Facebook Pixel Ο... πανταχού παρών κύριος Ρομέιν Σάτο!
| 2011-12-09 13:17:00

Ο... πανταχού παρών κύριος Ρομέιν Σάτο!

Ο... πανταχού παρών κύριος Ρομέιν Σάτο!

Στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς η δεύτερη χρονιά κάθε παίκτη είναι τελείως διαφορετική (προς το καλύτερο) συγκριτικά με την πρώτη. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες στο συγκεκριμένο θέμα. Και οπωσδήποτε στις εξαιρέσεις δεν συμπεριλαμβάνεται ο Ρομέιν Σάτο.

Ο Αφρικανός ήρθε στον Παναθηναϊκό πριν από 15 μήνες ως καταξιωμένος στην Ευρωλίγκα και παίκτης υψηλού επιπέδου. Στον Παναθηναϊκό πέρασε... δύσκολα (όπως όλοι την πρώτη τους χρονιά, με το απαιτητικό αλλά ξεκάθαρο τεχνικό τιμ που διαθέτουν οι "πράσινοι"), αλλά ολοκληρώθηκε, όπως τόσοι άλλοι. Ουσιαστικά το μεγάλο "μπαμ" έγινε το Μάρτιο και στα ματς των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα και από τότε ο Σάτο... πήρε το δρόμο του.

Φέτος είναι το κάτι άλλο. Κι αυτό δεν φαίνεται στο σύνολο των αριθμών του. Θα σας εξηγήσουμε τι εννοούμε: Πήραμε τα πρώτα 8 ματς στην Ευρωλίγκα της περσινής περιόδου και τα συγκρίναμε με τα ισάριθμα φετινά. Οι πόντοι του είναι ίδιοι (10,9 και τις δύο σεζόν), όπως και ο χρόνος συμμετοχής (29 λεπτά πάνω κάτω) και τα κλεψίματα (0,9) και τα περσινά ποσοστά σε δίποντα και βολές είναι πολύ καλύτερα. Μόνο στα τρίποντα είναι καλύτερος φέτος. Ομως...

Την τρέχουσα σεζόν είναι πολύ καλύτερος στα ριμπάουντ (5,6 έναντι 3,9), στις ασίστ (1,6 έναντι 1) και κυρίως κάνει ένα λάθος λιγότερο συγκριτικά με πέρυσι!

Είναι πραγματικά εκπληκτικό, όμως, το να βλέπει κάποιος αυτά που κάνει μέσα στο γήπεδο, το πόση ενέργεια βγάζει, τους χώρους που καλύπτει, το ότι είναι... παντού! Στο Κάουνας έβλεπες από το... πουθενά να εμφανίζονται δύο χέρια για να μαζέψουν την μπάλα είτε σε ριμπάουντ είτε σε πάσα αντιπάλου, για να μπλοκάρουν το αντίπαλο σουτ. Εβλεπες να "τρέχει" στην μπάλα πριν από κάθε αντίπαλό του, αλλά και να παίζει εκπληκτική άμυνα σε ατομικό επίπεδο στον Σόνι Ουίμς.

Δείγμα τελειότητας

Η απόδοση του Παναθηναϊκού στο Κάουνας προκάλεσε αίσθηση. Ενα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είχε να κάνει με τα... μόλις τέσσερα λάθη (κάτι σαν ένα ανά δεκάλεπτο) στα οποία υπέπεσαν οι «πράσινοι» στην αναμέτρηση.

Πρόκειται φυσικά για εντυπωσιακό στοιχείο, πολύ δε περισσότερο όταν αφορά έναν αγώνα ο οποίος έφτασε στους 94 πόντους από πλευράς παραγωγής για τους παίκτες του Ομπράντοβιτς.

Οπως επίσης εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα στη σύγκριση ασίστ (21) και λαθών (4), που φανερώνει το ότι οι «πράσινοι» άγγιξαν την τελειότητα στον αγώνα με τη Ζαλγκίρις Κάουνας.

Τα δύσκολα συνεχίζονται!

Ξεκαθαρίζουμε κάτι: Ο αγώνας στο Κάουνας δεν ήταν εύκολος. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού τον έκαναν εύκολο για ένα λόγο: Είχαν αυτό που ζητά το τεχνικό τιμ, δηλαδή επιπλέον κίνητρο από τον αντίπαλο. Το ότι «γυάλιζε» το μάτι των παικτών που είχαν εξασφαλισμένη πρόκριση στο Τop-16 απέναντι σε μια ομάδα που «έπαιζε» την πρόκρισή της είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί δείγμα σωστής νοοτροπίας. Δεν είναι εύκολη ούτε η συνέχεια για τους «πράσινους» και περιλαμβάνει άλλα δύο ταξίδια: Πρώτα στη Θεσσαλονίκη για το αυριανό ματς με τον ΠΑΟΚ και ακολούθως (την Τρίτη) στη Μόσχα για τον αγώνα της Τετάρτης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Αυτό κι αν είναι... μεγάλο ματς!

Αλλος... παίκτης!

Ο Στίβεν Σμιθ έχει πετύχει κάτι σημαντικό: Από αγώνα σε αγώνα εμφανίζεται καλύτερος. Δείγμα ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ του με δεδομένο ότι αφομοιώνει τη φιλοσοφία της ομάδας. Η αποστολή του δεν ήταν εύκολη. Χωρίς... τυμπανοκρουσίες βρέθηκε στον Παναθηναϊκό «κουβαλώντας» την κληρονομιά εξαιρετικών σεζόν στην Α1, αλλά με ομάδες χαμηλότερης ταχύτητας όπως ο Κολοσσός και ο Πανελλήνιος.

Ακόμα και στο εξωτερικό δεν είχε βρεθεί σε ομάδες υψηλού επιπέδου. Δεν είναι εύκολο να παίξεις στον Παναθηναϊκό. Και μην ξεχνάτε ότι ειδικά η θέση «4» είναι κομβικής σημασίας για τους πρωταθλητές. Οχι επειδή ο Σμιθ διαδέχτηκε τον... Φώτση, αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά ειδικά για το μπάσκετ που παίζει ο Ομπράντοβιτς τα «τεσσάρια» έχουν ιδιαίτερο και σαφώς σημαντικό ρόλο. Δεν γνωρίζουμε πώς θα τελειώσει η σεζόν, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο Σμιθ κάνει τα πάντα για να πετύχει!

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags