Facebook Pixel Euroleague: Πήρε το γαλλικό ντέρμπι η Μονακό - Χωρίς... τέλος ο κατήφορος της Αρμάνι - Νέα ήττα από Μπασκόνια
Μπάσκετ
| 2022-12-01 23:34:00

Πήρε το γαλλικό ντέρμπι η Μονακό - Χωρίς... τέλος ο κατήφορος της Αρμάνι - Νέα ήττα από Μπασκόνια

Sportdog Team
Πήρε το γαλλικό ντέρμπι η Μονακό - Χωρίς... τέλος ο κατήφορος της Αρμάνι - Νέα ήττα από Μπασκόνια

Η Μονακό νίκησε εκτός έδρας τη Βιλερμπάν (84-75) και πήρε... εκδίκηση για τους περσινούς χαμένους τελικούς του γαλλικού πρωταθλήματος. Έντονη ανησυχία στους Μονεγάσκους με τον τραυματισμό του Τζον Μπράουν στο τελευταίο λεπτό. Το «ναυάγιο» της Αρμάνι δεν έχει πάτο, με την ομάδα του Ετόρε Μεσίνα να μην μπορεί να πιαστεί από κανένα σωσίβιο και να γνωρίζει την 7η συνεχόμενη ήττα, αυτή τη φορά από την Μπασκόνια στην 11η αγωνιστική της Euroleague με 78-62 και πλέον να αντιμετωπίζει στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό (8/12).

 

Euroleague: Ο γαλλικός «εμφύλιος» είχε μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή, καθώς η Βιλερμπάν έψαχνε αντίδραση μετά τις τέσσερις σερί ήττες της στην Euroleague και το «χαστούκι» από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ενώ η Μονακό ήθελε να δώσει συνέχεια στην εντυπωσιακή πορεία της και να πάρει «εκδίκηση» για τους περσινούς χαμένους τελικούς. Έτσι, για 30' όλα ήταν σε -σχεδόν- απόλυτη ισορροπία. 

Ωστόσο, ένα «ξέσπασμα» της ομάδας του Σάσα Ομπράντοβιτς μέσα από την άμυνά της στην 4η περίοδο ήταν αρκετό για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της και να τη βοηθήσει να ανέβει στο 8-3 και τη 2η θέση του ταμπλό, μαζί με την Μπαρτσελόνα. Από την άλλη, οι γηπεδούχοι υποχώρησαν στο 3-8, γνωρίζοντας την 5η διαδοχική ήττα τους.

Ο ηγέτης Μάικ Τζέιμς (17π., 4ρ., 3ασ.) και ο κυρίαρχος Ντονάτας Μοτεγιούνας (17π., 6ρ.) ήταν εκείνοι που... τράβηξαν τους Μονεγάσκους προς το διπλό, με τον Τζόρνταν Λόιντ να έχει ένα άστοχο βράδυ (4/14 σουτ), αλλά να βάζει σημαντικά καλάθια στο φινάλε (11π.). Βέβαια, το «μελανό σημείο» της βραδιάς για τους φιλοξενούμενους ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του Τζον Μπράουν στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Αμερικανός χρειάστηκε να αποχωρήσει με φορείο και στο Πριγκιπάτο κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα, μέχρι να διαπιστωθεί το μέγεθος της «ζημιάς» του.

Διψήφιοι για τους ηττημένους ήταν οι Ντέιβιντ Λάιτι (13π., 5ρ.), Ρέτιν Ομπασοχάν (13π.) και Τζόνα Μάθιους (11π.).

Ο Τζέιμς και η... απόλυτη ισορροπία

Ο γαλλικός «εμφύλιος» άρχισε με το προβάδισμα να... αλλάζει χέρια μεταξύ των δύο αντιπάλων (4-8 στο 5' και 13-10 στο 7') και τον Μάικ Τζέιμς να είναι κεφάτος από νωρίς. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε 9π. στο πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο κυριάρχησε η... ισορροπία (20-20 στο 10'). 

Κανείς δεν «ξέφυγε» και η... ισοπαλία παρέμεινε

Οι δύο ομάδες συνέχισαν να πηγαίνουν χέρι - χέρι και στη 2η περίοδο (33-33 στο 15'). Ο Σάσα Ομπράντοβιτς είχε βρει τις... σταθερές του στα πρόσωπα των Τζέιμς - Μοτεγιούνας (13π. έκαστος), αλλά η Βιλερμπάν έβρισκε τις «απαντήσεις» της (38-39 στο 18'), με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με νέα ισοπαλία (45-45 στο 20'). Οι γηπεδούχοι του 50% πίσω από τα 6,75μ. είχαν βρει 8π. από τον Πάρκερ Τζάκσον - Καρτράιτ, με τους Μονεγάσκους να μην διαθέτουν επιθετικούς πρωταγωνιστές πίσω από τον Αμερικανό ηγέτη και τον Λιθουανό σέντερ τους.

Όλα «ανοιχτά» με το παιχνίδι να μένει... μοιρασμένο

Οι γαλλικές ομάδες αδυνατούσαν να... ξεσπάσουν και παίρνοντας μετρημένες επιλογές έμεναν κοντά (56-55 στο 25' και 58-57 στο 27'), με τον Τι Τζέι Πάρκερ να έχει ως διψήφιο τον Τζόνα Μάθιους και ταυτόχρονα να παίρνει πολλά από τη γραμμή των γκαρντ του, παρά τις «χαμηλές πτήσεις» του Νάντο ντε Κολό (2π. με 1/4 σουτ σε εκείνο το σημείο). Ο Άλφα Ντιαλό έκανε τη... βρώμικη δουλειά και στις δύο πλευρές του παρκέ και εν τέλει στο 30' η Μονακό πήρε οριακό προβάδισμα (60-62).

Πήρε το διπλό χάρη στην άμυνά της η Μονακό

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της αναμέτρησης οι φιλοξενούμενοι βρήκαν λύσεις μέσα από την άμυνά τους και πήγαν στο +6 (60-66 στο 32' με τον Μοτεγιούνας και 62-68 στο 34' με τον Ντόντα Χολ). Η Βιλεμπράν είχε «κολλήσει» επιθετικά και οι Λόιντ - Οκόμπο έφεραν την Μονακό στο +10 για πρώτη φορά, δίνοντάς της ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τα τελευταία λεπτά (65-75 στο 36'). Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια για 30+ λεπτά, η υποδεέστερη σε ρόστερ, ταλέντο και ποιότητα Βιλερμπάν δεν μπορούσε να επιστρέψει από αυτή τη διαφορά και το σύνολο του Ομπράντοβιτς «σφράγισε» το διπλό (75-84). Βέβαια, το σημείο που «πάγωσε» την αναμέτρηση ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του Τζον Μπράουν στο τελευταίο λεπτό.

Τα Δεκάλεπτα: 20-20, 45-45, 60-62, 75-84.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ: 

Η ομάδα του Χοάν Πεναρόγια ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του ματς, δεν άφησε περιθώρια στους πρωταθλητές Ιταλίας όχι να είναι ανταγωνιστικοί, αλλά ούτε καν να πλησιάσουν στο σκορ και έφτασαν στο 6-5 και συνεχίζουν να βρίσκονται στη ζώνη των πλέι οφ. 

Από την άλλη η Αρμάνι δεν παρουσίασε τίποτα σε ακόμα ένα παιχνίδι, βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της Euroleague με 3-8 και αγνοεί τη νίκη για 7 σερί ματς.

Η Μπασκόνια στο κουμάντο, η Αρμάνι στα σχοινιά

Οι δύο ομάδες ήταν άστοχες στην εκκίνηση της αναμέτρησης, με την Μπασκόνια να «σπάει» το ρόδι και να προηγείται με 5-0 στο 3', με την Αρμάνι να μην έχει βρει πόντους για 2:30 λεπτά στο ματς. Στο 5' ο Χόμες (9 π., 3/4 τριπ.) με το τρίτο του συνεχόμενο τρίποντο διαμόρφωσε το 11-5, με τον Κότσαρ να στο 7' να δίνει προβάδισμα στους Βάσκους για πρώτη φορά με διψήφιο αριθμό (17-7). Στο 9' ο Ενόχ έστειλε τους γηπεδούχους στο +14 (21-7), με την ομάδα του Μεσίνα να είναι ήδη στα... σχοινιά και το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου να βρίσκει στην Μπασκόνια μπροστά με 24-9.

Ιταλικά σημάδια ζωής, αλλά ισπανικό διψήφιο προβάδισμα

Η Αρμάνι στην έναρξη της δεύτερης περιόδου έδειξε σημάδια ζωής και με δύο συνεχόμενα τρίποντα των Χολ και Μέλι «έτρεξε» ένα σερί 6-0 και μείωσε σε 24-15 στο 12'. H...  αντεπίθεση όμως δεν είχε διάρκεια και η Μπασκόνια στο 15' ανέβασαν τη διαφορά και πάλι στο +13 (28-15), με την ιταλική ομάδα να «κολλάει» και πάλι επιθετικά. Στο 18' ο Τόμπσον με καλάθι και φάουλ διαμόρφωσε το 34-21. Η Αρμάνι αντέδρασε προσωρινά και μείωσε σε 35-27 στο 19', με την Μπασκόνια να πηγαίνει στα αποδυτήρια στο προβάδισμα με διψήφιο αριθμό (38-27).

Ο Ντέιβις κράτησε «ζωντανή» την Αρμάνι

Η εκκίνηση της τρίτης περιόδου θύμισε κάτι από τη δεύτερη, με την Αρμάνι να μπαίνει στο ματς και να μειώνει σε 40-35, με δύο συνεχόμενα τρίποντα του Χολ, αλλά στη συνέχεια να χάνει και πάλι επαφή με το σκορ. Ο Χάουαρντ μπήκε στην επιθετική εξίσωση για την Μπασκόνια (9 π., 3/5 τριπ.) και έστειλε και πάλι τους Βάσκους σε διψήφιο αριθμό στη διαφορά (49-37) στο 25'. Στο 28' οι Βάσκοι αποκατέστησαν πλήρως την κατάσταση, φτάνοντας στο +16 (53-37). Η Αρμάνι με την πλάτη και πάλι στον τοίχο και με πρωταγωνιστή τον Ντέιβις, που είχε 10 πόντους στο δεκάλεπτο, μείωσε σε 53-45 στο 29' με σερί 8-0, με την Μπασκόνια να μπαίνει στην τελική ευθεία με το σκορ στο 54-45.

Το «καθάρισε» ο Χένρι και έστειλε ακόμα πιο βαθιά το «ναυάγιο» του Μεσίνα

Στην έναρξη της τέταρτη περιόδου η ομάδα του Μεσίνα πλησίασε ακόμα περισσότερο σε 56-48 στο 33' με τρίποντο του Μπαλντάσο, όμως η αστοχία της δεν της επέτρεψε να «ροκανίσει» κι άλλο τη διαφορά, με την Μπασκόνια με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Χένρι, που ήταν εντυπωσιακός στην άμυνα, να πηγαίνει και πάλι στο +14 (62-48) και να κάνει αποφασιστικό βήμα στην υπόθεση νίκη. Ο Αμερικανός ήταν αυτός που έδωσε και τη χαριστική βολή στους Βάσκους, αφού με τρίποντο στο 35' διαμόρφωσε το 68-51, με το τελικό 78-62 να δίνει την επικράτηση στην Μπασκόνια και να «βυθίζει» περισσότερο το «ναυάγιο» της Αρμάνι.

Tα δεκάλεπτα: 24-9, 38-27, 54-45, 78-62

Πηγή: sdna.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags