Facebook Pixel Αθανασιάδης και Κάτσε έλυσαν τον «γόρδιο δεσμό» του Λίνεν (ΦΩΤΟ)
| 2012-10-21 18:20:00

Αθανασιάδης και Κάτσε έλυσαν τον «γόρδιο δεσμό» του Λίνεν (ΦΩΤΟ)

Αθανασιάδης και Κάτσε έλυσαν τον «γόρδιο δεσμό» του Λίνεν (ΦΩΤΟ)

Ο δικέφαλος του Βορρά κατάφερε, τελικά, να διασπάσει το αμυντικό τείχος της Ένωσης κερδίζοντας δύσκολα την πιο προβληματική ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Παρά το γεγονός ότι ο Λίνεν «έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του», εντούτοις προδώθηκε από το ποιοτικό χάσμα που χωρίζει τις δύο ομάδες σε ατομικό επίπεδο.

ΠΑΟΚ: Έλεγχος ρυθμού και ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας

Ο Δώνης παρέμεινε πιστός στην αγωνιστική του φιλοσοφία, παρατάσσοντας την ομάδα με τον ίδιο τακτικό προσανατολισμό όπως στα παιχνίδια με Άρη – Ξάνθη – ΟΦΗ. Έχοντας ως δεδομένη την ποιοτική ανωτερότητα έναντι του αντιπάλου, έδωσε τις εξής τακτικές εντολές:

  • «ασύμμετρο 4-4-2», με τον Ρομπέρ να κινείται στη γραμμή ως «κλασσικός» πλάγιος μέσος και τον Φωτάκη να ξεκινάει από «μέσα δεξιά» και να προωθείται διαγώνια
  • «ελεύθερο ρόλο» στον Λόρενς ώστε να παίξει το ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ της μεσοεπιθετικής γραμμής
  • έλεγχο του ρυθμού
  • καλή κυκλοφορία της μπάλας, με σίγουρες κοντινές μεταβιβάσεις (70% κατοχή στο πρώτο ημίχρονο)
  • transition game από την πλευρά που «παίζεται το παιχνίδι» προς την weak side, προκειμένου να «ανοίξει» η άμυνα της Ένωσης
  • συχνές προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών, ώστε να δημιουργηθεί αριθμητική υπεροπλία στις πτέρυγες

Σχόλιο: Οι εντολές του Δώνη εφαρμόστηκαν στο γήπεδο, αλλά το αγωνιστικό πλάνο κατέστη αναποτελεσματικό διότι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ εγκλωβίστηκαν από την προσαρμοσμένη διπλή ζώνη άμυνας της ΑΕΚ και απέδειξαν ότι δεν έχουν έφεση στο «ένας εναντίον ενός».

Η στατιστική εικόνα του ΠΑΟΚ, ανά ημίχρονο

Τοποθετείστε το mouse πάνω από τα σουτ και τα στημένα για να δείτε ποιός παίκτης έκανε την κάθε ενέργεια

ΑΕΚ: Ο κυνικός ρεαλιστής Λίνεν

Ο Γερμανός έχει αντιληφθεί πλήρως την προβληματική κατάσταση και ξεπέρασε άμεσα τα κλισέ του τύπου «η ομάδα παίζει για τη νίκη σε κάθε παιχνίδι». Μοναδικός στόχος των φιλοξενούμενων ήταν να διατηρήσουν το μηδέν στην άμυνα, ώστε να δραπετεύσουν από την Τούμπα με τον πολύτιμο βαθμό της λευκής ισοπαλίας. Ως εκ τούτου:

  • επέλεξε αμυντικογενές 4-6-0, αδιαφορώντας για την επιθετική αποτελεσματικότητα της ομάδας
  • έδωσε βάθος στην άμυνα και απαγόρευσε τις προωθήσεις των μπακ
  • τοποθέτησε τους παίκτες στο «μισό γήπεδο» παίζοντας ποδόσφαιρο αναμονής, με συνοχή μεταξύ της μεσοαμυντικής γραμμής, αλληλοκαλύψεις και «man to man στο χώρο»
  • δημιούργησε ένα πολυπρόσωπο κέντρο από 6 ποδοσφαιριστές με στόχο την καταστροφή της κυκλοφορίας των γηπεδούχων

Η στατιστική εικόνα της ΑΕΚ, ανά ημίχρονο

Τοποθετείστε το mouse πάνω από τα σουτ και τα στημένα για να δείτε ποιός παίκτης έκανε την κάθε ενέργεια

Ο ρόλος των προσώπων στην εφαρμογή του συστήματος

Αμφότερες οι ομάδες επέδειξαν τακτική πειθαρχία, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά τα τακτικά ζητούμενα των προπονητών. Μοιραία, λοιπόν, το παιχνίδι ήταν ένας ανούσιος επιθετικός μονόλογος των γηπεδούχων που συνδυαζόταν με την απροθυμία των φιλοξενούμενων να αντεπιτεθούν υπό το φόβο της δημιουργίας κενού χώρου στα μετόπισθεν. Τελικά, η ομάδα του Δώνη «έλυσε το γόρδιο δεσμό» κυρίως χάρη σε δύο ποδοσφαιριστές:

  1. Κάτσε: «κατάπιε χιλιόμετρα» και διασφάλισε ανασταλτική αποτελεσματικότητα, χωρίς να χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου συμπαίκτη του. Με πιο απλά λόγια, «κρατούσε όλο το κέντρο μόνος του» και έδωσε την ευκαιρία στους υπόλοιπους χαφ να «πάρουν μέτρα». Ο ταλαντούχος νεαρός αποτελεί μία «βελτιωμένη έκδοση του Βιτόλο» καθώς (εκτός από τα αμυντικά προτερήματα) συμμετέχει ενεργά στην κυκλοφορία της μπάλας, «μοιράζει με τη μία» και δεν προβαίνει σε πολλές λανθασμένες μεταβιβάσεις.
  2. Αθανασιάδης: επιβεβαίωσε ότι είναι ο «βασιλιάς της ‘μίας επαφής’», πετυχαίνοντας ακόμα ένα δύσκολο γκολ. Απέναντι σε ομάδες που «παίζουν για το μηδέν», είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν ελάχιστες ευκαιρίες. Επομένως, πρωταγωνιστούν οι ομάδες που κάνουν γκολ τις «μισές ευκαιρίες». Όσο θα συνεχίσει να σκοράρει ο Κλάους, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να κλέψει κάποια ομάδα τη δεύτερη θέση από τον δικέφαλο.

Τα κερδισμένα φάουλ των δύο ομάδων

Συμπέρασμα

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει ανώτερο ποιοτικά roster από την πλειοψηφία των ομάδων της Super League, έχει συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και διαθέτει ένα μείγμα από έμπειρους και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Απομένει, πλέον, να διαπιστώσουμε αν θα «μείνει κοντά στον Ολυμπιακό» μέχρι τη μετεγγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου με την ελπίδα να ενισχυθεί από τον Σαββίδη καθιστώντας περισσότερο ανταγωνιστικό το απαξιωμένο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αντίθετα, η Ένωση αποτελεί την πλέον προβληματική ομάδα της Super League και μοιάζει ανήμπορη να σκοράρει. Σαφώς, η πρόσληψη ενός έμπειρου / ρεαλιστή προπονητή δημιουργεί προϋποθέσεις για «κλέψιμο βαθμών» σε ευκολότερες έδρες από την Τούμπα αλλά δε μπορεί να διασφαλίσει την εύκολη παραμονή στην κατηγορία. Το ποιοτικό χάσμα μεταξύ της ΑΕΚ και των υπόλοιπων ομάδων μπορεί να γεφυρωθεί μόνο με την ενίσχυση Δεκέμβριο. Δυστυχώς, μέχρι τότε ο ασθενής επιβάλλεται να εξαντλήσει τα περιθώρια θεραπείας του μόνο με ασπιρίνες.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Κάτσε Σταφυλίδης Λίνο Σαλπιγγίδης Σαλπιγγίδης Σαλπιγγίδης Λαζάρ Αθανασιάδης Λίνο ΦωτάκηςΦούντας Φούντας Φέτσης Κατίδης Λαγός

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags