Σερβία στην Ελλάδα:

Έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους για τον Αλεξέι

«Ήταν πολύ θαρραλέα η απόφαση του πατέρα του και της οικογένειας για να έρθει. Ο Σάσα, όταν είχε έρθει μου είπε: κόουτς εμείς παίζουμε κορώνα-γράμματα τη ζωή μας. Αν είναι να έρθουμε στον Ολυμπιακό, θα πρέπει να πουλήσουμε το σπίτι μας στο Νόβι Σαντ. Και αν το πουλήσουμε δύο τινά υπάρχουν. Ή το παιδί παίζει μπάσκετ και χαλάλι του, θα ζήσουμε με κάποιον άλλον τρόπο ή δεν θα παίξει μπάσκετ και διαλυόμαστε. Δεν έχουμε λύση”. Εγώ τον ενθάρρυνα να επενδύσει στο όνειρο του γιου του. Πριν από ένα μήνα, όταν μπήκε ο Αλεξέι στα ντραφτ, με πήρε τηλέφωνο και μου υπενθύμισε την ιστορία».  

Η προσαρμογή του Αλεξέι στην ελληνική πραγματικότητα δεν ήταν εύκολη υπόθεση! «Στην αρχή η κατάσταση ήταν δύσκολη. Ήμουν μόνος σε μια νέα χώρα, μια νέα πόλη, με μια νέα γλώσσα και μια νέα κουλτούρα. Έπειτα από έναν χρόνο κατάλαβα ότι υπάρχει πίεση και ό,τι πρέπει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου για να κερδίζεις», είχε δηλώσει ο παίκτης προ δύο ετών. «Ο εγκλιματισμός του στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολος. Μιλούσε λίγα αγγλικά και καθόλου ελληνικά», σημειώνει ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος κλήθηκε να καταγράψει τις πρώτες του εντυπώσεις.

«Με εντυπωσίασε στην αρχή το κορμί του. Έβλεπες ένα απίστευτα μακρύ κορμί που κινούσε την προσοχή. Το μάτι κολλούσε πάνω του. Το εντυπωσιακότερο όμως ήταν, ότι με το που μπήκε στο γήπεδο έπαιζε και μπάσκετ. Είχε καλό χειρισμό μπάλας, επαφή με το καλάθι, αλλά καταλάβαινε και τι γινόταν μέσα στο γήπεδο. Είχε αντίληψη, διάβαζε το παιχνίδι και τις φάσεις. Για την ηλικία του αυτός ο συνδυασμός φυσικών προσόντων, τεχνικής και νοημοσύνης ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Συμπληρωματικά είχε και απίστευτη διάθεση για προπόνηση. Ερχόταν στο γήπεδο και δεν έφευγε. Έπρεπε να τον διώξεις», αποκαλύπτει.

Έλαμψε στο τουρνουά του Πόποβιτς

Η επιλογή στο νούμερο 17 των ντραφτς δεν αποτέλεσε έκπληξη. Έβλεπαν στην ομάδα του Πειραιά, ότι μεγαλώνουν έναν NBAer και το... επικοινωνούσαν. «Ήταν προδιαγεγραμμένο, ότι θα γίνει. Υπήρχε πολύ μεγάλη διαφήμιση του Αλεξέι. Ήρθαν τον είδαν, κατάλαβαν και οι πιο έμπειροι προπονητές του NBA ότι ήταν κάτι σημαντικό και ξεχωριστό. Είχαν δίκιο. Γιατί διακρίθηκε σε όποιο τουρνουά συμμετείχε, κυρίως σε μία διοργάνωση που έγινε στη Σερβία πριν από δύο χρόνια, το “Basketball without borders”, στο οποίο έπαιξαν 80 άτομα, οι καλύτεροι της ηλικίας του στην Ευρώπη. Ήταν μέσα στους 3-4 καλύτερους. Επικεφαλής του συγκεκριμένου τουρνουά ήταν ο Γκρεγκ Πόποβιτς, ο προπονητής των Σαν Αντόνιο Σπερς. Θέλω να πω, ότι είχαμε προϊδεαστεί όλοι πως κάτι πάει να γίνει. Νομίζω, ότι το αξίζει και με το παραπάνω το παιδί», επισημαίνει ο Έλληνας τεχνικός.

Τι πρέπει να βελτιώσει ο μικρός; «Αυτήν τη στιγμή τεχνικά είναι πάρα πολύ καλά. Χρειάζεται να βελτιώσει το κορμί του γιατί είναι ακόμα μικρός. Βιολογικά είναι παιδάκι. Αν συνεχίσει να δουλεύει με τον τρόπο που δουλεύει τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος. Η δουλειά θα γίνει. Στην Αμερική θα γίνει σε πολύ καλύτερο βαθμό, τουλάχιστον σε αυτό που έχει να κάνει με τη φυσική κατάσταση. Είναι επιστήμονες και γνωρίζουν πως να το καταφέρουν», απαντά.

Η ευχή του Κεραμέα στον Αλεξέι

Το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρότερο για τον Σέρβο, ο οποίος σε μερικές ημέρες θα έχει γενέθλια, καθότι γεννηθείς τον Δεκέμβριο του 2001! Εννοείται πως οι δυσκολίες και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες. Πάντα όμως θα έχει τη στήριξη αυτών που τον εμπιστεύτηκαν, τις ευχές και τις ευλογίες του προπονητή. «Του είπα να τον έχει ο Θεός γερό. Του ευχήθηκα να συνεχίσει τον δρόμο που ξεκίνησε. Είναι ένα απίστευτα συγκεντρωμένο και παθιασμένο με το μπάσκετ παιδί», κατέληξε ο Νίκος Κεραμέας μιλώντας στο Sportdog.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έσκασε! Έμεινε ελεύθερος ο παικταράς από το NBA - Λέτε να πάει Ολυμπιακό ή ΠΑΟ;

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags