Facebook Pixel Η διαιτησία των "κόκκινων διαβόλων"
| 2012-10-30 15:31:00

Η διαιτησία των "κόκκινων διαβόλων"

Η διαιτησία των "κόκκινων διαβόλων"

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το παρασκήνιο πίσω από τις διαιτησίες στην Πρέμιερ Λιγκ και το ρόλο που έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μετά το Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ είχα ρίξει μια συνολική ματιά προβληματισμού στο τι έγινε πέρσι και τι συνεχίζεται φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ, σε κείμενο που είχε δημοσιευτεί σε έντυπο.

Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε την ίδια καταμέτρηση φάσεων, να προσθέσουμε αυτές που έγιναν την Κυριακή στο “Στάμφορντ Μπριτζ” και να κάτσουμε πάλι να αναρωτηθούμε για την ευκολία με την οποία παίρνει σφυρίγματα η Γιουνάιτεντ. Και μάλιστα στο πρωτάθλημα που (υποτίθεται πως) οι διαιτητές δεν παίρνουν εύκολα αποφάσεις αν δεν είναι 100% σίγουροι και συνηθίζουν να “τιμωρούν” στο επόμενο ματς αυτόν που τους “κορόιδεψε” στο προηγούμενο.

Αυτή τη φορά δεν θα κοιτάξουμε πάλι στο χορτάρι, ούτε θα θυμηθούμε τις φάσεις από την αρχή της σεζόν. Θα ρίξουμε μια ματιά εκτός χορταριού, θα δούμε πως τα πράγματα δεν επαναλαμβάνονται με συνέπεια μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά και έξω απ’αυτές.

“Η FA διστάζει”

Τον Μάρτιο του 2011 ο πρώην διαιτητής Τζεφ Γουϊντερ είχε κάνει δηλώσεις εναντίον του Άλεξ Φέργκιουσον, με αφορμή επικριτικά σχόλια του προπονητή της Γιουνάιτεντ για τον ρέφερι Μάρτιν Άτκινσον. Μεταξύ των όσων αφορούσαν την τότε ιστορία, ο Γουϊντερ είχε δηλώσει τα εξής:

“Η Αγγλική Ομοσπονδία διστάζει να ορίσει στα παιχνίδια της Γιουνάιτεντ διαιτητές που έχει κριτικάρει ο Φέργκιουσον. Στα πρώτα μου χρόνια της καριέρας μου στην Πρέμιερ Λιγκ είχα αποβάλει τον Ρόι Κιν σ’ένα ματς της Γιουνάιτεντ κι είχα υποστεί την οργή του Φέργκιουσον γι’αυτό. Για τις επόμενες δύο σεζόν δεν ορίστηκα σε κανένα ματς της Γιουνάιτεντ, παρότι σφύριζα τις άλλες ομάδες τουλάχιστον πέντε ή έξι φορές. Δεν φοβόμουν να ορθώσω το ανάστημά μου απέναντί του και το ήξερε”.

Υπόθεση Γουάιλι

Κρατάμε τις δηλώσεις του και πάμε να κάνουμε μια αναδρομή. Μάρτιος του 2009, η Γιουνάιτεντ υποδέχεται την Λίβερπουλ, με διαιτητή έναν εκ των κορυφαίων του πρωταθλήματος, τον Άλαν Γουάιλι. Ο Γουάιλι δίνει σωστά ένα πέναλτι σε κάθε ομάδα, αποβάλει σωστά τον Βίντιτς στο δεύτερο ημίχρονο, η Λίβερπουλ κερδίζει με 4-1, χωρίς καμία ομάδα να έχει το παραμικρό παράπονο από την διαιτησία.

Έρχεται η επόμενη σεζόν και τον Οκτώβριο η Γιουνάιτεντ υποδέχεται την Σάντερλαντ, με διαιτητή τον Γουάιλι. Προηγείται 2-1, στο 85’ ο Γουάιλι αποβάλει παίκτη των φιλοξενούμενων, όμως ο Φέρντιναντ βάζει αυτογκόλ στο 90’ και το ματς λήγει 2-2. Ο Φέργκιουσον εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον του Γουάιλι, λέγοντας πως δεν έχει την φυσική κατάσταση να σφυρίξει παιχνίδια.

Ο προπονητής της Γιουνάιτεντ τιμωρείται για την πρωτοφανή επίθεσή του, τα αποτελέσματα των αναλύσεων λένε πως οι κατηγορίες του ήταν αβάσιμες, αφού ο Γουάιλι έτρεξε περισσότερο κι από τους παίκτες κι ήταν κοντά στις φάσεις, ο Φέργκιουσον ζητάει συγγνώμη, αλλά η ρετσινιά μένει κι ο στόχος επιτυγχάνεται. Στο τέλος της σεζόν, ο Γουάιλι σταματάει την διαιτησία “συμφωνώντας να γίνει καθηγητής διαιτησίας”, μόλις στα 50 του χρόνια.

Υπόθεση Κλάτενμπεργκ

Αφήνουμε τον Γουάιλι και πάμε στον Κλάτενμπεργκ. Στο παρελθόν είχε συνδεθεί με την Γιουνάιτεντ σε δύο περιπτώσεις. Ήταν αυτός που δεν είχε μετρήσει το καθαρό γκολ της Τότεναμ στο Όλντ Τράφορντ το 2005, όταν ο Κάρολ είχε βγάλει τότε την μπάλα ένα μέτρο μέσα από τη γραμμή. Επίσης, είχε έρθει στο επίκεντρο ξανά το 2011, όταν ο Ρούνεϊ είχε ρίξει αγκωνιά εκτός φάσης σε αντίπαλο σε αγώνα κόντρα στην Γουϊγκαν.

Για να τιμωρηθεί ο φορ της Γιουνάιτεντ με βάση το βίντεο (και να χάσει το ντέρμπι με την Τσέλσι που ακολουθούσε) θα έπρεπε ο Κλάτενμπεργκ να πει πως δεν είδε το γεγονός, οπότε να δικαιολογείται η χρήση του βίντεο. Ο διαιτητής είπε πως το είδε κι απλώς δεν θεώρησε πως έπρεπε να βγάλει κάρτα, κι έτσι ο Ρούνεϊ δεν τιμωρήθηκε ποτέ.

Αυτά πέρασαν κι ήρθε η περσινή σεζόν. Ο Κλάτενμπεργκ είχε την ατυχία να είναι αυτός ο διαιτητής στο Γιουνάιτεντ-Σίτι 1-6 τον περσινό Οκτώβριο. Παράπονα από την διαιτησία του δεν υπήρχαν, αφού η αποβολή του Έβανς στο 47’ ήταν σωστή, όμως αυτό δεν άλλαζε το γεγονός πως η Γιουνάιτεντ είχε υποστεί μια ταπεινωτική ήττα με αυτόν ως διαιτητή.

Αποτέλεσμα; Ο Κλάτενμπεργκ, που στο παρελθόν έπαιρνε παιχνίδια της Γιουνάιτεντ παρά τα λάθη σε σε αυτά, δεν ορίστηκε ξανά σε αγώνα της ομάδας του Φέργκιουσον. Πέρασε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και μετά από 38 αγωνιστικές ο Κλάτενμπεργκ ορίστηκε ξανά σε παιχνίδι της Γιουνάιτεντ: Σ’αυτό της Κυριακής, απέναντι στην Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ, όπου δεν χρειάζεται να σας θυμίσω τι έγινε.

Υπόθεση Ντιν και Φόι

Και δεν τελειώσαμε ακόμα. Ο Μάικ Ντιν ήταν ο διαιτητής σε μια άλλη ήττα της Γιουνάιτεντ εντός έδρας, στο περσινό 2-3 τον Δεκέμβριο με την Μπλακμπερν. Εννοείται πως έκτοτε δεν έχει σφυρίξει ξανά την ομάδα του Φέργκιουσον στο Ολντ Τράφορντ. Επέστρεψε σε αγώνες της Γιουνάιτεντ μόνο σε δύο νίκες εκτός έδρας, στο περσινό 2-1 στο Έμιρεϊτς επί της Άρσεναλ και στο φετινό 3-2 επί της Σαουθάμπτον, με το αστείο πέναλτι στο τάκλινγκ στον Φαν Πέρσι.

Τέλος, υπάρχει κι ο Κρις Φόι, που κι αυτός είχε την ατυχία να σφυρίξει εντός έδρας ήττα της Γιουνάιτεντ. Ήταν ο διαιτητής στο φετινή, ιστορική νίκη για την Τότεναμ, που πήρε διπλό στο Ολντ Τράφορντ μετά από 23 χρόνια. Ο Φόι δεν έκανε κάτι 100% λάθος, απλώς δεν πήγε στην βούλα σε φάση που ο Νάνι ζήτησε ένα “πέναλτι-επαφής” στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Φέργκιουσον φυσικά του επιτέθηκε μετά τον αγώνα, επειδή κράτησε μόνο τέσσερα λεπτά καθυστερήσεις(!). Το αποτέλεσμα ήταν ο Φόι το επόμενο Σαββατοκύριακο να οριστεί να σφυρίξει το Άκρικτον-Ρότσντεϊλ, για την τρίτη κατηγορία της Αγγλίας.

Το μήνυμα

Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, που λέει και το κλισέ. Μπορεί να δει συμπτώσεις που δεν λένε τίποτα, μπορεί να δει απλώς την προστασία μιας μεγάλης ομάδας, μπορεί να δει έναν προπονητή που επιτίθεται στους διαιτητές, έχει ξεκάθαρες απαιτήσεις από την Ομοσπονδία κι αυτή δεν του χαλάει τα χατίρια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν αλλάζει είναι πως οι διαιτητές που είτε κάνουν λάθος κατά της Γιουνάιτεντ είτε απλώς σφυρίζουν σε παιχνίδι που χάνει, έχουν την αντιμετώπιση που περιγράψαμε. “Παίρνουν το μήνυμα” μέχρι την επόμενη φορά που θα οριστούν ξανά σε αγώνα της, όπως ταυτόχρονα το παίρνουν και όλοι οι υπόλοιποι διαιτητές της Πρέμιερ Λιγκ, που βλέπουν τι συμβαίνει στους συναδέλφους τους.

Γιατί το θέμα δεν είναι πια τι έκανε ο Κλάτενμπεργκ, είναι τι τον οδήγησε σ’αυτές τις αποφάσεις.

ΥΓ1: Κάποιος θα αναρωτηθεί αν οι “καραντίνες” ισχύουν και για διαιτητές που κάνουν “λάθη” υπέρ της Γιουνάιτεντ. Μια απάντηση ίσως δίνεται από την περίπτωση του Μαρκ Χάλσεϊ. Το τελευταίο ματς που σφύριξε την Γιουνάιτεντ στην περσινή σεζόν ήταν τον Απρίλιο απέναντι στην Άστον Βίλα, όταν και έδωσε πέναλτι για το 1-0 σε μια βουτιά του Άσλεϊ Γιανγκ που έμεινε στην ιστορία, μετά απ’αυτήν που είχε προηγηθεί με την ΚΠΡ. 

Το πρώτο παιχνίδι της Γιουνάιτεντ που πήρε φέτος ο Χάλσεϊ ήταν αυτό στο Άνφιλντ πριν από ένα μήνα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Φυσικά, όχι μόνο δεν είχε καμία τιμωρία για την επόμενη αγωνιστική, αλλά ορίστηκε στο Φούλαμ-Σίτι. Και μόλις στο 10’ έφερε τους πρωταθλητές με την πλάτη στον τοίχο, δίνοντας πέναλτι στη Φούλαμ σε βουτιά του Ρίισε.

ΥΓ2: Όπως ανακοινώθηκε την ώρα που γράφονταν οι τελευταίες γραμμές του κειμένου, μετά την επιστροφή του Κλάτενμπεργκ σε παιχνίδι της Γιουνάιτεντ, επιστρέφει κι ο Μάικ Ντιν στο Ολντ Τράφορντ. Θα σφυρίξει το Γιουνάιτεντ-Άρσεναλ αυτό το Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά μετά το περσινό Γιουνάιτεντ-Μπλάκμπερν τον Δεκέμβριο.

Βέβαια, μετά τα όσα έγιναν στο Τσέλσι-Γιουνάιτεντ, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω του, αλλά υπάρχει κι η μικρή λεπτομέρεια πως με αυτόν ως διαιτητή η Άρσεναλ έχει μία (1) νίκη στους τελευταίους 15 αγώνες της. Και αυτό το σερί εννοείται πως δεν έχει εμποδίσει την FA να συνεχίσει να τον ορίζει στα παιχνίδια της ομάδας του Βενγκέρ.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags