Facebook Pixel Οταν ο... Batman, γίνεται άνθρωπος
| 2012-02-25 21:25:00

Οταν ο... Batman, γίνεται άνθρωπος

Οταν ο... Batman, γίνεται άνθρωπος

Ο Αντώνης Φώτσης μιλάει για τη ζωή στο Μιλάνο, την... συμβίωση με τον Μπουρούση, το «διαζύγιο» με τον Ντρου και τον Παναθηναϊκό που «μπορεί ξανά...».

Είναι δεδομένο, πως στις συνεντεύξεις του ο Αντώνης Φώτσης, σπάνια θα πει πράγματα που θα συγκλονίσουν... Είναι έτσι ο χαρακτήρας του, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τα πράγματα, η κοσμοθεωρία του... Δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια.

Από την άλλη πλευρά, όμως, έχοντας ακονίσει εδώ και πολλά χρόνια την δεδομένη εγκεφαλικότητά του, δεν δυσανασχετεί σε καμία ερώτηση, αποδέχεται τα πάντα και τα υποδέχεται πάντα με όμορφο ύφος, αλλά στο τέλος θα σου απαντήσει αυτό που νομίζει ο ίδιος, προσπερνώντας κάθε σκόπελο, κάθε "ύποπτη" ερώτηση με λεκτικούς ελιγμούς.... Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι οι κουβέντες του batman στερούνται ενδιαφέροντος.

Κάθε άλλο... Μάλιστα, οι άνθρωποι που είναι εσωστρεφείς απέναντι στους δημοσιογράφους (χωρίς όμως να είναι αντι-κοινωνικοί) έχουν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μία μέρα μετά τη νίκη του Μιλάνο επί του Παναθηναϊκού, μια συζήτηση με τον Αντώνη Φώτση, δε θα μπορούσε να έχει στεγανά... Για αυτό και η λογική ήταν διαφορετική... Μπασκετο-κεντρική βέβαια, αλλά όχι μόνο...

«Η προσαρμογή στη Μιλάνο ήταν η πιο δύσκολη»

«Παρότι και στο παρελθόν έχω βγει εκτός Ελλάδας κι έπαιξε σε άλλες χώρες κι άλλα πρωταθλήματα, είναι γεγονός πως στο Μιλάνο η προσαρμογή ήταν πιο δύσκολη... Παρόλα αυτά, είναι όλα θέμα σκέψης και ...προσαρμογής, αφού όλα όσα συναντήσαμε στην Ιταλία ήταν όμορφα. Ηταν πολύ σημαντικό για εμένα ότι είχα και τον Γιάννη (Μπουρούση) κι αυτό αποτέλεσε μεγάλη βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένας Ελληνας συμπαίκτη, δίπλα σου, σε μία ξένη πόλη" ήταν η πρώτη απάντηση του Batman, ο οποίος όντως τα βρήκε σκούρα... Οπως και ο Ντρου με τον Μπουρούση.

Ο πρώτος ήδη αποχώρησε... Ο Γιάννης, όσο περνούν οι ημέρες, προσαρμόζεται καλύτερα. Στην αρχή όμως, και οι τρεις (κυρίως ο Νίκολας και ο Μπουρούσης), γνώρισαν το άσχημο πρόσωπο των Ιταλών, οι οποίοι σε κάποια ματς τους αποδοκίμασαν... "Εντάξει, ήταν σκληρό, αλλά όταν μία ομάδα επενδύει τόσα χρήματα, περιμένει αποτέλεσμα. Δεν είχαμε διάρκεια και ήταν ξεκάθαρο αυτό. Δεν παίζαμε καλό μπάσκετ. Μέσω της σκληρής δουλειά και της προσπάθειας που κάναμε προσπαθήσαμε να βελτιωθούμε και τα έχουμε καταφέρει.

Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι. Προσωπικά δεν με πείραξαν οι αποδοκιμασίες. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει απαιτήσεις. Οταν δεν είσαι ευχαριστημένος κι αγαπάς μίας ομάδα βρίσκεις σε αυτόν τον τρόπο ένας είδος αντίδρασης. Και τότε είναι που σκέφτεσαι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσπαθούσες από την αρχή. Ισα ίσα, που όλα τα παιδιά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

«Ο Ντρου επηρεάστηκε από την αλλαγή»

Αυτός πάντως, που την πλήρωσε ήταν ο Ντρου Νίκολας, τον οποίο ο Σέρτζιο Σκαριόλο θα κατάφερε ποτέ να κάνει ευτυχισμένο, δεν κατάφερε ποτέ να αντιληφθεί πως θα πάρει το καλύτερο που μπορούσε από τον Αμερικάνο. Ο Αντώνης Φώτσης επιβεβαιώνει μία κοινή διαπίστωση...

«Δεν είναι εύκολο να φεύγεις από τον Παναθηναϊκό και να προσαρμόζεσαι στο στυλ μίας άλλης ομάδας. Ο Παναθηναϊκός λειτουργεί έτσι εδώ και πολλά χρόνια. Εχει ένα συγκεκριμένο κορμό, υπάρχουν παίκτες που παίζουν μεταξύ τους πολλά χρόνια και ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Αυτός είναι ο τρόπος. Εδώ και σε κάθε ομάδα η λειτουργία είναι διαφορετική. Είναι το στυλ διαφορετικό. Δε χρειάζεται να το πω εγώ. Νομίζω ότι ήταν πεντακάθαρο ότι ο Ντρου επηρεάστηκε από αυτή την αλλαγή. ΤΟ διέκρινε κανείς από την παρουσία του μέσα στο γήπεδο. Μπορεί να είναι κι αυτός ο λόγος, ότι στον Παναθηναίκό είχε μάθει με έναν τρόπο κι εδώ συνάντησε κάτι άλλο».

Ημουν επίμονος όταν προσπάθησα (με αφορμή την αποθεωτική υποδοχή που του επιφύλαξε ο κόσμος στο ΟΑΚΑ) να μάθω τι είναι αυτό που τον έχει συγκινήσει περισσότερο στη ζωή του. Ο Φώτσης δεν είναι άνθρωπος που εκδηλώνεται... Σπάνια θα τον δεις να πανηγυρίζει... Κουβαλάει κρύο αίμα μέσα του... Οχι θεωρητικά, αλλά πρακτικά... «Με συγκινεί το ίδιο το παιχνίδι. Με συγκινεί να παίζω, να έχω την μπάλα στα χέρια μου, να ενεργώ, να συμμετέχω στην εξέλιξη του. Υπάρχουν κι εξωαγωνιστικά πράγματα που με έχουν συγκινήσει, αλλά δε θέλω να σταθώ σε κάτι, διότι ακόμα και στο μυαλό μου, μπορεί να αδικήσω κάτι άλλο. Υπάρχουν πολλές στιγμές, μεγάλες στιγμές....».

«Ηθελα να μείνω, αλλά δεν στεναχωρήθηκα»

Ομολογεί ότι δε στεναχωρήθηκε όταν έφυγε από τον Παναθηναϊκό, πέρσι, για τρίτη φορά στην καριέρα του... Δεν ήθελε, αλλά κατάλαβε ότι έτσι πρέπει. Και ήταν έτοιμος για όλα, όπως άλλωστε πάντα είναι... "Δε στεναχωρήθηκα. Εχω παίξει μπάσκετ πολλά χρόνια, ξέρω πως δουλεύουν αυτά τα πράγματα. Εκανα μία κουβέντα με την ομάδα, κατάλαβα ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα. Επρεπε να φύγω να παίξω, να συνεχίσω...".

Η σχέση του με τον Μπουρούση είναι άψογη. Ανέκαθεν ήταν. Αλλωστε ο Φώτσης δεν έχει να χωρίσει τίποτα με (σχεδόν) κανέναν... Οι δυο τους τα λένε συχνά... Πιο απελευθερωμένοι πλέον, πιο άνετα και χωρίς να υπάρχει στο ορίζοντας κάποιος ...πόλεμος... "Κι ο Γιάννης διαπιστώνει πια ότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ πιο ήρεμα από τη Ελλάδα. Δεν υπάρχει άγχος δεν υπάρχει must win κατάσταση. Σε αφήνουν να έχεις το χρόνο σου, την προσωπική ζωή του. Αυτά συζητάμε με τον Γιάννη σε πολλές κουβέντες που έχουμε κάνει".

«Ξέρω τι μπορούν να κάνουν στον Παναθηναϊκό»

Για τον Παναθηναϊκό πάντως έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη... "Τον έχω δει δύο φορές φέτος, αλλά είναι μία ομάδα που παραμένει μεγάλη. Εχει πολλές πιθανότητες να πάει στο φάιναλ φορ και να το πάρει... Και το λέω αυτό επειδή ξέρω τι παίκτες έχει και τι μπορούν να κάνουν... Και μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα αυτά τα παιδιά μεταξύ τους" είπε και θυμήθηκε την περσινή σεζόν... "Στην αρχή της χρονιάς κανείς δε θα έλεγε ότι μπορούμε να πάρουμε την πρώτη θέση. Δεν παίζαμε καλά... Ποιος να πει ότι θα βρισκόμασταν στο τέλος στην κορυφή. Οσο για τους αγώνες με τη Μπαρτσελόνα, δε γίνεται να μην μπεις στο παιχνίδι και να παλέψεις. Επίσης δε μπορείς να πεις ότι θα κερδίσεις τρεις φορές της Μπαρτσελόνα. Ξέραμε ότι είμαστε καλή ομάδα, ξέραμε ότι μπορούμε να τους κερδίσουμε".

«Κατευθείαν στο ΟΑΚΑ για την Εθνική»

Δηλώνει έτοιμος για τη Εθνική ομάδα... "Οπου καταπώς φαίνεται θα φύγω από εδώ και θα πάω απευθείας στο Ολυμπιακό Στάδιο. Είναι δύσκολη η σεζόν φέτος, αλλά δεν υπάρχει τόση κούραση που να με αποτρέψει από την Εθνική ομάδα. Κάποια στιγμή θα έρθει κι αυτή η ώρα βέβαια, αλλά ακόμα δεν την βλέπω στον ορίζοντα"... Επανέλαβε πως... "Δεν είναι δουλειά μου να μιλάω στους παίκτες... Αν βρεθούμε φιλικά με κάποιους διεθνείς, μπορεί να πω μία κουβέντα, να του εξηγήσω ότι θα είναι μεγάλη βοήθεια αν έρθει, αλλά δε θα προσπαθήσω να μεταπείσω κάποιον. Δεν είναι το χαρακτήρα μου, διότι δε θέλω να κάνω πράγματα σε άλλους που εμένα θα με ενοχλούσαν. Η συμμετοχή στην Εθνική είναι μία τελείως προσωπική επιλογή".

«Φοβάμαι για την Ελλάδα»

Δηλώνει πως... "Ναι φοβάμαι για την Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Στην Ελλάδα είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, η ζωή μου... Με δυσαρεστούν όλα όσα συμβαίνουν. Ο κόσμος πεινάει κι αυτό πλέον είναι γεγονός... Δεν είναι κυνδυνολογία, ούτε υπερβολή για να τρομάξουμε κάποιους. Πλέον., η πείνα είναι γεγονός"... Οσο για τους Ιταλούς... "Κοίτα, κι αυτοί βλέπουν ειδήσεις... Ξέρουν τι γίνεται και με ρωτούν συχνά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ανησυχούν επειδή σκέφτονται πως μπορεί να έρθουν και οι ίδιοι σε αυτή τη θέση... Ανησυχούν".

«Φταίμε κι εμείς για την κατάσταση στη χώρα μας»

Για να καταλήξει... "Ναι υπάρχουν πράγματα που ακούω και με ενοχλούν για την Ελλάδα. Μπορεί εν μέρει να έχουν δίκιο όσοι λένε ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ότι δεν έχουν όρεξη για δουλειά, αλλά δεν ξέρουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Στέκονται σε αυτά που ακούν δεξιά αριστερά και βγάζουν συμπεράσματα. Νομίζω όμως ότι εμείς τους έχουμε δώσει αυτό το δικαίωμα. Να πιστεύουν ότι θέλουμε να βγάζουμε όσο γίνεται περισσότερο με όση γίνεται λιγότερη δουλειά.

Δεν γίνεται να είναι αυτή η κραταιά άποψη για την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως κι αυτοί σέβονται τον ελληνισμό και τον πολιτισμό. Υπάρχουν και οι αναφορές για την Ελλάδα που με κάνουν περήφανο. Ο πολιτισμός της Ελλάδας είναι κάτι που δεν μπορεί να τον κλέψει κανείς. Κι αυτό ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που το σέβονται".

Πηγή: Sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags