Facebook Pixel Euroleague: Άρχισε το... σερί η Μακάμπι - Πάρτι Ρεάλ και Μπάγερν σε Μαδρίτη και Γαλλία αντίστοιχα
Μπάσκετ
| 2022-01-26 00:04:00

Άρχισε το... σερί η Μακάμπι - Πάρτι Ρεάλ και Μπάγερν σε Μαδρίτη και Γαλλία αντίστοιχα

Sportdog Team
Άρχισε το... σερί η Μακάμπι - Πάρτι Ρεάλ και Μπάγερν σε Μαδρίτη και Γαλλία αντίστοιχα

Ο Ολυμπιακός την έβγαλε από το αδιέξοδο κι έτσι η Μακάμπι βρήκε την ψυχολογία να φθάσει και σε δεύτερη σερί νίκη. Λύγισαν την αξιόμαχη Άλμπα με 87-78 οι Ισραηλινοί και βλέπουν ότι το τρένο για τα πλέι οφ της Euroleague δεν έχει χαθεί. Ποιο δύσκολο παιχνίδι; Η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε... μια χαψιά την φορμαρισμένη Ούνικς Καζάν (85-68) και «εξήγησε» με εντυπωσιακό τρόπο στην μπασκετική Ευρώπη γιατί βρίσκεται στην κορυφή της Euroleague. Η Μπάγερν μπήκε αποφασισμένη, έκανε ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο (29-45) κι αυτό ήταν αρκετό για να της δώσει μία πολύτιμη εκτός έδρας νίκη (68-77) στην Euroleague στην έδρα της Βιλερμπάν. Μαγικός Όγκουστιν Ρούμπιτ με 17 πόντους και 10 ριμπάουντ.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ - ΑΒΙΒ - ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ:

Πριν την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, η Μακάμπι μετρούσε αρκετά κρούσματα κορωνοϊού και οκτώ συνεχόμενες ήττες. Ωστόσο το 2022 έχει μπει με τον καλύτερο τρόπο για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, η οποία έχει ξεκινήσει την αντεπίθεσή της, με στόχο να προλάβει μία θέση στα πλέι οφ της Euroleague. Στο 9-11 οι Ισραηλινοί που είχαν για κορυφαίους τους Σκότι Ουίλμπεκιν (18π, 6ασ), Ντέρικ Ουίλιαμς (16π, 4ρ) και Τζέιλεν Ρέινολντς (14π, 6ρ). Από την άλλη, η Άλμπα έχει επιστρέψει με τρεις σερί ήττες μετά την περιπέτειά της με τον κορωνοϊό. Έπεσε στο 6-14 το σύνολο του Ίσραελ Γκονζάλες από το οποίο ξεχώρισαν οι Μάοντο Λο (18π) και Λουκ Σίκμα (12π, 6ρ, 3ασ).

Στην αρχή του παιχνιδιού η Άλμπα είχε τον απόλυτο έλεγχο. Με καλή κυκλοφορία μπάλας και αποστάσεις στην επίθεση, οι Γερμανοί σκόραραν με μεγάλη συχνότητα και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε σοβαρά παράπονα από την άμυνα των παικτών. Κυρίαρχοι οι Λο και Λάμερς στο ξεκίνημα για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι προηγήθηκαν με 12-17 λίγο μετά τα μισά της πρώτης περιόδου, έχοντας 7/8 σουτ εντός παιδιάς. Στη συνέχεια η Μακάμπι ανέβασε την απόδοσή της και στις δύο άκρες του παρκέ. Η αντεπίθεση των Ισραηλινών άρχισε με διαδοχικά καλάθια του Ουίλμπεκιν, ο οποίος ήταν κι αυτός που με δικό του δίποντο διαμόρφωσε το 23-23 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Οι γηπεδούχοι πήραν τα ηνία του παιχνιδιού και από την αρχή της δεύτερης περιόδου έφθασαν στο πρώτο τους προβάδισμα στην αναμέτρηση. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ανέβασαν την πίεσή τους στην άμυνα, ενώ η παρουσία του Ρέινολντς ήταν καταλυτική, καθώς έγινε σημείο αναφοράς στην επίθεση. Οκτώ πόντους σημείωσε ο Αμερικανός σέντερ στο επιμέρους 11-2 της Μακάμπι στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, που έφερε το 34-25 στο 14’. Μόνο ο Κουμάντζε με το τεράστιο κορμί του μπόρεσε να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στους Ισραηλινούς, οι οποίοι έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο στο +8 (47-39) και χωρίς λάθος.

H διακοπή της ανάπαυλας δεν άλλαξε κάτι στο σκηνικό του παιχνιδιού, αφού η Μακάμπι επέστρεψε από τα αποδυτήρια με τον ίδιο, ίσως και καλύτερο ρυθμό, από αυτό που είχε στο τέλος του πρώτου μέρους. Οι Ισραηλινοί συνέχισαν να ανεβάζουν διαρκώς τη διαφορά του σκορ, παρά τις προσπάθειες του Ζούσμαν να κρατήσει κοντά την νυν ομάδα του απέναντι στην πρώην. Ένα 8-0 σερί απογείωσε την ομάδα του λαού, που έφθασε στο +17 (65-48) στο 27’. Ωστόσο, ο Κουμάντζε έγινε σημαντικός παράγοντας του αγώνα με τις άμυνες του και τα επιθετικά ριμπάουντ, βάζοντας ξανά στο παιχνίδι την Άλμπα. Έτσι οι Γερμανοί μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την τρίτη περίοδο με επιμέρους 10-2, κάτι που τους έφερε στο -9 (67-58).

Το καλό διάστημα της Άλμπα συνεχίστηκε και με την έναρξη της τελευταίας περιόδου. Οι Γερμανοί ανέβασαν το επιμέρους τους σκορ στο 18-4 κι έτσι μείωσαν σε 71-66 στο 34', δίνοντας νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Συνεχόμενοι πόντοι του Ζίζιτς έδωσαν ξανά στη Μακάμπι διψήφια διαφορά με το 76-66 στο 36', αλλά η Άλμπα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Ο Λο πήρε το όπλο του και έφερε το 79-76, 2:30 πριν το φινάλε. Άχαστος μέχρι εκείνο το σημείο ο Γερμανός γκαρντ, όμως μία λάθος του πάσα και το μοναδικό άστοχο σουτ του στην αναμέτρηση έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Από αυτές τις δύο φάσεις η Μακάμπι βρήκε πέντε πόντους, πήγε στο 84-76 και κλείδωσε τη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 23-23, 47-39, 67-58, 87-78

Δείτε εδώ τα στατιστικά του αγώνα

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ:

Μόνο 5' άντεξε η Ούνικς Καζάν στην Μαδρίτη στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 19ης αγωνιστικής, με τους γηπεδούχους να... ξεσπούν πάνω στους Ρώσους μετά την ήττα στο «κλάσικο» και να πετυχαίνουν μια εντυπωσιακή νίκη με πολλούς πρωταγωνιστές. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο δεν έδειξε μόνο ότι δεν αστειεύεται, αλλά «φώναξε» και σε όλη την μπασκετική Ευρώπη γιατί βρίσκεται μόνη πρώτη στην κορυφή της Euroleague (17-3 ρεκόρ). Αντιθέτως, το σύνολο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, που πήγε στο «WiZink Center» με... φόρα μετά τις νίκες κόντρα στις περσινές φιναλίστ της διοργάνωσης (Αναντολού Εφες και Μπαρτσελόνα), υποχώρησε στο 12-8 και δεν μπόρεσε καν να παρουσιάσει ανταγωνιστικό πρόσωπο.

Για να έρθει αυτή η άνετη νίκη χρειάστηκαν τόσο οι... γερόλυκοι Σέρχιο Γιουλ (11π. με 3/5 3π.) και Ρούντι Φερνάντεθ (9π., 4ασ.), όσο και οι Έντι Ταβάρες (14π., 11ρ.), Γκερσόν Γιαμπουέλε (13π., 5ρ.) και Αλμπέρτο Αμπάλδε (12π.). Πρώτοι σκόρερ των φιλοξενούμενων, που δεν είχαν συνοχή στο παιχνίδι τους και βρέθηκαν στο -30 από την 3η περίοδο ήταν οι Λορένζο Μπράουν (13., 8ασ.), Μάριο Χεζόνια (10π.) και Τόνι Γιεκίρι (11π.).

Η πρώτη περίοδος και συγκεκριμένα το αρχικό πεντάλεπτο ήταν το μοναδικό διάστημα που οι φιλοξενούμενοι ήταν ανταγωνιστικοί (12-12 στο 5' με 8π. και 2ασ. του Λορένζο Μπράουν). Οι Μαδριλένοι κυριάρχησαν στα ριμπάουντ στην ευρωπαϊκή επιστροφή του Έντι Ταβάρες και με μια vintage εμφάνιση του Σέρχιο Γιουλ (3/3 3π.) πήραν «κεφάλι» από νωρίς (21-14 στο 10'). 

Μάλιστα, με ένα γκολ - φάουλ του σέντερ τους οι Ισπανοί πήγαν στο πρώτο διψήφιο της βραδιάς από νωρίς (24-14 στο 11'). Οι παίκτες του «Πέρας» δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ούτε τα κλεψίματά τους (5κλ.), ούτε τους διψήφιους Μπράουν - Χεζόνια. Έτσι, η Ρεάλ έκανε κουμάντο με επιθετική πολυφωνία και τον Ρούντι Φερνάντεθ να βγαίνει μπροστά (9π., 3ρ., 4ασ.), για να φτάσει στο +16 του ημιχρόνου (47-31). 

Στην επανάληψη τα πράγματα... σοβάρεψαν ακόμα περισσότερο. Η «βασίλισσα» έμοιαζε με... Λερναία Ύδρα και έβγαζε συνεχώς νέους πρωταγωνιστές και στις δύο πλευρές του παρκέ. Με τον Γκερσόν Γιαμπουσέλε να παίρνει την μπαγκέτα (13π.) η διαφορά ξεπέρασε τους 30 πόντους από το 27' (69-38), σε ένα παιχνίδι που πριν από το τζάμπολ του θεωρούταν... οριακό. Στο 30' ο πίνακας του σκορ έγραφε 74-45, με τη ρωσική ομάδα να έχει χάσει κάθε επαφή με το σκορ. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν προφανές πως δεν... αστειευόταν και δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει μια τόσο μεγάλη υπέρ της διαφορά, παρά το ροτέισιον του κόουτς Λάσο. Στην απέναντι πλευρά, το «φαντάσμα» της Ούνικς δεν ήταν ικανό ακόμα και να «απειλήσει» πως θα κάνει μια τεράστια επιστροφή (76-49 στο 33' και 83-55 στο 37'), με τους Ισπανούς να φτάνουν στην επιβλητική επικράτηση (85-68 τελικό). 

Τα Δεκάλεπτα: 21-14, 47-31, 74-45, 85-68.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ:

Σε τροχιά οκτάδας παρέμεινε η Μπάγερν, που πανηγύρισε την πρώτη της εκτός έδρας νίκη στην Euroleague για το 2022 και σταμάτησε το σερί των τεσσάρων συνεχόμενων ηττών μακριά από το Μόναχο. Στο 10-11 η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι, που είχε για κορυφαίους τους Όγκουστιν Ρούμπιτ (17π, 10ρ), Νικ Ουέιλερ-Μπαμπ (9π, 4ασ) και Όγκνιεν Γιάραμαζ (11π, 2ρ, 2ασ). Από την άλλη, η Βιλερμπάν έμεινε πίσω, τόσο σχετικά με την οκτάδα, όσο και από την σημερινή της αντίπαλο. Επιστροφή στις ήττες για τους Γάλλου, οι οποίοι έπεσαν στο 9-12. Για το σύνολο του Τι Τζέι Πάρκερ ξεχώρισαν οι Γιουσουφά Φαλ (14π, 5ρ) και Κρις Τζόουνς (14π, 6ασ).

Το ξεκίνημα της αναμέτρησης ήταν πολύ καλό για την Μπάγερν, η οποία μπήκε διαβασμένη στην αναμέτρηση και άρχισε να εκτελεί με ακρίβεια το πλάνο της. Οι Βαυαροί πήγαν με επιτυχία σε επιθέσεις κοντά στο καλάθι και η ευστοχία τους στα δίποντα έπαιξε μεγάλο ρόλο, ώστε να προηγηθούν με 8-15 στο 7’. Η Βιλερμπάν ανέβασε στροφές στη συνέχεια και με συνεχόμενες προσπάθειες του Φαλ κατάφερε να πλησιάσει ακόμη και σε απόσταση ενός καλαθιού (16-18). Εν τέλει το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε στο 16-20, με τις δύο ομάδες να ισορροπούν στις περισσότερες κατηγορίες εκτός από τα δίποντα, 8/16 και 7/9 αντίστοιχα, κάτι που ήταν και η αιτία γι’ αυτό το +4 της Μπάγερν.

Οι Βαυαροί συνέχισαν να κάνουν ένα εξαιρετικό επιθετικά πρώτο ημίχρονο, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει η Βιλερμπάν και όσο περνούσε η ώρα, η διαφορά ανέβαινε. Οι παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι εκτελούσαν με μεγάλη συνέπεια, τόσο από κοντά, όσο και από μακριά και όταν βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν σερί 11-0, άλλαξαν την εικόνα του αγώνα, φθάνοντας στο 18-31 στο 15’. Σε παρόμοιο σκηνικό και το δεύτερο μισό της περιόδου, οι Γάλλοι άρχισαν να είναι πιο παραγωγικοί, όμως δεν μπόρεσαν να γυρίσουν τον διακόπτη. Επιμέρους 13-25 στη δεύτερη περίοδο, που έδωσε αέρα 16 πόντων (29-45) στην Μπάγερν στην ανάπαυλα.

Εντελώς διαφορετικό παιχνίδι το δεύτερο ημίχρονο, κάτι που οφείλεται κυρίως στην αλλαγή αμυντικής φιλοσοφίας από την Βιλερμπάν, που προκάλεσε την αστοχία της Μπάγερν. Οι Γάλλοι περιόρισαν αρκετά την παραγωγικότητα των Βαυαρών σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο, ωστόσο δεν βελτίωσαν τη δική τους. Έτσι λοιπόν βρέθηκαν στο -12 (42-54) στο 27', αλλά οι φιλοξενούμενοι βρήκαν επτά αναπάντητους πόντους στο τέλος της τρίτης περιόδου, πήγαν στο 42-61 και κάπου εκεί όλα τελείωσαν σχετικά με την υπόθεση νίκη.

Η Βιλερμπάν ξύπνησε πολύ αργά και το πλήρωσε αυτό. Στο τέταρτο δεκάλεπτο έδειξε αυτό που έψαχνε στα προηγούμενα τρία. Κατάφερε να βρει συνδυαστικά καλά διαστήματα σε άμυνα και επίθεση μαζί. Δεν μπόρεσε να όμως να δώσει ενδιαφέρον στο παιχνίδι, καθώς η Μπάγερν έκανε σωστή διαχείριση και δεν κινδύνεψε στο τέλος, παρά την αντεπίθεση των Γάλλων. Στο 26-16 το επιμέρους σκορ στα τελευταία δέκα λεπτά.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 29-45, 42-61, 68-77

Δείτε εδώ τα στατιστικά του αγώνα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags