Facebook Pixel Οι παίκτες κάνουν τον προπονητή και αυτός την ομάδα...
| 2012-09-25 23:09:00

Οι παίκτες κάνουν τον προπονητή και αυτός την ομάδα...

Οι παίκτες κάνουν τον προπονητή και αυτός την ομάδα...

Συνέχεια στις μέτριες εμφανίσεις για τον Παναθηναϊκό που δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τον Ατρόμητο στο –ελέω Φοίβου- Εθνικό Στάδιο Λειβαδιάς.

Οι πράσινοι με άλλη μια αποκρουστική εμφάνιση μόλις και μετά βίας δημιούργησαν… μισή φάση για γκολ στην εστία του Ιτάνζ σε ολόκληρο το 90λεπτο και τα φίδια έχουν ζώσει για τα καλά την Παιανία, τη στιγμή που η ομάδα διανύει ίσως μια από τις χειρότερες περιόδους της επαγγελματικής της ιστορίας.

Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς εφάρμοσε το αρχικό πλάνο του, το οποίο απέδωσε 100%. Όντας καλύτερος σε όλους τους τομείς του αγώνα από τον Παναθηναϊκό, ο Ατρόμητος “πήρε το κέντρο” από νωρίς, δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες για γκολ, και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα πολυσύνθετα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Δημούτσο και Μπρίτο.

Το πλάνο Φερέιρα

Μια διάταξη με… 1,5 περίπου επιθετικό παρέταξε ο Φερέιρα στο ματς. Η μίξη 4-4-1-1 και 4-2-3-1 του Πορτογάλου τοποθετούσε τον Φορναρόλι πίσω από τον Τοτσέ σε ρόλο υποβολέα, αλλά ο Ουρουγουανός δεν μπόρεσε ποτέ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προπονητή και της ομάδας του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διακρίθηκε κάποιος από του συμπαίκτες του. Στο μυαλό του Φερέιρα ήταν η τοποθέτηση πολλών ποδοσφαιριστών σε μικρές αποστάσεις ώστε να ενισχυθεί η κυκλοφορία και να μπορέσει η ομάδα να ελέγξει το ρυθμό του ματς. Άλλωστε το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα του ΠΑΟ αυτή την περίοδο είναι ότι δε μπορεί να επιβάλλει το ρυθμό του στα παιχνίδια με υποδεέστερους –θεωρητικά- αντιπάλους.

Παναθηναϊκός επιτίθεται με 4 παίκτες εναντίον 6 αμυνόμενων. Ο Φορναρόλι είναι πλήρως αποκλεισμένος και η κυκλοφορία του ΠΑΟ μπλοκάρεται. Στον κύκλο η τακτική θέση του Δημούτσου όταν η ομάδα του έκανε οργανωμένη άμυνα." class="size-full wp-image-24038" height="187" src="" width="640" />

Η Παναθηναϊκός επιτίθεται με 4 παίκτες εναντίον 6 αμυνόμενων. Ο Φορναρόλι είναι πλήρως αποκλεισμένος και η κυκλοφορία του ΠΑΟ μπλοκάρεται. Στον κύκλο η τακτική θέση του Δημούτσου όταν η ομάδα του έκανε οργανωμένη άμυνα.

Αντί αναλύσεως

Δεν χρίζει ιδιαίτερης τακτικής ανάλυσης το παιχνίδι ου ΠΑΟ. Άλλωστε το ματς δεν χάθηκε από την τακτική (ανεξάρτητα με το… μαεστρικό στήσιμο του Ντούσαν).Μόνο το λάθος του Ζέκα στη φάση του γκολ του Ιγκλέσιας δείχνει την ψυχολογία της ομάδας. Όσοι βρέθηκαν στη Λειβαδιά διέκριναν με ευκολία την αδυναμία του ΠΑΟ “στην πρώτη μπάλα”. “Οι πρώτες κεφαλιές είναι μισό γκολ έλεγε ένας παλιός μου προπονητής. H ψυχολογική προετοιμασία του ΠΑΟ δεν ήταν η πρέπουσα για τις ανάγκες του ματς και αυτό βαραίνει σίγουρα τον κόουτς. Φυσικά άλλο τόσο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι παίκτες που δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση. Μία από τις βασικές αρχές του passing game είναι η δημιουργία τριγώνων που τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση στα παιχνίδια του ΠΑΟ. Το παραπάνω δεν είναι θέμα προπονητή. Η απογοήτευση είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς της ομάδα και το μέλλον της –βάσει αγωνιστικού προγράμματος- δεν προβλέπεται ευοίωνο.

Η στατιστική εικόνα του ΠΑΟ

Το πλάνο Μπάγιεβιτς

Ο Ντούσαν είναι… παλιά καραβάνα στα γήπεδα της χώρας μας. Εφαρμόζοντας απλά “τακτικά τρικ”, μπλόκαρε εντελώς τον αρρύθμιστο ΠΑΟ και μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του άτυχο που δεν κέρδισε το ματς. Η τακτική που επέλεξε ο Μπάγιεβιτς στο 4-3-3 που παρέταξε περιελάμβανε:

  • Πολυπρόσωπο κέντρο με αλληλοκαλύψεις στην άμυνα και συνεχείς εναλλαγές θέσεων μεταξύ χαφ και εξτρέμ
  • Τοποθέτηση του Ιγκλέσιας σε ρόλο λίμπερο μπροστά από τα στόπερ με σκοπό να καλύπτει τυχών λάθη των Μπρίτο και Δημούτσο
  • Μειωμένο αγωνιστικό πλάτος
  • Ενίσχυση της κυκλοφορίας στις πλάγιες γραμμές με προωθήσεις των χαφ (Δημούτσος/ Μπρίτο) κοντά στους Σουμπίνιο και Εμπστάιν

Η πιο σημαντική “πινελιά” του κόουτς τους Ατρόμητου όμως ήταν η πολυσύνθετος ρόλος των Μπρίτο και Δημούτσου. Ειδικότερα ο πρώην παίκτης του ΠΑΟ είχε συνεχής επιστροφές, δίνοντας πολλές βοήθειες στον Ιγκλέσιας που δεν έμεινε πότε “εκτεθειμένος” με περισσότερους από έναν αντιπάλους. Αποτέλεσμα του παραπάνω ήταν η πλήρης επικράτηση της ομάδας του Περιστερίου στον αγωνιστικό χώρο. Η γενικότερη στατιστική των 4-12 τελικών υπέρ των φιλοξενούμενων επιβραβεύει τον Μπάγιεβιτς που δεν φοβήθηκε τον ΠΑΟ και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί με –όχι απόλυτη- επιτυχία τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν οι πράσινοι τον τελευταίο καιρό.

Η στατιστική εικόνα του Ατρόμητου

Συμπέρασμα

Ο Μπάγιεβιτς παρέλαβε μια δουλεμένη ομάδα που ξέρει με μεθοδικότητα να διεκδικεί αυτό που ζητάει μέσα στο γήπεδο. Το επίπεδο του Ντούσαν επιτρέπει στον κόσμο του Περιστερίου να ονειρεύεται μια χρονιά ακόμα καλύτερη από την περσινή.

Η κοινή ποδοσφαιρική λογική απαιτεί παραμονή επί μακρόθεν προπονητών σε πάγκο ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνιστικό σύνολο. . Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλλαγή προπονητή στον Παναθηναϊκό. Αν επαναληφθούν τα λάθη Σουμ και Σάντος το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομάδα θα γυρίσει ακόμα πιο πίσω. Επιπλέον, η οικονομική δυσλειτουργία του Παναθηναϊκού τους τελευταίους μήνες δεν επιτρέπει πολυτέλειες τύπου “αλλάζω τη μισή ομάδα το Δεκέμβρη”.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags