Facebook Pixel Το «ασύμμετρο» 4-4-2 του Δώνη (ΦΩΤΟ)
| 2012-10-02 01:00:00

Το «ασύμμετρο» 4-4-2 του Δώνη (ΦΩΤΟ)

Το «ασύμμετρο» 4-4-2 του Δώνη (ΦΩΤΟ)

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με χαρακτηριστική ευκολία του Άρη στο γήπεδο της Τούμπας με 4-1 στο πρώτο μεγάλο φετινό παιχνίδι της Σούπερ Λίγκα.

Το σκορ αντικατοπτρίζει εν πολλοίς την ποιοτική διαφορά των δύο αντιπάλων σε μία αναμέτρηση που βάσει διακύμανσης του σκορ και προσέγγισης των παικτών των ομάδων αξίζει τακτικών/αγωνιστικών αναφορών μόνο για τα πρώτα 45′, που στην ουσία παίχτηκε ποδόσφαιρο.

Τα πλάνα των δύο τεχνικών

Ο Δώνης παρέταξε τον ΠΑΟΚ με την ενδεκάδα της Ξάνθης έχοντας στόχο, όπως αναλύθηκε και στο preview της αναμέτρησης, την διατήρηση της κατοχής της μπάλας και την επιθετική λειτουργία μέσα από ορθολογικό σχεδιασμό και υπομονή. Το… ασύμμετρο, μειωμένου πλάτους 4-4-2, διατηρήθηκε, ενώ - σε σχέση με την Ξάνθη – οι μεσοεπιθετικοί του ΠΑΟΚ επιχείρησαν να πρεσάρουν πιο ψηλά στην αντίπαλη περιοχή. Κατά τα άλλα:

  • ο Ετό ανέλαβε εξ’ολοκλήρου την δεξιά πλευρά
  • ο Ρομπέρ κινήθηκε αρκετά ως κλασσικός πλάγιος μέσος
  • ο Λάζαρ ανέλαβε ρόλο «μαέστρου» στην μεσαία γραμμή
  • ο Κάτσε έπαιξε πολύ συντηρητικά διατηρώντας την θέση του πίσω από την μεσαία γραμμή
  • ο Λόρενς πήρε μπάλες στα φτερά με στόχο την αποδιοργάνωση της αμυντικής συνοχής της αμυντικής γραμμής του Άρη

Η στατιστική εικόνα του ΠΑΟΚ

Από την άλλη ο Κατσαβάκης δεν κράτησε την ομάδα τόσο πίσω όσο στο παιχνίδι με την ΑΕΚ εστιάζοντας:

  • στην διενέργεια αντεπιθέσεων από τα δεξιά με τους Γιαννιώτα και Καζναφέρη
  • στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τροφοδότηση του Αγκάνθο
  • στην ανάδειξη του Καπετάνου ως κυρίαρχο δημιουργό του Άρη στην μεσαία γραμμή
  • στην διατήρηση της θέσης από τους δύο αμυντικούς μέσους που έπαιζαν αρκετά κοντά στην αμυντική τετράδα

Ο Δώνης είδε τος παίκτες του να κερδίζουν κατά κράτος την μάχη της μεσαίας γραμμής, να διατηρούν με άνεση την κατοχή της μπάλας, να έχουν καλή κυκλοφορία και να εκτελούν με ακρίβεια τις επιθετικές ενέργειες. Οι παράγοντες κλειδιά στα παραπάνω ήταν:

  • το επιτυχημένο pressing στο ύψος της μεσαίας γραμμής, κυρίως, από τους 4 χαφ του ΠΑΟΚ
  • οι κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες
  • η εξαιρετική εμφάνιση του Λάζαρ
  • η κακή τεχνική κατάρτιση των παικτών του Άρη που είχαν πρόβλημα στην διατήρηση της μπάλας και στην ακρίβεια των κοντινών μεταβιβάσεων
  • οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των δύο αμυντικών χαφ και το Καπετάνου

Η στατιστική εικόνα του Άρη

Το «ασύμμετρο» 4-4-2

Το πιο ενδιαφέρον τακτικό σημείο της χθεσινής αναμέτρησης ήταν η λειτουργία του ιδιότυπου 4-4-2 του ΠΑΟΚ για 45′. Ο Δώνης έχει βασίσει τον φετινό ΠΑΟΚ σε ένα μειωμένου πλάτους 4-4-2 που έχει ως άξονες: την πίεση στο ύψος της μεσαίας γραμμής, την ανάπτυξη από τα πλάγια, την εκτέλεση από τον άξονα.

Σχόλιο: Η παρουσία του Φωτάκη σε ρόλο μέσα δεξιά φαίνεται να δίνει στην ομάδα την ισορροπία που έλειπε τις πρώτες αγωνιστικές αφού ο Ετό βρίσκει τους απαραίτητους χώρους για να δράσει με τον Φωτάκη να διατηρεί την θέση του στον άξονα σε αντίθεση με ένα κλασσικό εξτρέμ του 4-2-3-1. Την ίδια ώρα ο Ρομπέρ ενεργεί πιο πολύ ως πλάγιος μέσος με τον Κάτσε να μεταφέρεται πιο αριστερά για να καλύψει τους χώρους που δημιουργούν οι προωθήσεις του στα πλάγια.
 

Τα κερδισμένα φάουλ των δύο ομάδων

 
Τα χθεσινά τέρματα του ΠΑΟΚ είναι χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου που οραματίζεται ο Δώνης: κλέψιμο μπάλας πριν τις επικίνδυνες αμυντικά ζώνες, συμμετοχή των πλάγιων παικτών στην ανάπτυξη με στόχο την αριθμητική υπεροπλία στις αγωνιστικές ζώνες του αντιπάλου, υπερφόρτωση του άξονα και εκτέλεση από το κέντρο. Αναφορικά με την αμυντική λειτουργία της ομάδας που είναι σαφώς λιγότερο δουλεμένη, το μέχρι τώρα πλάνο απαιτεί την διατήρηση της κατοχής της μπάλας με στόχο την όσο δυνατό μικρότερη έκθεση της ευάλωτης αμυντικής τετράδας στους αντίπαλους επιθετικούς και τα πολλά φάουλ στο ύψος της μεσαίας γραμμής: μία αμυντική τακτική που θυμίζει πολύ από… Σάντος.
 

Συμπέρασμα

 

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με ευκολία του Άρη γιατί διαθέτει πολύ πιο έμπειρο και ποιοτικό σύνολο. Ο ΠΑΟΚ διατήρησε με ευκολία την κατοχή της μπάλας και ευτύχησε να επιδείξει εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας απέναντι σε μία προβληματική αμυντική γραμμή. Μία αμυντική γραμμή που εκτέθηκε ακόμα πιο πολύ από την λογική προσπάθεια του Κατσαβάκη να πιέσει πιο ψηλά ως απάντηση στο γρήγορο γκολ του ΠΑΟΚ.

Από την άλλη ο Άρης κρατά την πολύ καλή εμφάνιση του Αγκάνθο και την γενικότερη βελτιωμένη επιθετική λειτουργία, όμως η αμυντική λειτουργία αλλά και μεμονωμένα κρούσματα έλλειψης τακτικής/αγωνιστικής παιδείας (η…φλυαρία του Γιαννιώτα, το «χαλάρο» σπριντ των Πουλίδο, Κοέλιο, η άμυνα του Καζναφέρη στο γκολ του Φωτάκη) υπενθυμίζουν τα σημαντικά – έως τώρα - αγωνιστικά προβλήματα.
 
ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags