Facebook Pixel To μεγάλο ντέρμπι της Εθνικής
| 2012-10-06 11:56:00

To μεγάλο ντέρμπι της Εθνικής

To μεγάλο ντέρμπι της Εθνικής

Η Βοσνία έρχεται στην Ελλάδα με 12 γκολ σε δύο αγώνες και ο Σάντος καλείται να τη σταματήσει. Γράφει ο Χρήστος Κοντός.

Χαρακτήρα πρόωρου τελικού έχει ήδη πάρει ο αγώνας της Εθνικής μας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ερχόμενη Παρασκευή στο γήπεδο «Καραϊσκάκης». Οι δύο ομάδες είναι οι μοναδικές που έχουν κάνει το 2χ2 στις πρώτες δύο αγωνιστικές του 7ου ομίλου για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας και με τη δυναμική που έχουν δείξει, επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά που τις ήθελαν εξαρχής να έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Θεωρητικά, η Ελλάδα έχει βγάλει ένα πιο μεγάλο «αγκάθι» από το πρόγραμμά της με την εκτός έδρας νίκη της επί της Λεττονίας, αλλά οι Βόσνιοι έχουν κερδίσει με εντυπωσιακά σκορ τα δικά τους παιχνίδια και δείχνουν ικανοί να κάνουν την υπέρβαση, παίρνοντας για πρώτη φορά την πρόκριση στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης. Τις άλλες δύο φορές που άγγιξαν την επιτυχία, το βήμα τους έμεινε μετέωρο. Και στις δύο περιπτώσεις, το εμπόδιο της Πορτογαλίας στα μπαράζ αποδείχθηκε πολύ ψηλό για να το περάσουν.

Η δύναμη της Βοσνίας είναι η μεσοεπιθετική της γραμμή, όπως μαρτυρούν οι άνετες νίκες της επί του Λιχτενστάιν (εκτός έδρας) με 8-1 και της Λεττονίας (εντός) με 4-1. Η μεγάλη διαφορά τερμάτων της δίνει πλεονέκτημα και υποχρεώνει την Εθνική μας να κυνηγήσει μόνο τη νίκη για να αποφύγει τα σενάρια ισοβαθμίας. Οι κανονισμοί της FIFA είναι διαφορετικοί απ’ αυτούς της UEFA και σε περίπτωση ισοβαθμίας στους ομίλους για τα προκριματικά του Π. Κ., πρώτο κριτήριο δεν είναι τα μεταξύ τους παιχνίδια όπως στα προκριματικά του Euro, αλλά η συνολική διαφορά τερμάτων.

Οσο κι αν επί Σάντος η Εθνική μας έχει κάνει μεγάλα βήματα για να αλλάξει το DNA της και να δώσει πιο επιθετικό χαρακτήρα στο παιχνίδι της, δεν είναι ακόμα ομάδα που έχει το γκολ με τόση ευκολία. Οι Βόσνιοι έρχονται στο «Καραϊσκάκης» με θετικό συντελεστή δέκα τερμάτων (12-2) έναντι τριών της ομάδας μας (4-1), οπότε είναι προφανές ότι ακόμα και η ισοπαλία γι’ αυτούς θα μετρήσει σαν νίκη. Δεν θα έχουν μόνο το πλεονέκτημα της ρεβάνς στην έδρα τους, αλλά και μια σημαντική διαφορά τερμάτων που δύσκολα θα καλυφθεί στη συνέχεια, γι’ αυτό και έχει αποδοθεί στο ματς της Παρασκευής χαρακτήρας πρόωρου τελικού.

Το επιθετικό παιχνίδι της Βοσνίας στηρίζεται κυρίως σε τέσσερις παίκτες: τον Πιάνιτς, τον Μισίμοβιτς, τον Ιμπίσεβιτς και φυσικά τον Τζέκο. Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι θεωρείται ένας από τους πιο καλούς σέντερ φορ στην Ευρώπη και είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος σύγχρονος Βόσνιος ποδοσφαιριστής, πηγή κινδύνων για κάθε άμυνα. Πιθανότατα όμως θα λείψει ο Πιάνιτς (είναι τραυματίας και μάλλον δεν προλαβαίνει) κι αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει σημαντικά τον Τζέκο, καθώς ο άσος της Ρόμα είναι ο πλέι μέικερ που ξέρει να τον τροφοδοτεί καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλο.

Αν η παράδοση παίζει ρόλο στο ποδόσφαιρο, τότε η Εθνική μας θα ξεκινήσει τον αγώνα με ένα γκολ από τ’ αποδυτήρια! Σε τέσσερα επίσημα ματς με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη μετρά μόνο νίκες, ενώ στο φιλικό που έγινε πέρυσι τον Αύγουστο στο Σεράγεβο, πήρε σχετικά εύκολα ισοπαλία με 0-0. Την αντιμετώπισε μία φορά στα προκριματικά του Π. Κ. του 1998 (3-2, 0-1) και άλλη μία φορά στα προκριματικά του Euro 2008 (0-4, 3-2), με συνολικό συντελεστή τερμάτων 11-4. Η σημερινή ομάδα της Βοσνίας, όμως, είναι η καλύτερη που είχαν ποτέ οι Βόσνιοι στη σύντομη ιστορία τους από τότε που έγιναν ανεξάρτητο κράτος και παρά την έλλειψη εμπειρίας από μεγάλες διοργανώσεις, δείχνει ικανή να κάνει το μεγάλο βήμα που οι προηγούμενες ποδοσφαιρικές τους γενιές το άφησαν στη μέση.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags